Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тричасова дискусия в Брюксел предизвика премиерата на "Формулата на Тео"

Документалният филм „Формулата на Тео“ за българския учител по физика, възпитал множество родни гении Теодосий Теодосиев имаше своята премиера и в Европейския парламент тази седмица.Прожекцията на филма и срещата с режисьора на лентата, Николай Василев иглавния герой- учителят Теодосий Теодосиев от Казанлък се състоя в сряда в Брюксел и премина при невероятен интерес. Филмът и личността на Тео и неговият Метод за формиране на силов интелект предизвика тричасова дискусия с представителите на европейската политика

Единственият шанс за светло бъдеще на Европа е образованието. Аз много се надявам да се създадат европейски стандарти, които да задвижат и нашата образователна система, която живее в някаква блатна атмосфера и много се страхува да се промени статуквото“, сподели за Радио Стара Загора впечатления от гостуването си в Брюксел Теодосиев. Той разказа, че срещата е била планирана за един час, но въпросите и отговорите са продължили близо 3 часа. Пред евродепутатите Тео обяснил, че развитието не е само въпрос на пари, а и на морал, на официални ценности.

Имаше интерес, остава да видим какво ще последва, ще бъде хубаво да излезе нещо полезно от тази бюрократична машина“, каза учителят и споделя, че основата на неговата формула е хиляди часове интелектуален труд.

Поканата към твореца и учителя за представяното на лентата в Европарламента бе по инициатива и лична покана на евродепутата Андрей Ковачев.
74 минутната лентата на режисьора Николай Василев разказва за последните 40 години, маркирани от присъствието на Теодосиев в живота на не един и двама талантливи и амбициозни ученици, пожънали успехи по цял свят, благодарение на усърдната работа и всеотдайност на учителя си.
Филмът обяснява това, което стана известно като “Формулата на Тео” - неговият личен метод за формиране на силов интелект.
”Формулата на Тео” не е изцяло възхвала на един единствен учител, а документално изследване на това, което прави даден човек не просто преподавател, а някой, който вдъхновява и предава ценности на младото поколение.
С филма си Василев се е опитал да обясни мисията, която трябва да стои зад всеки един учител, както и успехите на всеки един ученик, имал щастието да попадне в орбитата на всеотдаен ментор.

Премиерата на първата премиера на филма бе на 18 март миналата година в Дома на киното в София. Веднага след това лената бе показана и в Казанлък.
Оттогава до сега филмът на Николай Василев бе показан в почти цялата страна. Прожекции имаше и в няколко големи европейски столици и градове.

След прожекцията и срещата с Тео авторският екип написа в страницата на филма във „Фейсбук“: „Дано евродепутатите се вслушат в думите на Теодосий Теодосиев!“

Още от категорията

Наградиха участниците в конкурса „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“

Отличените млади таланти, участници в третото издание на Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“ организиран от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“, с подкрепата на Община Стара Загора, получиха днес своите награди...

публикувано на 28.02.20 в 18:29

Ямбол няма проблем с водоснабдяването и качеството на водата

Областният управител на област Ямбол и председател на Асоциацията по ВиК Димитър Иванов направи оглед, заедно с управителя на Водоснабдяване и канализация Ямбол инж. Стоян Радев на няколко от помпените станции и санитарните зони на територията –..

публикувано на 28.02.20 в 18:27

Километрични опашки за регистрация на газови уредби в Сливен

Километрични опашки за регистрация на газовите уредби се извиват пред лицензираните пунктове в Сливен. Шофьорите се притесняват от налагането на глоби и масово регистрират газовите си бутилки. В КАТ също има голямо струпване на хора заради..

публикувано на 28.02.20 в 18:21

Със засаждане на иглолистни фиданки бе отбелязана 125-та годишнина от залесяването на Аязмото

Иглолистни фиданки от няколко различни вида бяха засадени днес в района на бадминтон игрищата в парк „Митрополит Методий Кусев“ в Стара Загора. Залесителната акция е по повод 125-та годишнина от залесяването на едноименния парк. Инициативата е..

публикувано на 28.02.20 в 16:22

В Сливен няма пациент със симптоми на коронавирус. Под наблюдение са 17 души

17 души завърнали се от Китай и Италия в Сливен са под наблюдение, съобщи д-р Даниела Калева, директор на дирекция „Надзор на заразните заболявания“ към РЗИ. До момента те не са дали симптоми на коронавирус. Информира кореспондентът на БНР Стоян..

публикувано на 28.02.20 в 16:21

Нова извънредна общинска сесия свикват в Раднево

Нова извънредна сесия на Общинския съвет в Раднево се свиква на 4.03, сряда от 14.00 часа. На нея за трети път ще бъде обсъждан и евентуално приет бюджета на общината, съобщи председателят на радневските общински съветници д-р Румен Йовчев. Той потвърди..

публикувано на 28.02.20 в 16:14

Област Хасково регистрира първи случай на африканска чума

На територията на област Хасково е регистриран първият случай на отстреляно животно с африканска чума - това съобщи днес д-р Владимир Хърсев от Областна дирекция по безопасност на храните. На срещата в областна администрация  по повод..

публикувано на 28.02.20 в 16:03

Бизнесът от ветеринарномедицинския сектор се срещна с бъдещите ветеринарни лекари

По инициатива на студентите от 4-ти и 5-ти курс по Ветеринарна медицина, с подкрепата на деканското ръководство беше организирана информационна среща „Ден на ветеринарния лекар в България“, на която присъстваха представители на бизнеса в сектор..

публикувано на 28.02.20 в 15:44
Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева на връх Шипка

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в тържествата на връх Шипка на 3 март

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват в тържественото честване на Националния празник на България на връх Шипка. Това съобщиха от пресцентъра на парламента. В 11.00 часа председателят на..

публикувано на 28.02.20 в 15:38

Стара Загора с отличие „Успешна община“ от Българската агенция за инвестиции

Община Стара Загора бе отличена в категория „Успешна община“ на престижните награди „Инвеститор на годината 2019”, организирани от Българската агенция за инвестиции (БАИ). От името на кмета на общината Живко Тодоров наградата получи неговият..

публикувано на 28.02.20 в 13:54