Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има голям интерес за учители, кандидатстващи да преподават в училищата по програмата "Заедно в час"

От мениджър до учител по програмата "Заедно в час" - Роси Златева сменя посоката и вече е щатен учител в Столипиново.
Снимка: БГНЕС

Изключителен интерес към учителската професия отчитат от фондацията "Заедно в час" през тази година. 15 април е последният краен срок за кандидатстване в програмата за професионално и лидерско развитие на организацията. До момента повече от 5500 души са проявили интерес да кандидатстват, за да преподават като учители. Този брой е най-големият, отчетен от организацията, от започването на програмата през 2010 г., съобщиха от фондацията.
Кандидатите с оферта да станат участници в програмата към началото на април са повече от 100. Всички, които я приемат, преминават през интензивно лятно обучение, практическа лятна академия с ученици и интервю с директор, и ще имат възможността да работят като учители от 15 септември 2020 г. - в училища в 20 области на страната.
Кандидатстването за програмата е до 15 април и е на сайта - zaednovchas.bg.
"Заедно в час" вече десет години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и да има възможността да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и от социално-икономическия си произход. Организацията търси, обучава и развива способни и мотивирани професионалисти от различни сфери, които да работят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България.
Традиционно най-голям интерес към работата като учители по програмата има от завършващи студенти и професионалисти с опит между 5-10 години. Най-много кандидати тази година има от областите София и Пловдив. Следват Варна и Бургас, които са и два от новите региони, в които организацията не е работила пряко до момента.
"През последните седмици адаптирахме процеса на подбор и в момента всички етапи на кандидатстване са в онлайн форма. Щастливи сме, че ситуацията с извънредното положение в страната, заради коронавируса, не намали интереса към програмата и хората продължават да кандидатстват. Вярвам, че това е свързано и с осъзнаването колко важна е ролята на учителите за подобряването на средата, на устойчивото преодоляване на подобни кризи и за развитието обществото и икономиката", заявява Нели Кочева - ръководител на екипа по прием на новите участници.
Всички кандидати за програмата преминават през три етапа на подбор, преди да получат предложение за участие в програмата. Няма изискване кандидатите да имат учителска правоспособност - одобрените участници придобиват такава в рамките на програмата. Необходими са завършена минимум бакалавърска степен до 1 септември 2020 г., желание за работа с ученици, които имат нужда от повече подкрепа, и готовност за работа като учител на пълен работен ден за период от две години.
От следващата учебна година "Заедно в час" разширява обхвата си в страната и участниците в програмата ще могат да работят в училища партньори в 20 области - Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София-град, София-област, Стара Загора, Търговище и Шумен.
"Заедно в час" е част от международната мрежа Teach for All на организациите, които работят срещу неравенството в образованието - в повече от 50 държави по целия свят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Киприан дирижира "Стабат Матер" от Росини със Старозагорската опера

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер“ от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в Операта. Солистите Емилия Терзиева/сопран/, Петя Петрова /мецосопран/, Ивайло Йовчев /тенор/,..

публикувано на 24.04.24 в 19:15
една от картините на Мара Чорбаджийска

Непознатата Мара Чорбаджийска

Знаете ли коя е Мара Чорбаджийска – ако отговорът ви е, че това е съпругата на Чудомир, то сте прави.  Но всъщност, освен негова съпруга, Мара Чорбаджийска е изключителен талант, художник, факт, който някак остава в сянка и който се е заел да осветли..

публикувано на 24.04.24 в 10:00
Парк

Предложение за нов монумент в парк "Артилерийски" провокира обществена реакция

Предложение за поставяне на монумент „100 години Интернейшънъл Инер Уийл"  в парк „Артилерийски“, е една от точките в дневния ред на предстоящата в четвъртък общинска сесия.  Идеята за това е и на двата Инер Уийл клуба в града - "Стара Загора" и..

публикувано на 24.04.24 в 09:15
Боби Иванчев

Дъждът събужда меланхолията в душата

Борислав /Боби/ Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Неговият първи авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание." В предаването "60 минути повече" роденият през..

публикувано на 23.04.24 в 17:30

Поетесата Маргарита Петкова гостува в Стара Загора за Световния ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан с богата литературна програма в Стара Загора. Празникът на книгата в града на поетите ще се проведе от 10 до 16 часа с 19-то издание на Маратон на четенето в Културен център Стара..

обновено на 23.04.24 в 15:45

Силата да спасим градската природа

За седма поредна година Български център за нестопанско право (БЦНП) организира националният конкурс "Граждански будилник". Темата тази година е  “Активизъм в действие: силата да спасим градската природа".  Участие могат да вземат кандидати над 14..

публикувано на 23.04.24 в 15:01

Джазиран кавър на песен на братя Аргирови стана част от „Пеещи артисти“

Най-новата песен от музикалния проект „Пеещи артисти“ се казва „Силвия“ и е кавър на песента „Предчувствие за стих“ на братя Аргирови от 1983г. Песента се изпълнява от дамския квартет Албена Михова, Милица Божинова, Петя Дикова и Жаклин Таракчи...

публикувано на 22.04.24 в 15:31
Международен фестивал

Международен фестивал "Вълшебен свят" събра танцьори от цяла Европа

Танцьори от цяла Европа се съревноваваха три дни по време на Международен фестивал "Вълшебен свят" . Той се проведе за детнадесети пореден път в Хасково. Участниците показаха своя талант паралелно на две сцени и бяха оценявани от жури също с международно..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

Четиринадесетото издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол

Поредното издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол на 10 май. Творческата изява е за деца и ученици от първи до 12 клас, които имат афинитет към театъра и сцената. Заявки за участие се приемат до 8 май, съобщиха..

публикувано на 22.04.24 в 14:00

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Смесеният хор „Петко Стайнов” (при Народно читалище „Искра-1860”) от град Казанлък с диригент Младен Станев се завърна след успешно участие в Международния музикален фестивал и хоров конкурс „Микеланджело Буонароти“, който се провежда ежегодно в града..

публикувано на 22.04.24 в 11:28