Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да тръгнеш по стъпките на Толкин

6
Веселин Диманов

По стъпките на Толкин - така можем да наречем проекта на двама млади български журналисти, почитатели на творбите на JRR Tolkien, писателят, смятан за баща на жанра фентъзи в литературата.

По стечение на обстоятелствата Веселин Диманов и Биана Гунчева живеят в Бирмингам – градът, където е израснал, учил и  живял авторът на „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“.

Ина Николова се запозна и разговаря с Веселин Диманов след негов пост от 16 януари в социалните мрежи, който публикуваме:

Преди близо една година, вдъхновен от магията на книгите му, както и от филмовата поредица, представена от Peter Jackson, се роди идеята ми да тръгнем по стъпките му и да напишем голям материал за живота му, който материал да ни отведе до наследника, завършил голяма част от книгите му - Кристофър Толкин.

Тази моя идея ме сблъска с добре познатите на всички фенове кули в Бирмингам, за които се смята, че са били вдъхновение за романа му "The Two Towers". Намерихме и посетихме църквата, където самият Толкин е бил Altar boy, ходихме и се разхождахме до училището, което е завършил. Открих много неща, които и до ден днешен ме изумяват и вдъхновяват. Един от най-хубавите моменти бе, когато посетихме “The Shire Country Park”, който парк много прилича на “Графството” или т.нар. “The Shire” - фантастична страна в Средна земя, описана в романите „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“.

През 2019 година, въпреки всички идеи и вдъхновения, на които волно или неволно попаднахме, тази идея се поотложи за едно “по-свободно време”, което ако го чакаш всъщност никога не идва.

Наистина...

През последните няколко дни, заедно с моята половинка Биана най-накрая планирахме да пътуваме до Франция, където живее Кристофър Толкин, за да го намерим и да му предложим да го интервюираме, както и да му разкажем за нашите пътешествия досега. Положихме големи усилия да намерим контакт или някаква следа, която да ни отведе до правилното място.

Днес разбирам от източници във Франция, че днес г-н Кристофър Толкин е починал на 95-годишна възраст. Светла му памет.

Той е човекът, завършил голяма част от творбите на своя баща.

Автор е на множество книги:

"The Return of the Shadow"

"The Letters of J. R. R. Tolkien"

"The War of the Ring" и т.н.

Съжалявам единствено, че лятото на 2019 година го загубих, занимавайки се с други, не толкова важни неща, които ме отдалечиха от главната ми идея. Сега това ще остане една моя неосъществена мечта, която обаче за пореден път ми доказа и припомни, че когато имате онова специално усещане за дадена идея – просто трябва да му се доверите.

Сега.

Защото времето не ни принадлежи, както и ние на него.

Бъдете смели. Рискувайте.

Веселин Диманов е от Пловдив, учил е политология в Пловдивския университет, след това живее в София и се занимава с политическа журналистика. Работил е за няколко медии, а най-дългогодишната му работа е като автор в Интернет-медията “Гласът на младите хора“. Преди няколко години заживява в Бирмингам, където и откъдето продължава да работи по свои журналистически проекти. Става почитател на Толкин и творбите му след излизането на филмовата поредица „Властелинът на пръстените“ на режисьора Питър Джаксън през 2001 година. Филмът и романите имат милиони фенове по цял сват, които почитат творбите му и непреходните послания в тях с различни събития – фестивали, масови гледания на филма и Денят за четене на Толкин.

Ще продължи ли проектът, какво значи да си почитател на Толкин, за това чуйте от разговора на Ина Николова с Веселин Диманов в звуковите файлове.

Галерия

Още от категорията

На лайнера Коста Маджика през октомври 2019

Отвориш ли се за света, и той ще се отвори за теб

Дари Мишева живее в Лондон от 9 години. Родена в Ловеч, дълги години е живяла в Дупница, по-малко в Банско и Разлог, а като студентка – във Велико Търново. Учител по български език и история, съосновател и преподавател на българско училище в Лондон...

публикувано на 05.04.20 в 11:50

Гери Аргирова: В света на музиката всички хора са еднакво приети

Гергана Аргирова е пианистка от България, създател на музикална школа в Лондон, където деца и младежи с аутизъм откриват света на музиката. Всъщност, в   London Music Box всякакви хора от всички възрасти се учат да свирят на някакъв музикален..

публикувано на 22.03.20 в 11:50

Никой няма да те подсети, че имаш права, трябва да си ги потърсиш сам

Нишан Джингозян е роден във Варна. Завършил е Техническия университет в родния си град. Повече от 20 години живее във Великобритания, където се е дипломирал като магистър по мениджмънт на околната среда, има и дипломи по социална и здравна дейност...

публикувано на 08.03.20 в 11:50

Да правиш музика в Лондон е свобода

Десислава Димитрова е флейтистка, родена в Русе и живееща в Лондон. Завършила е музикално училище в България, Музикалната Академия в София и магистратура в Белгия. Тя е международен артист, свирила е като солист и в симфонични и оперни оркестри в Русе,..

публикувано на 01.03.20 в 11:50

Надежда, която побеждава страха от неизвестното

Надежда Давидова е финансист, майка, студент и пътешественик. Родена в София, а от близо четири години живее в Лондон със семейството си – съпруга си Александър и 8-годишната им дъщеря. „ Искахме да поживеем в чужбина и избрахме Англия, тъй като..

публикувано на 23.02.20 в 11:50
Пунта Кана, лято 2019

Димитър Ходжев - от силата на мускулите до физичните сили

Димитър Ходжев в България познаваме като Митьо Крика - културист и участник в шоу програми и тв риалити формати. Във Великобритания обаче вече 10 години е учител: по физическо възпитание на малките ученици, а по физика и математика на ученици от 7..

публикувано на 09.02.20 в 11:50

Росен Зелев, един космополитен родопчанин в Бейзингстоук

Росен Зелев е на 27 години, родом от Доспат, живял е в София, 6 години във Виена, а от година е в английското градче Бейсингстоук – на 1 час югозападно от Лондон. По образование е ландшафтен инженер, но е работил като таксиметров шофьор, занимавал..

публикувано на 02.02.20 в 11:50

Зорница Рангелова, една Алиса в Страната на новите технологии

Докато сте гледали изборните студия на големите телевизии, замисляли ли сте се колко инженерна работа стои зад тях? Виждате и чувате един водещ, но идва ли ви наум, че няколко стотици специалисти са се оркестрирали в един и същи миг, за да..

публикувано на 19.01.20 в 11:50

Да живееш в чужда страна като на екскурзия

Нели Станчева е учителка от Стара Загора. Преподавала е в началния курс в няколко училища, най-дълго в СОУ “Железник“. Пристига в Англия преди няколко години, след като синът й решава да заживее тук, в графство Кент, на изток от Лондон. За нея страната..

обновено на 12.01.20 в 12:10
Бойко Боев по време на Фестивала на българската култура, организиран от групата през май миналата година

Бойко Боев: Искаме да направим българите във Великобритания видими

Първият ни гост за 2020 е Бойко Боев, създател на  Групата за разходки из Лондон – общност от българи, които опознават английската столица като заедно посещават различни места из нея, научават историята им, разговарят и се опознават помежду си. Досега..

публикувано на 05.01.20 в 11:50