Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вирусите не спряха празника на Шипка, но освирквания го опорочиха

Въпреки препоръките на националния кризисен щаб за борба с коронавируса за отмяна на тържествата на връх Шипка, заради заплахата от разпространения на вируси от ранни зори хиляди българи изкачиха историческия връх, за да се поклонят пред Паметника на свободата. Прохода Шипка беше препълнен от автобуси и автомобили, имаше дори пешеходни и велопоходи, като всички развяваха трибагреници. Дори и гъстата мъгла и силният вятър не отказа поклонниците.

За поредна година пенсионираният учител и  ултрамаратонец Ради Милев избяга със знаме в ръка близо 30 км от Казанлък до историческия връх. Хората бяха в приповдигнато настроение, споделяха с въланения на по-малките истории за опълченците и отбраната на прохода, довела до свободата ни. Всички бяха категорични, че чувстват патриотичен дълг да се поклонят пред костите на загиналите войни и заплахата от вируси не ги плаши. 

Президентът Румен Радев и председателят на народното събрание Цвета Караянчева също поднесоха цветя на Паметника на свободата.

Преди това в храма "Рождество Христово" в Шипка държавният глава нападна управляващите за решението да бъде отменен празникът на историческият връх. 

"България даде вчера един огромен принос към световната медицина. Успя да изолира два различни щама на коронавируса. Оказа се, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията, както знаете, се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите. Честит празник на всички българи, честит празник на всички, които не се поддават на манипулацията и ще се качат на Шипка да отбележим нашия национален празник. Честит празник на всички българи, където и да са, които носят в сърцата си България и силния свободолюбив български дух", каза президентът

Пред паметника на свободата Старозагорският митрополит Киприан отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите войни. 

 „На този свещен ден нека сведем глава и помълчим, нека не търсим политически дивиденти на този ден“, призова Цвета Караянчева. Тя заяви, че е тук на върха като гражданин, но помоли за обединение, за да не превърнем 3 март в 19 февруари, визирайки освиркванията, които се чуха и на върха.

Въпреки призивите й направи впечатление, че не остана за словото на президента, а докато той говореше тя напусна церемонията и се отправи към костницата. 

В словото си на връх Шипка президентът заяви, че 142 години българската държава е устояла на историческите ветрове и е съхранила своя суверенитет, но той не е даденост.

През годините много политици пренебрегваха и оспорваха Трети март. Правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба. Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение. Защото хиляди достойни българи като вас днес отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“ и това сте всички вие, скъпи сънародници. Към вас е моята благодарност“, заяви Румен Радев.

Според част от множеството обаче празникът е бил опорочен от политическото противопоставяне, както и от освиркванията и скандиранията, които не спряха дори по време на заупокойната молитва на Шипка.

По време на всички изявления и ритуали една група от хора бе окупирала стъпалата на паметника на свободата и освиркваше официалните лица. Скандирания имаше дори повреме на молебена и минутата мълбание в памет на героите. В края на церемонията част от тази група започна да замерят с карамфили, рози и дори пластмасови бутилки преминаващите политици и журналисти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

250 участници събира конференция на студентите по медицина в Тракийски университет – Стара Загора

Медицински факултет при Тракийски университет – Стара Загора е домакин на 44-та национална среща на Асоциацията на студентите медици в България, която ще се проведе в дните 19 – 21 април 2024 г., с участието на 250 студенти по медицина от всички висши..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Прекратяват разкопките край хасковското село Текето

Малко над 50 000 лв са събраните дарения, за разкопките на тракийската гробница край хасковското село Текето. За съжаление съоръжението е било ограбено още в древността, отчете ръководителят на проучванията доц. Георги Нехризов. Гробницата..

публикувано на 19.04.24 в 09:44
Йордан Йорданов

Инспекцията по труда и полицията със съвместни проверки по празниците

В празничните дни Инспекцията по труда – Стара Загора и полицията ще извършват съвместни проверки за спазването на работното време, за извънреден труд, който не се заплаща допълнително и разбира се за трудови договори. Това съобщи в ефира на Радио..

публикувано на 19.04.24 в 09:22
Тракийски университет, Стара Загора

Кандидат-студенти полагат изпити по биология и химия в Тракийския университет

Традиционно висок остава интересът към изпитите по биология и химия в Тракийския университет, които са вход за специалностите "Медицина", "Ветеринарна медицина", както и за прием в редица бакалавърски програми на старозагорската Алма матер. Общо 411..

публикувано на 19.04.24 в 08:25

Няма основания великденската трапеза да ни струва по-скъпо от настоящия момент

Няма раздвижване на нивата на цените на агнешкото месо с наближаването на празниците, яйцата са с 6% по-евтини от миналата година в периода преди Великден, брашното е със същата цена, а при захарта се отчита спад. Това съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 19.04.24 в 08:00
Боровата процесионка – най-разпространеният вредител по иглолистните култури

През юни предстои следващото третиране срещу боровата процесионка в Стара Загора

Дейности по ограничаване и унищожаване на популацията от борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa, вид гъсеница и молец) в паркове в Стара Загора, засегнати от вредителя, започват през месец юни, оповести заместник-кметът с ресор „Транспорт,..

публикувано на 18.04.24 в 18:31

Ученик от Казанлък е "Посланик на толерантността"

Американското посолство в България приветства Иван Иванов от Профилирана природо-математическа гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък като тазгодишен „Посланик на толерантността“. Иван участва в конкурса на Center Amalipe "Моето мнение е важно за..

публикувано на 18.04.24 в 18:24

Ремонт на клиники и нови операционни зали, предвижда до края на годината ръководството на Университетската болница

С близо 4 570 хил. лв. реализирана печалба приключва за Университетската болница „Проф. Ст. Киркович“ в Стара Загора финансовата 2023 год. Това беше отчетено на проведеното Общо събрание на акционерите на дружеството. 10 % от тези средства остават във..

публикувано на 18.04.24 в 17:11

Групата на ПП ДБ в общински съвет – Стара Загора питат ЦИК за казуса с Янко Янков

Групата на ПП - ДБ в общински съвет – Стара Загора направи запитване до ЦИК за участието на общинския съветник Янко Янков с влязла сила присъда в заседанията на общински съвет Стара Загора.  Заседанието на Върховния касационен съд, което..

публикувано на 18.04.24 в 16:07

Започна ремонт на емблематичната сграда на читалище "Заря" в Хасково

Започна ремонт на една от най-емблематичните сгради в Хасково, тази на читалище „Заря“. 4 млн. лв. ще бъдат вложени в реконструкцията, която ще продължи 510 дни. Символичен старт на строителните работи дадоха кметът на Община Хасково..

публикувано на 18.04.24 в 15:13