Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Радиото е медията на бъдещето

| обновено на 13.02.20 в 07:05
3
Снимка: pixabay.com

За поредна година ще отбележим Световния ден на радиото. Празникът на най- старата електронна медия в света се отбелязва на 13 февруари. Това е датата, на която през 1946 година, за първи път, в ефир прозвучава "гласът" на Обединените нации. Първоначалната идея, за отбелязването му, принадлежи на испанската радиоакадемия. Тя е внесена за обсъждане в световната културна организация на ООН- ЮНЕСКО. След проучвания и обсъждане, по време на 36 обща сесия, Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж, през ноември 2011 година, оповестява 13 февруари за Световен ден на радиото. 

Темата на деня за 2020 година е "Радиото и разнообразието". 

Радиото е най- доброто средство за получаване на информация, общуване, работа в екип, бързо преминаване на географски граници, емоционални срещи, търсене на отговори на неудобни въпроси, място за икономически, политически и метеорологически прогнози, за среща с известни личности, музикални честитки и радио игри... За едни то е магия, сбъдната приказка, спектакъл с невидима публика, а за други работа, без почивен ден. 

Слушате ли радио? От какъв радиоприемник научавахте новините? Помните ли марката му? Отговорите чуйте в прикачения звуков файл: 


Днес е един заслужен празник, за медията без която не можем. А тя не би могла да съществува, без вярната армия на своите репортери, сътрудници, кореспонденти, слушатели и приятели. Каква е връзката на професор Асен Златаров с радиото, разказва журналистката Златка Михайлова: 


    Галерия

Още от категорията

Напълно обновеното Лятно кино в Ямбол отваря врати

Гражданите и гостите на Ямбол ще могат да се радват на нова придобивка. Приключи ремонтът на Лятното кино в Градски парк, което е напълно обновено и ще отвори врати на 6 юли, понеделник , с прожекция на българския филм „Диви и щастливи“ с участието..

публикувано на 03.07.20 в 13:17

НЧ "Родина" с награди от международен онлайн конкурс

Отлично се представиха участниците от Вокална студия "Усмивки" при НЧ "Родина" в V-тия Международен онлайн конкурс "Нови гласове, песни и изкуства" в края на м. юни 2020.  В конкурса, организиран от Сдружение "Евтерпани", участваха над 220..

публикувано на 03.07.20 в 12:53

Проф. Живка Овчарова посети Тракийски университет

Проф. Живка Овчарова посети Тракийски университет – Стара Загора по покана на ректора на висшето учебно заведение по повод съвместната им дейност, свързана с лабораторията за виртуална реалност, с която ще работи университетът. Проф. Овчарова е директор..

публикувано на 03.07.20 в 12:20

Едно предложение за званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2020

До края на установения срок – 1 юли, бeше получена една номинация за удостояване със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2020 година. От името на Съюза на народните читалища, в края на юни , е постъпило предложението за д-р Иван..

публикувано на 03.07.20 в 11:37
Водно огледало

Музикантите на Стара Загора заявяват: „Тук сме!" с три концерта на открито

Днес на три локации на открито в Стара Загора ще се проведат концерти под надслов "Музикантите на Стара Загора: Тук сме!". Инициативата е дело на  Творческия колектив "На улицата" с подкрепата на Община Стара Загора, Международен младежки център..

публикувано на 03.07.20 в 11:29

Вандали отново потрошиха шадравана в парк „Пети октомври“

Поредна вандалска проява в Стара Загора беше установена от служители на звено „Озеленяване и комунални дейности“. Посегателството е извършено върху прочутия от миналото и любим на старозагорци шадраван с фонтаните в централния градски парк „Пети..

публикувано на 03.07.20 в 11:18

ПГСС "Гео Милев" в град Мъглиж приема ученици след 7 клас в три специалности

От 03.07.2020 г. Професионална гимназия по селско стопанство „Гео Милев” гр.Мъглиж обявява прием по следните специалности след завършен  7-ми клас - Механизация на селското стопанство -..

публикувано на 03.07.20 в 11:12

Доц. Борис Комитов: Очаква ни по-дъждовно лято и по-хладно от предвижданията

По-дъждовно и по-хладно от предвижданията на метеоролозите очаква да бъде времето през лятото доцент Борис Комитов, физик от БАН и ръководител на Центъра за слънчев и слънчево земен мониторинг в Стара Загора. Според наблюденията му не се очаква и..

публикувано на 03.07.20 в 09:52

През летния сезон ще бъде засилен контролът на скоростните режими по магистралите

През летния сезон ще бъде засилен  контролът за спазване на скоростните режими на автомагистрала „Тракия“ и автомагистрала „Марица“, осъществяван с технически средства от ОДМВР – Стара Загора. Целта е  недопускане създаването на предпоставки за..

публикувано на 03.07.20 в 09:41
Община Стара Загора

18 двойки ще получат еднократна помощ по програмата за новородени деца в Стара Загора

18 двойки са одобрени за получаване на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете в община Стара Загора, информира общинският съветник от ВМРО Антон Андонов, който е член на комисията, разглеждаща кандидатите и един от инициаторите..

публикувано на 03.07.20 в 09:18