Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозна организация за матурите в „Ромен Ролан“

Теодора Николова

Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ има пълна готовност да проведе държавните зрелостни изпити при строго спазване на противоепидемичните мерки. Това съобщи в пространно интервю за Радио Стара Загора директорът на гимназията Теодора Николова. Припомняме, че задължителните матури за 12 клас са насрочени за 1 и 3 юни, а тези по желание – на 2 и 4 юни. Изпитите са със закъснение от първоначално обявените дати заради безпрецедентната ситуация, предизвикана от разпространието на коронавируса.

Образователните власти са подготвили обстойни инструкции, за да се гарантира здравето на всички 240 абитуриенти и преподавателите, ангажирани в изпитните дни. За квесторите се осигуряват предпазни облекла и защитни маски, а медицински лица ще измерват температурата на учениците преди влизане в сградата, предвидено е това да става от няколко входа, поясни Николова. В класните стаи ще се допускат по 13 младежи, на отстояние помежду им от поне метър и половина.

Училищното ръководство предлага на Регионалното управление на образованието, учители със заболявания, които попадат в рисковата група, да не бъдат ангажирани в изпитните дни.

Теодора Николова увери, че забавяне в изготвянето на дипломите няма да има. До 25 юни всички зрелостници ще получат своите удостоверения. Германия и Холандия остават предпочитани страни за продължаване на образованието, заради достъпни такси в университетите и през тази година. Брекзит не е причина за отлив на кандидат – студенти от Великобритания, поясни Николова, като се аргументира със скъпото обучение там. А във Франция подборът на бъдещите студенти е много по-прецизен от всички останали страни в ЕС.  

Все още няма яснота ще имат ли бал абитуриентите през летните месеци. Николова се надява това дългоочаквано събитие да се състои все пак. Предстои ръководството да вземе решение дали да спази традицията и да организира официално изпращане на зрелостниците в училищния двор. Изискването за социална дистанция обаче може да бъде пречка за събирането на преподаватели, ученици и техните семейства на едно място.

Гимназията ще приема ученици в осем паралелки за предстоящата 2020/2021 година след VII клас. „Английски език с немски език“ – 1 паралелка, “Английски език с френски език” – 2 паралелки, „Немски език с английски език“3 паралелки, „Френски език с английски език“ – 2 паралелки. Тази година няма да има паралелка „Немски език с френски език“, както в изминалите две години.  



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жена е с порезни рани на ръката след семеен скандал

В 14:35ч. вчера, в РУ-Гълъбово е получен сигнал на тел.112, че на центъра на с.Обручище, 64-годишна жена е с порезни рани на ръката. При посещение на място е установено, че жената и съпругът й – 63-годишен, се скарали и мъжът хвърлил по нея порцеланова..

публикувано на 19.04.24 в 11:13

Въвеждат временна организация на движението по време на 5К Beroe Road Race

Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на града с оглед осигуряване на безопасно протичане на състезанието „Beroe 5К Road Race", организирано от Спортен клуб по лека атлетика „Берое", за времето от 08:30 часа до 12:30 часа на..

публикувано на 19.04.24 в 10:52

250 участници събира конференция на студентите по медицина в Тракийски университет – Стара Загора

Медицински факултет при Тракийски университет – Стара Загора е домакин на 44-та национална среща на Асоциацията на студентите медици в България, която ще се проведе в дните 19 – 21 април 2024 г., с участието на 250 студенти по медицина от всички висши..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Прекратяват разкопките край хасковското село Текето

Малко над 50 000 лв са събраните дарения, за разкопките на тракийската гробница край хасковското село Текето. За съжаление съоръжението е било ограбено още в древността, отчете ръководителят на проучванията доц. Георги Нехризов. Гробницата..

публикувано на 19.04.24 в 09:44
Йордан Йорданов

Инспекцията по труда и полицията със съвместни проверки по празниците

В празничните дни Инспекцията по труда – Стара Загора и полицията ще извършват съвместни проверки за спазването на работното време, за извънреден труд, който не се заплаща допълнително и разбира се за трудови договори. Това съобщи в ефира на Радио..

публикувано на 19.04.24 в 09:22
Тракийски университет, Стара Загора

Кандидат-студенти полагат изпити по биология и химия в Тракийския университет

Традиционно висок остава интересът към изпитите по биология и химия в Тракийския университет, които са вход за специалностите "Медицина", "Ветеринарна медицина", както и за прием в редица бакалавърски програми на старозагорската Алма матер. Общо 411..

публикувано на 19.04.24 в 08:25

Няма основания великденската трапеза да ни струва по-скъпо от настоящия момент

Няма раздвижване на нивата на цените на агнешкото месо с наближаването на празниците, яйцата са с 6% по-евтини от миналата година в периода преди Великден, брашното е със същата цена, а при захарта се отчита спад. Това съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 19.04.24 в 08:00
Боровата процесионка – най-разпространеният вредител по иглолистните култури

През юни предстои следващото третиране срещу боровата процесионка в Стара Загора

Дейности по ограничаване и унищожаване на популацията от борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa, вид гъсеница и молец) в паркове в Стара Загора, засегнати от вредителя, започват през месец юни, оповести заместник-кметът с ресор „Транспорт,..

публикувано на 18.04.24 в 18:31

Ученик от Казанлък е "Посланик на толерантността"

Американското посолство в България приветства Иван Иванов от Профилирана природо-математическа гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък като тазгодишен „Посланик на толерантността“. Иван участва в конкурса на Center Amalipe "Моето мнение е важно за..

публикувано на 18.04.24 в 18:24

Ремонт на клиники и нови операционни зали, предвижда до края на годината ръководството на Университетската болница

С близо 4 570 хил. лв. реализирана печалба приключва за Университетската болница „Проф. Ст. Киркович“ в Стара Загора финансовата 2023 год. Това беше отчетено на проведеното Общо събрание на акционерите на дружеството. 10 % от тези средства остават във..

публикувано на 18.04.24 в 17:11