Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Азиатският пазар е отворен за български компании

Лъчезар Динев: Икономиката на Китай не функционира заради коронавируса

Китайската икономика не функционира от два месеца. Според разпространена днес информация драстично расте броят на заразените и жертвите на смъртоносния коронавирус в азиатската държава. Това  прави ситуацията в региона още по–напрегната, коментира за Радио Стара Загора председателят на Българо-китайската търговско-промишлена палата Лъчезар Динев. Неблагоприятното развитие, причинено от опасната зараза, води до огромни проблеми в световната икономика. Освен Германия, която е най- големият европейски износител за Китай с 38% пазарен дял, България също ще бъде засегната, прогнозира той.

Коронавирусът капсулира китайската икономика и прекъсна световните вериги на доставки. Лъчезар Динев допусна, че след като заплахата отмине, китайските предприемачи ще помислят за диверсификация на дейностите, като възможна дестинация за изнесени производства би могла да е България. За целта той призова към консолидация в действията изпълнителната власт и бизнеса.

Китайски инвестиции у нас почти няма. Законът за мерките срещу изпирането на пари, приет от българския парламент, спъва чужди капиталовложения, откакто влезе в сила преди 2 години. Банките са длъжни да извършват комплексна проверка на своите клиенти при откриването на сметка, при което всеки управител или съдружник в дружеството трябва да се яви за идентификация в кредитната институция. Заради тази „тотална недомислица“ в нормативната уредба драстично намалява разкриването на нови компании, подчерта Динев.  

В Китай вече действат 6 български офиса, тенденцията е да станат поне 40. Българските вина са утвърдени там. Близо три пъти е скочил износът им през последните години, въпреки високата експортна цена заради ръст в митото. Разпознаваеми са още продуктите от маслодайна роза и мед. Изнасяме и тонове цветни метали към Китай. Усилията са насочени към популяризиране на родни биохрани. Динев лансира и възможността български софтуерни услуги да пробият на азиатския дигитален пазар, включително и с разработки във финтех сектора. Той увери, че Китай е отворен към сътрудничество в цифровата сфера и прогнозира благоприятен ефект в двустранните отношения и преодоляване на отрицателното търговско салдо.Още от категорията

Икономиката на Свиленград е засегната много дълбоко от извънредните мерки

В Свиленград от карантина днес са освободени 30 души. Така броят на хората под карантина е намалял на 74. 32ма души са заявили желание за участие в доброволчески дейности. Благотворителната кампания за събиране на дълготрайни хранителни продукти и..

публикувано на 31.03.20 в 15:42

Проф. Христо Йоцов: Настояваме за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на културните организации и творците на свободна практика

От Българската Музикална Асоциация настояват пред Министерството на културата за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на културните организации и творците на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общинските..

публикувано на 31.03.20 в 12:43
Аркади Шарков

Аркади Шарков: Лечението на коронавируса трябва да се плаща директно от бюджета

В момента лечението на пациенти с коронавирус минава през Спешна помощ, за тези които трябва да бъдат превозени до болницата, а другата част от финансирането идва от една от пътеките на Здравната каса, което е проблем, коментира за Радио Стара..

публикувано на 30.03.20 в 16:37

Д-р Андрей Митевски: Сега се нуждаем от вашата подкрепа

„Отделям малко време да ви напиша няколко реда, тъй като съм нощна смяна в реанимацията на болницата ми. Генералът-шеф на ВМА и председател на националния кризисен щаб не можеше да ви го каже по-ясно преди малко по телевизията. Да ви го кажа и аз като..

публикувано на 27.03.20 в 17:27
Проф. Боян Дуранкев

Проф. Боян Дуранкев: Кризата ще бъде по-тежка от Великата депресия

Българската държава трябва да е готова да посрещне тежка икономическа криза, предупреди в ефира на Радио Стара Загора икономистът Проф. Боян Дуранкев. По думите му кризата ще бъде по-тежка от Великата депресия. „Светът е в етап на въвеждане на..

публикувано на 27.03.20 в 16:38
Владимир Иванов

Вдигат се цените на зеленчуците и плодовете в потребителската кошница заради забавянето при доставките

Наблюдаваме едно спокойствие при цените на основните цени на стоки, но при цената на картофите, морковите и зелето имаме увеличение с 15 стотинки в рамките на последните две седмици, това обобщи за Радио Стара Загора - Владимир Иванов,председател на..

публикувано на 27.03.20 в 09:00

Мадлен Алгафари: Важно е да обгрижваме възрастните хора с много любов и топлина в момента

Има хора, които в условията на сегашното положение компенсират с храна, алкохол или цигари,защото всеки го прекарва през собствената си призма, каза за Радио Стара Загора Мадлен Алгафари - българска психотерапевткa. " Някой хора са изключително напрегнати..

публикувано на 26.03.20 в 17:05

4 455 вече подкрепиха Сдружението на Тарловите пациенти в България

4 455 души са подкрепили петицията на Сдружението на Тарловите пациенти в България към момента. Петицията ще бъде част от пакет документи, с който тези пациенти  ще настояват пред Министерството   да се лекуват успешно. Целта е..

публикувано на 26.03.20 в 15:35

В Малка Верея събраха пари за строежа на православен храм

Жителите на старозагорското с. Малка Верея събраха средства за построяването на православен храм  на името на Свети Великомъченик Трифон. Тяхната дългогодишна мечта започна с отливането на основите на църквата през 2016 г. Различни обстоятелства не..

публикувано на 25.03.20 в 16:32

За първи път вестник "Стършел" няма да връчи наградата си за хумористичен разказ

Днес се навършват 130 години от рождението на големия хуморист и художник Димитър Христов Чорбаджийски – Чудомир. За първи път от 1969 година, поради въведеното извънредно положение в страната вестник „Стършел“ няма да връчи наградата си за..

публикувано на 25.03.20 в 09:34