Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Върховенството на закона е водещо за чуждите инвеститори

Оливие Маркет: Въглищните мощности са важни за България

Снимка: Емил Енчев

САЩ подкрепят усилията на България в борбата й с корупцията. Това е и един от приоритетите в работата на посланик Херо Мустафа. Това заяви в пространно интервю за БНР Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България (AmCham). В отговор на въпрос за безпрецедентните действия на американската дипломация срещу наш високопоставен магистрат, уличен в корупция, Маркет изтъкна интензивното сътрудничество между София и Вашингтон за противодействие на престъпността.

Гарантирането на върховенството на закона е водещо за чуждите инвеститори, фокусирани върху България, и в това отношение страната е на прав път, смята Маркет, но намекна, че за бизнеса - стабилността и предвидимостта на политическата сцена също имат значение.

Той определи като „добри“ действията на НС и Министерския съвет, свързани с изготвяне на оздравителен план за държавния ТЕЦ 2 и поемането на ангажимент за запазване на въглищните централи в комплекса „Марица изток“. Експлоатационният им живот трябва да продължи години напред, въпреки рестриктивните екологични изисквания на ЕС, защото тези мощности са важни за страната, подчерта Маркет.

„Енергетиката е жизненонеобходима за икономическия растеж на една страна, а България силно разчита на производството от въглищните централи. Много е важно да се осигури тези активи да работят занапред, имайки предвид  европейското законодателство. Въглищните централи в Маришкия басейн – държавната и частните, са абсолютно необходими“, категоричен е Маркет.

В  Американската търговска камара в България членуват 350 мултинационални компании. САЩ са на шесто място по капиталовложения в страната, инвестициите надхвърлят 4 милиарда лева. Камарата работи по значими проекти у нас вече 25 години.

Очаква ли се поскъпване на тока заради по-строгите екологични критерии, които налага ЕС? Могат ли централите в "Марица изток" да преминат на природен газ? Как рестартът на проекта АЕЦ "Белене" ще засегне въглищната индустрия? Застрашени ли са работните места на хилядите заети в сектора? Подробностите в приложения звуков файл.Още от категорията

Обявяването на локдаун у нас е закъсняло и броят на загубените животи ще се покачва

Колко да е продължителността на локдауна зависи от това какви ще са мерките и доколко ще се спазват от хората. Ако те са във варианта предложен от Националния оперативен щаб, абсолютният минимум да видим ефект е от 14 до 28 дни. Това каза за Радио..

публикувано на 25.11.20 в 08:25
Маноил Манев

Маноил Манев: „Стига, рече Господ“

„Стига, рече Господ“ е увлекателен роман, който хитро намигва към съвременността с цялата й политизираност, всевъзможни предизвикателства, псевдо екшън, граничеща с абсурда объркана реалност и нелепо разминаване между желания и възможност за..

публикувано на 24.11.20 в 12:01

Боряна Ботева: Няма статистика на пациентите с ревматологични заболявания в България

Пример за добре работеща пациентска организация у нас е организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, която през миналата седмица чества 10 години от създаването си.  Боряна Ботева е председател на организацията на..

публикувано на 23.11.20 в 11:33

д-р Неделчо Тотев: Човек, който не е работил в инфекциозно отделение и няма навика да се пази, лесно става жертва.

За съжаление, корона вирусът започна да заразява и хора, които нямат тази патология, която беше в началото. Това каза за Радио Стара Загора д-р Неделчо Тотев, директор на общинската болница в Чирпан. „Безспорно най-много са възрастните хора,..

публикувано на 23.11.20 в 09:00

Пламен Йорданов: Когато видиш как лекарите се пазят, разбираш, че това нещо е страшно

Всеки ден е различно - някой дни са по-спокойни, други по-натоварени. Това каза за Радио Стара Загора областен координатор на ГЕРБ и доброволец в ковид отделението в болница Берое в Стара Загора. "Най-трудно е в дните, когато има смъртни случаи. Усеща се..

публикувано на 23.11.20 в 08:48

Има ли бъдеще круизният туризъм

Круизният туризъм е най-засегнатият бизнес в целия свят. Пандемията, причинена от Covid-19, нанесе унищожителен удар върху него , заяви Борис Боев – продуктов мениджър на една от нaй-големите туристически агенции у нас. „ Туризмът е може би..

обновено на 19.11.20 в 13:47

Проф. Георги Момеков: Разпространените в публичното пространство протоколи за лечение на COVID 19 са недопустими и абсурдни

Разпространените в публичното пространство протоколи за лечение на COVID 19,  с над 20 позиции медикаменти, са недопустими и абсурдни , коментира за радио Стара Загора проф. Георги Момеков, председател на Българско научно дружество по..

публикувано на 18.11.20 в 11:05

Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора е против идеята лекарства да се продават в магазинната мрежа

Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора е против идеята на БЛС, лекарства да се продават в магазинната мрежа. Това заяви в предаването Репортер председателят на колегията Ростислав Курдов. Той определи мярката като крайна либерализация,..

публикувано на 17.11.20 в 14:02
Ваня Манова, мениджър на Mаstercard за България, Северна Македония, Албания и Косово

Google Pay стъпва в България

Google Pay навлиза официално на българския пазар от днес. Дългоочакваната новина съобщи ексклузивно пред Радио Стара Загора/БНР Ваня Манова, мениджър на Mаstercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.  Услугата Google Pay става достъпна..

публикувано на 17.11.20 в 08:15

За връзката между хигиената и пластмасите за еднократна употреба

От началото на пандемията се заговори за различни начини за предпазване от вируса. Много от тях, за съжаление, нереални. Една подобна идея, която се прокрадна и се превръща в тенденция, е и зачестилото използване на пластмасови изделия за еднократна..

публикувано на 15.11.20 в 17:17