Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общинският съвет решава днес за цената на ученическия обяд в Стара Загора

2,10 лв., вместо 2,50 лв. за купон предлага Председателският съвет

Ако се приеме, разликата от 40 стотинки ще е за сметка на школските бюджети

Родителите на децата, които се хранят в ученическите столове на Стара Загора, да заплащат 2,10 лв. за един купон от февруари при очаквана себестойност на обеда през новата година от 2,88 лв., ще предложи на сесията днес Председателският съвет на Местния парламент. Останалите 40 стотинки до 2,50 лв.,които администрацията иска като крайна цена, ще се поемат от училищните бюджети, гласи предложението. Така училищата, които досега са доплащали по 38 ст., ще дотират услугата общо със 78 ст., обясни председателят на Общинския съвет Мария Динева.

Предложението за решение беше формулирано след среща на Председателския съвет с ресорния заместник кмет по образование Иванка Сотирова и директори на старозагорките училища, които са заявили готовност да направят този жест за възпитаниците си, които обядват в столовете.

Отделно община Стара Загора е предвидила в бюджета за режийни разходи с 450 000 лева, посочи още Мария Динева. Идеята на новото предложение е да се разпредели разхода и отговорността между родители, училища и Община, допълни тя.

Според статистика на ОП „Ученическо хранене“ средният брой обеди приготвяни дневно през миналата година за децата е бил 2580. Две от старозагорските училища - НУ "Кольо Ганчев" и 12-то основно училище поемат разхода за обяд на учениците си на 100%. 


Още от категорията

Ямбол вече има нова пъмп-трак писта

Първата пъмп-трак писта в България вече е монтирана в Градския парк на Ямбол. Модерното и атрактивно съоръжение е предназначено за деца и младежи над осемгодишна възраст. Пистата е подарък за жителите на града от частна фирма по повод предстоящия..

публикувано на 11.05.21 в 18:33

Стара Загора се включва в Десетото издание на Нощ на литературата

Стара Загора ще се включи в юбилейната десета Нощ на литературата. На 12 май (сряда) от 18,00 до 21,45 часа старозагорци ще имат възможността да се срещнат с известни и вдъхновяващи личности и произведения. Обособените „читателски гнезда“..

публикувано на 11.05.21 в 17:56

Преоткриха информационния център "Европа Директно" в Стара Загора

Европейският съюз преоткри своето Регионално представителство "Европа Директно" в Стара Загора. Чрез работата на центъра "Европа Директно -Стара Загора" старозагорци и жителите на областта ще имат по-лесен и пряк достъп до информация..

публикувано на 11.05.21 в 17:13

Пореден вандалски акт на автобусна спирка в Сливен

Автобусна спирка в Сливен отново стана обект на вандалски акт, след като преди две седмици тя бе възстановена от общината отново след хулигански набег. Това е пореден случай на вандализъм върху общинска собственост, след като по време на празниците..

публикувано на 11.05.21 в 16:54

Сливенски ученици положиха Клетва на първокласника

 За пета поредна година първокласниците от сливенските училища положиха клетва за обич към науката и родината. В Средно училище „Константин Константинов" днес заедно с първокласниците клетва положиха и второкласниците, които заради извънредната..

публикувано на 11.05.21 в 16:13

12 старозагорски училища участват в Областната панорама на професионалното образование

За девета поредна година в Стара Загора се провежда двудневна Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране. Събитието  се организира паралелно и в останалите общини на областта. Инициатори на проявата са Община Стара..

публикувано на 11.05.21 в 15:57
Живко Тодоров

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров запазва мястото си в изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ

Форматът на изпълнителната комисия на политическа партия ГЕРБ се разширява, защото винаги е по-добре да има повече мнения, това каза малко след края на Националното събрание на партията, кметът на града на липите Живко Тодоров.  Той е един от петимата..

публикувано на 11.05.21 в 15:04

Храмът и училището в Николаево отбелязват патронен празник на 11 май

На 11 май църквата почита светите братя Кирил и Методий - създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата. В храмовете в цялата страна се отслужват литургии. С божествена литургия отслужена от свещеноиконом Георги Янчев и..

публикувано на 11.05.21 в 14:46

Тракийският университет откри симулационен център

Единствен по рода си в България ветеринарен симулационен център беше открит в Тракийския университет в Старта Загора. Новото звено се създава към структурата на Ветеринарномедицински факултет , който днес отбелязва своята 98-а годишнина. На..

публикувано на 11.05.21 в 14:30
Стефан Янев

Президентът назначи Стефан Янев за служебен премиер

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев, съобщи прессекретариата на държавния глава. С друг указ държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание..

публикувано на 11.05.21 в 13:04