Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Реален риск от закриване на паралелки в ямболска област

Едва 1165 са седмокласниците в ямболска област и съществува реален риск от закриване на паралелки в гимназиите. Училищни директори настояват за по-балансиран прием и прецизно отчитане на интереса към предлаганите специалности, съобщава кореспондентът ни Даниела Костова.

Броят на паралелките, който се предвижда за следващата година за 8 клас е 46. Липсата на деца обаче поставя под въпрос тяхното сформиране. Същевременно има училища и специалности, които са предпочитани и интересът към тях е засилен, категоричен е директорът на Езиковата гимназия Йордан Милков:

"Когато, колкото ти разрешават всяка година, толкова и следващата имаш, то не отразява нито интереса на родители, нито на обществото, нито на държавата. Тоест кога езикова гимназия ще може да поиска 4 паралелки и кога ще бъде разумно да се каже: Да ще ги утвърдим!"

В ямболска област през последните години  все повече се засилва на дефицитът на специалисти за работа в строителството и селското стопанство.


Галерия

Още от категорията

Сделките с недвижими имоти в Стара Загора бележат ръст от 4%

Най-честият инструмент, към който прибягват хората, за да съхранят своите спестявания е жилищния имот, особено при страховете, които възникват при нестабилната политическа обстановка. Това може да засили такъв процес по придобиване на собственост,..

публикувано на 10.05.21 в 10:08

Слаб сватбен сезон за 2021 година, въпреки отпадането на ограниченията

Слаб сватбен сезон очакват заетите в бранша въпреки отпадането на ограниченията за групови събирания до 15 души. Фотографи, видеооператори, флористи и дисководещи не са работили от м.октомври 2020 година, я някои от тях вече са пренасочили дейността..

публикувано на 10.05.21 в 09:45

Проучват доходите и условията на живот в Хасковска област

До месец юни ще продължи, започналото анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот в Хасковска област“. То се провежда от екипи на отдел „Статистически изследвания“ в Хасково.  Специално обучените анкетьори събират актуална..

публикувано на 10.05.21 в 09:11
УМБАЛ

"Зелен коридор" за ваксинация ще има днес и утре в Университетската болница в Стара Загора

„Зелен коридор“ за ваксинация с ваксини Pfizer ще бъде отворен днес и утре (10 и 11 май) в Университетска болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, информираха от лечебното заведение. Ваксинациите се извършват от 13 до 15 часа в кабинет №..

публикувано на 10.05.21 в 09:08

Ямбол чества 9 май

Община Ямбол отбеляза с тържествена церемония и два концерта празничния 9 май - Деня на победата над хитлеристка Германия  и Ден на Европа. Официалната част на празника беше предшествана от маршове, изпълнени от Духовия оркестър при Народно..

публикувано на 09.05.21 в 16:13

Десетки старозагорци отбелязаха Деня на победата

Десетки старозагорци отбелязаха Деня на победата 9 май. Гражданите поднесоха цветя пред паметника на антифашистите в Парк 5 октомври. Част от присъстващите носеха знамена, а други портрети на загинали партизани и политзатворници, офицери и..

публикувано на 09.05.21 в 15:13

Общественият съвет на БНР с призив за мораториум върху намаляването на бюджета на медията

Общественият съвет на БНР призова да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за медията. В писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет и Съвета за електронни медии, членовете на Обществения съвет настояват да бъде..

публикувано на 09.05.21 в 11:44

Катастрофа с пострадали край село Ракитница (обновена)

Катастрофа затруднява придвижването по обходния път на магистрала "Тракия" край Стара Загора. Инцидентът е станал около 15,30 часа между селата Богомилово и Ракитница. На място има и автомобили на Спешна помощ. Образували са се колони от чакащи автомобили..

публикувано на 07.05.21 в 16:07

И в Сливен ще има зелени коридори в събота и неделя

Зелени коридори за ваксиниране ще бъдат отворени и през почивните 8 и 9 май, съобщиха от Областния кризисен щаб в Сливен.  На 8 май желаещите да се имунизират могат да направят това в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ от 10.00 до 15.00 часа и в МБАЛ..

публикувано на 07.05.21 в 15:09

Директорът на БНР с официално искане да бъде променен текст в Закона за държавния бюджет

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио. Бюджетът..

публикувано на 07.05.21 в 14:34