Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Калоян Дамянов: Детските политики не могат да се решават "на парче" заради един или друг трагичен случай

Дали не трябва да си отворим очите, че “децата-престъпници” също са жертва на обществото, защо те са извършили престъпление, пита специалистът

Калоян Дамянов в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Цвета Николова
"Невероятно е, че се обсъжда следното: “по-строги наказания за децата-престъпници” в нашата държава. Дали не трябва да си отворим очите, че “децата-престъпници” също са жертва на обществото, защо те са извършили престъпление? И какво излиза ние ще накажем “по-строго” за нещо, което самото общество е допуснало да се случи на тези деца. Въобще детските политики не могат да се решават на парче в резултат на един или друг трагичен случай без да се чуят експертите", коментира в своята фейсбук страница д-р Калоян Дамянов, национален координатор на Европейската агенция за специални потребности и приобщаващо образование, по повод инициираните от ГЕРБ промени в Наказателния кодекс. Ако те станат факт, съдът няма да може да редуцира автоматично наказанията на непълнолетните, които са извършили тежки престъпления.
 
"В моята практика преди много години вече се срещнах с четири деца извършили убийство на възрастен човек с намерението да му вземат парите. Трябваше да дадем становище пред съда във връзка с присъдата. Разговаряхме с всяко дете и с техните семейства и тогава разбрах, че зад всяко едно от тях стои различна житейска история и да се стигне до тази ситуация възрастните носиха вина, а обществото искаше да накаже децата. Тогава обаче съдията беше с отношение по темата и днес всички те водят нормален живот. Жестоко е, че възрастният човек го няма, но алтернативата беше да зачеркнем и тези четири български деца".
По темата с Калоян Дамянов разговаря Таня Балабанова
 

Още от категорията

Увеличава се делът на българите в Англия, които планират връщане у нас

До края на януари над 156 000 български граждани са кандидатствали по схемата за уседналост във Великобритания. Според британската статистика българите с английски паспорт са между 15 и 20 000. Българските граждани, които търсят информация и планират..

публикувано на 16.02.20 в 11:50

Лъчезар Динев: Икономиката на Китай не функционира заради коронавируса

Китайската икономика не функционира от два месеца. Според разпространена днес информация драстично расте броят на заразените и жертвите на смъртоносния коронавирус в азиатската държава. Това  прави ситуацията в региона още по–напрегната, коментира..

публикувано на 13.02.20 в 16:43

Трябва да се уреди проблемът с изграждането на заслони в националните паркове

Туризмът в България не е достатъчно добре организиран. Не се полагат грижи за хората, които самостоятелно, неорганизирани от туристическите дружества предприемат еднодневни излети в планината, коментира за Радио Стара Загора председателят на..

публикувано на 12.02.20 в 14:12

Румен Леонидов: Вярата ни е дадена за вечни времена!

Гост на предаването „Моята неделя“ на 9 февруари 2020 година бе поетът, писател и журналист  Румен Леонидов. Акцентът в разговора с Румен Леонидов бе книгата му „Покаяние Господне“, която наскоро /на 28 януари т.г./ бе представена и в Стара Загора. Румен..

публикувано на 10.02.20 в 14:22

Хасковски алпинисти изкачват 6 от първенците на Балканския полуостров

Членовете на Алпийски клуб „Аида“ при едноименното туристическо дружество в Хасково планират да изкачат планинските първенци на 6 балкански страни. Инициативата е  посветена на 60-години от създаването на клуба. При първата експедиция хасковските..

публикувано на 08.02.20 в 09:47

Оливие Маркет: Въглищните мощности са важни за България

САЩ подкрепят усилията на България в борбата й с корупцията. Това е и един от приоритетите в работата на посланик Херо Мустафа. Това заяви в пространно интервю за БНР Оливие Маркет , президент на Американската търговска камара в България (AmCham). В..

публикувано на 06.02.20 в 16:16
leda_mileva-bgnes_2

Тя остави дълголетно, богато творчество и огромна обществена дейност

С тържествена вечер в Столичната библиотека и представяне на книги, издавани през последните години нейни книги, ще бъде почетена 100-годишнината от рождението на поетесата и преводач Леда Милева. До края на февруари или началото на март е предвидена..

публикувано на 05.02.20 в 09:59

Политолог: „Президентът прави опит да се позиционира като пазител на държавността“

„Държавният глава Румен Радев има силен съюзник в лицето на българското общество за битката, която поема. Макар по същество президентската институция да не разполага с особени правомощия, тя е една от малкото институции у нас, която се ползва с..

публикувано на 04.02.20 в 16:40

Увеличава се броя на болните от остри респираторни заболявания

Почти двойно са увеличили болните от остри респираторни заболявания в региона за предходната седмица, съобщи за радио Стара Загора Таня Перчемлиева - -  Директор дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ Стара Загора.  Според нея, това увеличение..

публикувано на 03.02.20 в 15:13

България трябва да гарантира работата на енергийните мощности във въгледобивните райони

България трябва да положи максимум усилия, за да гарантира работата на енергийните мощности във въгледобивните райони на страната, с разумни мерки и срокове, коментира за радио Стара Загора Таско Ерменков, заместник-председател на Постоянната комисия..

публикувано на 03.02.20 в 15:00