Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Складират тонове отпадъци край Стара Загора. Софийска фирма ще ги преработва в строителни материали /снимки/

Тонове отпадъци са складирани на площадка край старозагорския квартал „Зора“. За това сигнализираха слушатели на Радио Стара Загора.  Хората са обезпокоени от количеството на балите и тяхното предназначение.

Екип на Радио Стара Загора установи, че площадката се намира в землището на с. Калитиново, южно от жп линията и на около километър от последните жилищни сгради на кв. „Зора“. От снимките, с които разполагаме се вижда, че на терена има струпани стотици бали с отпадъци.

Кметът на село Калитиново Иван Костадинов потвърди, че в кметството има уведомление и разрешение от РИОСВ – Стара Загора за изграждането на площадката, която се намира в частен терен. От уведомлението ставало ясно, че там ще бъде изграден бетонов център, който ще преработва по нова технология пластмаса и строителни отпадъци в олекотен тип бетони.  

От РИОСВ - Стара Загора заявиха, че през декември също по сигнал на граждани е извършена проверка на въпросната площадка и не са открити нарушения . В съобщението на екоинспекцията, отразено и на сайта на институцията в раздел „новини“,  се уточнява,  че „става дума за регламентирана площадка, стопанисвана от фирма „АТЗ Проджект” ЕООД, притежаваща регистрационен документ за извършване на дейности по съхраняване на отпадъци, издаден от РИОСВ – Стара Загора. 

При обход на площадката и при проверка на представените документи се констатира, че на площадката се съхраняват разрешени съгласно регистрационния документ отпадъци от пластмаса и каучук в бали, опаковани с метална тел; полиетиленови бали и в биг-бег чували с произход България и Италия. Няма констатирани нарушения на екологичното законодателство.“ 

Регистрационният документ за извършване на дейност, издаден на фирмата от регионалната екоинспекция, също е оповестен на сайта на РИОСВ – Стара Загора и е с номер  № 13-РД-445-00 от 18.06.2018. От  документа става ясно, че фирмата е със седалище гр. София.  Разрешението е за извършване на дейности по третиране на отпадъци на площадка с местонахождение: землището на с. Калитиново, общ. Стара Загора в имот с идентификатор 35420.12.31, с площ  12 000 кв. м.  В разрешението е посочено също видът на отпадъците – пластмаса и каучук, дейността, която може да се извършва с код  R13, а именно  съхраняване на отпадъци до извършването на някоя от дейностите с кодове R 1- R 12, с изключение на временното  съхраняване на отпадъците на площадката на образуване до събирането им. Посочено е и количеството – 24 000 т/г.

Няколко месеца по-късно РИОСВ – Стара Загора издава разрешение на фирмата да съхранява на площадката и други видове неопасни отпадъци освен първоначално посочените пластмаса  и каучук като общото количество на складираните отпадъци се запазва на 24 000 т/г. Решението е с дата 29.10.2018 год.

Под разрешението за дейност и допълнението към него стои името на бившата  директорка на РИОСВ – Стара Загора д-р Петя Папазова, която освободи поста през ноември 2019 година. 

В сайта на РИОСВ – Стара Загора не се открива да е  извършена оценка за опазване на околната среда за инвестиционното предложение на  „АТЗ Проджект“.

Потърсихме и управителя на фирмата г-н Светлан Убчев. Имахме уверение от него, че ще участва в сутрешното предаване „Репортер“, за да обясни какви са намеренията на фирмата и имат ли основания притесненията на старозагорци. Рано тази сутрин обаче той ни уведоми, че няма да може да присъства поради неотложни  ангажименти и обеща да даде интервю през следващата седмица.

Галерия

Още от категорията

Напредва ремонтът на Станционната градина в Стара Загора

Проектът за благоустрояване на Станционната градина в Стара Загора напредва с бързи темпове. Това съобщи главният арх. Виктория Грозева. Към настоящия момент в парка са изградени стоманобетонови конструкции на местата за сядане, подземен резервоар с..

публикувано на 20.01.21 в 10:19
Антон Андонов

ВМРО е готова с предложенията си за Бюджет 2021 на община Стара Загора

ВМРО е готова с предложенията си за бюджет 2021 на община Стара Загора. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора общинският съветник на партията Антон Андонов.  „Формулирали сме няколко основно точки, които искаме да наложим в бюджета за тази..

публикувано на 20.01.21 в 10:15

Заразяването на лекаря от Хасково с коронавирус няма връзка с поставената му ваксина

Лекар от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково е с коронавирус, въпреки че на 29 декември миналата година му е поставена първа доза от ковид  ваксината. Първите симптоми на заболяването той е проявил..

публикувано на 20.01.21 в 09:54

Минусови температури и заледени пътни участъци в област Стара Загора

При минусови температури, но с добра видимост и движение без ограничение започва днешния 20 януари за водачите на моторни превозни средства на територията на старозагорска област. На проходите Шипка и Република пътните настилки са заснежени,..

публикувано на 20.01.21 в 08:09

Лекар от Хасково е заразен с Covid-19 въпреки поставена първа имунизация

Лекар от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково е с Covid-19, въпреки че на 29 декември миналата година му е направена първа имунизация срещу коронавируса. Вчера втората доза е била отложена, обясни..

публикувано на 20.01.21 в 06:37

544 нови случая на коронавирус у нас при 7 921 теста

544 са новите случаи на коронавирусна инфекция у нас при направени 7 921 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са 6,8 процента от всички изследвани. 107 са новозаразените в столицата, следват Бургас със 77..

публикувано на 20.01.21 в 06:13

Затвор от 6 години за украинския шофьор, причинил катастрофата край Лесово

Шест години лишаване от свобода наложи Ямболският окръжен съд на украинския шофьор, причинил катастрофата на пътя за Граничен пункт Лесово. При инцидента на 9 октомври миналата година загинаха трима души, а 12 са със средни телесни повреди. В ранните..

публикувано на 19.01.21 в 18:48

108 дози от ваксината срещу Covid 19 пристига утре в Хасково

Ваксинирането в областта продължава. Утре екип на РЗИ-Хасково ще достави партида от 108 ваксини срещу Covid 19, предназначена за медици и стоматолози от Хасковска област. Ваксините са заявка от болничните заведения и са разпределени между МБАЛ-Хасково,..

публикувано на 19.01.21 в 17:52

Два пъти повече излекувани от заболелите в Сливенска област

Излекуваните от COVID-19 през последното денонощие в Сливенска област са два пъти повече от заболелите. Новите случаи са 16, а излекуваните са 34 души, съобщиха от Областния кризисен щаб.  Сред новите случаи на заболели от COVID-19 са две..

публикувано на 19.01.21 в 17:00

Училищата от Старозагорско могат да обучат безплатно екипите си с програмата "Училища за пример"

Училищата от Стара Загора и региона вече могат да кандидатстват за втория випуск на програмата за професионално развитие "Училища за пример" на фондация "Заедно в час". Програмата е двугодишна и подкрепя училищата да разработват и прилагат устойчиви..

публикувано на 19.01.21 в 16:12