Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: Не се говори за затваряне на въглищни мощности, но предстои трансформация

| обновено на 18.02.20 в 22:21

Въглищните региони в ЕС са подложени на трансформация, а това ще засегне пряко и България. Това заяви бившият енергиен министър и депутат от "БСП за България" Драгомир Стойнев на дискусия в Стара Загора, посветена на комплекса „Марица изток“. Нисковъглеродната икономика - приоритет на Европейския съюз /ЕС/, води до мащабна реформа в различни отрасли – транспорт, промишленост, земеделие, поясни Стойнев. 

"Зелената сделка е факт. От нас зависи дали ще бъдем част от решението, или част от проблема. Не се говори за затваряне на въглищни мощности, но когато се говори за нулеми емисии до 2050 година, несъмнено ще стигнем до там. Тези региони трябва да бъдат трансформирани, за да не се губят работни места", обясни той. 

Драгомир Стойнев разкритикува правителството заради пропуснати срокове за кандидатстване по така наречения Механизъм за капацитет, като една от мерките за продължаване на експлоатационния живот на топлоелектрическите централи след 2025 година. В подкрепа на това, че България изостава, Стойнев изтъкна, че все още няма одобрен стратегически документ – Интегрирания национален план за енергетика и климат. Преди година Европейската комисия отхвърли предложения текст на българските власти. Министерството на енергетиката имаше възможност до края на 2019 г. да представи за одобрение в Брюксел нов вариант на плана.

Той упрекна енергийното ведомство в бездействие на фона на страни с доминираща въглищна индустрия като Германия, Полша, Чехия, Гърция и Румъния, които ще бъдат субсидирани от Фонда за справедлив преход, предназначен да подпомага финансово региони, засегнати от предстоящата мащабна реформа и преминаване към ниско-карбонова икономика на Стария континент.

Депутатът се обяви в подкрепа на лансираната преди дни идея на синдикатите за създаване на Национален борд за устойчиво развитие на енергетиката с оглед на предстоящите промени, свързани със Зеления пакт, предлаган от Комисията.

Предстоящо поскъпване на електроенергията в страната прогнозира Таско Ерменков, зам.-председател на Постоянната комисия по енергетика в 44 НС. "Въпросът е с какви темпове ще поскъпва, дали ще бъде социално поносимо, и дали КЕВР ще изиграе ролята на регулатор, а не на регистратор. Нека изчакаме нейните решения", коментира още той. 

Енергийният експерт Еленко Божков призова синдикатите към повече активност в подкрепа на "Марица изток". По думите му  двете американски централи, които оперират в комплекса, имат сключени договори преди 2009 година. По силата на тези контракти могат да функционират до 2030 година и това налага да се водят преговори за продължаване на дейността им след този период. Цената, на която ТЕЦ "Марица изток  2" продава електроенергия на регулирания пазар трябва да се актуализира, защото при сегашната - централата е на минус. Но никой няма интерес, защото догодина са парламентарните избори. 

Събитието събра учени, енергетици, миньори, синдикалисти и представители на бизнеса. Дискусията бе организирана от старозагорските депутати от "БСП за България" Георги Гьоков и Драгомир Стойнев, както и от Областния съвет на социалистите.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Ланджев запали огъня на литературните дни "Южна пролет" в Хасково

Литературни дни „Южна пролет“  бяха официално открити в Хасково преди минути с традиционното запалване на огъня на националния конкурс за дебютна литература пред театър „Иван Димов“.Тази година честта да го направи получи Иван Ланджев, който е и сред..

публикувано на 24.04.24 в 18:51

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаите на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Двата случая нямат връзка помежду си. Децата са с непълен имунизационен статус, каза д-р Иванова...

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Община Стара Загора и РИМ готвят нов фестивал през май

Община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора организират първия по рода си фестивал „От Августа Траяна до Боруй“. Той  ще покаже обичаите на предците ни, както и осъществяването на исторически реконструкции на бит, облекло,..

публикувано на 24.04.24 в 17:01

"Бебемания" в Стара Загора

На 26 и 27 април покритият пазар „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“ ще бъде домакин на изложението „Бебемания“, чийто организатор за поредна година е Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ).Своите продукти ще изложат 46 фирми,..

публикувано на 24.04.24 в 16:54

Случай на коклюш е регистриран в Ямболско

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната..

публикувано на 24.04.24 в 16:03

ЕЦИХ „Тракия” ще сътрудничи с Националната агенция по киберсигурност на Румъния и Министерството на електронното управление

Директорът на румънската Национална агенция по киберсигурност Дан Кимпеан, беше на двудневно посещение в България по покана на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия”, чийто координатор е ССИ. Трансграничното сътрудничество в областта на киберсигурността..

публикувано на 24.04.24 в 15:49

Няма яснота кога стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ "Светлина" в Шипка

Няма яснота кога ще стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ "Светлина 1861" в град Шипка. В началото на декември миналата година Министерството на културата одобри втория етап за финансиране от проекта на стойност 120 000 лева,..

публикувано на 24.04.24 в 15:35

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов подписа споразумение за две улици

Кметът на Чирпан  Ивайло Крачолов подписа поредното споразумение по капиталовата инвестиционна програма на общината. Документът бе подписан с министъра на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова и касае основен ремонт на  улица в с.Зетьово на..

публикувано на 24.04.24 в 15:34

Засега няма нови случаи на коклюш в областта

Увеличават се случаите на коклюш в страната и регистрираните заболели вече са над 400. Здравните власти обмислят обявяването на епидемия, което вероятно ще стане до края на седмицата.  Стара Загора е сред 17-е области в страната, с доказани три..

публикувано на 24.04.24 в 15:33

За по-голяма родителска подкрепа в дуалното обучение апелираха експерти

Професионално образование в България да стане в дуална форма на обучение - около това твърдение се обединиха експерти и представители на общини от област Стара Загора, на професионални гимназии, на Регионалния инспекторат по образование и..

публикувано на 24.04.24 в 15:18