Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Стара Загора празнува своя 84-ти рожден ден

| обновено на 21.05.20 в 08:54

Радио Стара Загора празнува своя 84-ти рожден ден.

На 20 май 1936 г. началникът на радиоразпръскването в България, видният интелектуалец Панайот Тодоров, познат с артистичния си псевдоним Сирак Скитник, издава разпоредба: „Съгласно заповедта на г-на Министра от 21 т.м. да се почне редовно програмно предаване от Студио Стара Загора на обед и вечер. Съобразно наличността на живи изпълнители на концерти, сказки и материалите, с които Студиото разполага, ще се реди системна програма“. От 21 май 1936 г. радиостанциите в София, Стара Загора и Варна започват едновременно да излъчват като първата национална радиомрежа с равнопоставени програмни служби.

Началото на историята на радиото в Стара Загора е поставено на 13 декември 1927 г., когато местният вестник „Дума“ съобщава за предстоящото монтиране на радиоапарат в кафене „Бузлуджа“. В края на следващата година в града вече са регистрирани шест радиоприемника. През 1931 г. е основан клон на радиолюбителския съюз „Родно радио“ с председател Антон Куманов и около петдесет членове. Една от целите му е „да се построи местна радиостанция за предаване на опера, концерти и др. в града и целия окръг“. За осъществяването ѝ допринася решението на Старозагорската община да се предостави сградата, заемана от Училищното настоятелство, за нуждите на регионалното радио, докато бъде изградена сграда специално за него. На 1 февруари (според други източници – на 10 февруари) 1936 г. е осъществено първото пробно предаване на Радио Стара Загора чрез средновълновия предавател край с. Могила, който излъчва програмата му цели 77 години.
Освен една от първите радиостанции в страната, Радио Стара Загора е и единствената регионална радиостанция в Южна България до 1955 г., когато тръгват първите предавания на Радио Пловдив

Любопитното е, че още тогава изискванията са за „разнообразна, жива и актуална програма“ и Радио Стара Загора продължава успешно тази линия и днес, следвайки традицията и използвайки предимствата на съвременните технологии. В дългогодишната му история негови директори са били интелигентни и будни хора, с усет към новото и ясна визия за ролята на радиото. Между тях са Стоян Паунчев – музиколог и цигулар, владеещ няколко езика, оглавява Радиото на 31 години, поетът Иван Хаджихристов – първият щатен служител, който постъпва на работа като литературен уредник, Йоско Йосифов – композитор и диригент, един от основателите на Старозагорската и Варненската опера, Иван Мечев – публицист и активен читалищен деец, писателят Ганчо Проданов и много други известни имена от старозагорската общественост. Първият глас, прозвучал в ефира на Радио Стара Загора, е този на актрисата Мара Шопова, майка на големия български актьор Наум Шопов. Първите говорителки-доброволки са Антония Денева, оперната певица Екатерина Манчева и студентката по немска филология Здравка Грашева.

На 21 декември 1937 г. по Радио Стара Загора е излъчен първият концерт на новосформирания (нещатен) радиооркестър от деветима музиканти под диригентството на Петър Спиридонов. Още в първите редовни емисии на Радиото през 1936 г. и след това в ефира звучи духова музика в изпълнение на оркестъра на Дванадесети пехотен балкански полк с капелмайстор Петър Спиридонов, който също допринася за изграждането на музикалната програма на новосъздаденото радио, както и на националната радиопрограма. В това отношение са от значение и две нововъведения на Радио Стара Загора, за които споменава в интервюто си Йоско Йосифов и които са осъществени за първи път в България – предаването „Музика по желание“ и директното излъчване на концерти с публика.

С богатата си и разнообразна 24-часова (от 2008 г.) информационно-музикална програма, излъчвана чрез три УКВ-предавателя, и близо три милиона слушатели Радио Стара Загора се утвърждава като модерна медия и предпочитана радиостанция в региона. По думите на главния ѝ редактор Здравко Георгиев, според всички социологически проучвания това е радиостанцията с най-млада и интелигентна аудитория сред слушателите на БНР и неговите поделения, а едно от големите ѝ предимства е сигурно това, че в нея работят много млади хора.

Фрагменти от историята – експонати от изложбата, посветена на 80-годишнината на Радио Стара ЗагораФрагменти от историята – експонати от изложбата, посветена на 80-годишнината на Радио Стара Загора

Радио Стара Загора разполага с една от най-богатите музикални колекции в страната, наброяваща към 60 000 заглавия автентична народна музика. В Радиото започват професионалния си път обичаните народни певци Стайка Гьокова, Петкана Захариева, Кичка Савова, Иван Шибилев, а освен техните, тук се съхраняват и гласовете на Елена Граматикова, Делка Балева, Магда Пушкарова, Георги Чилингиров, Зорка Желязкова и други изпълнители. Любопитен факт е, че народната музика, излъчвана по Радио Стара Загора, има много почитатели сред младите хора.

Класическата музика е представена с около 100 000 записа. Във фонотеката на Радиото се съхранява най-пълният архив на първата извънстолична опера в България – Старозагорската. Пазят се записи от Фестивала на оперното и балетното изкуство, на оперните диви Анна Томова-Синтова, Стефка Минева, Веселина Кацарова и други известни певци, които са родом от Града на липите. Част от богатството на радио фонда е и огромното количество фонограми на срещи и разговори с личности, допринесли за развитието на Старозагорския край. Сред тях са писателят и художник Чудомир, композиторът Петко Стайнов, художникът Дечко Узунов, Веселин Ханчев и други старозагорски поети. Голяма ценност са и записите на гласовете на Пеньо Пенев, който рецитира свои стихове, на първия космонавт Юрий Гагарин от посещението му в Стара Загора, както и на световноизвестния мим Марсел Марсо от негово идване в града.

Особено атрактивен експонат в колекцията и своеобразен свидетел на историята на Радио Стара Загора е роялът „Бехщайн“, останал от пребиваването на немската армия в града през 40-те години на миналия век. Той е реставриран и музиканти от различни жанрове и днес имат удоволствието да свирят на него. Всъщност, още от първите години от създаването си до ден днешен регионалното радио е неизменна част от културния живот на старозагорци. Събитията, организирани в Арт-фоайето му, имат своето специално място в културния афиш на града. Радиото е известно с провеждането на Националния конкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче“, създаден през 1994 г. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Твърдица приключва проект за услуги за уязвими ромски общности

Проектът „Предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие в община Твърдица“ има за цел да предостави подкрепа на децата от уязвими групи, включително и от ромските общности от 0 до 6 години и техните семейства. В програмата му са заложени..

публикувано на 23.04.24 в 09:55
Мариана Кукушева

Мариана Кукушева: Повече от 40 лв. за козунак е търговска измама

Всяка цена над 40 лева за брой козунак е абсолютна търговска измама. Няма категория био козунак в целия ЕС , нека потребителите не се лъжат и стават жертва на производители и търговци, които им искат по 200 лева за козунак. Това заяви в ефира на..

публикувано на 23.04.24 в 09:44

Ще има ли субсидии за е-коли у нас

Дългоочакваният законопроект за насърчаване на електрическата мобилност у нас е представен за обществено обсъждане. До 2 май заинтересованите страни могат да правят предложения и препоръки по него. В проектозакона е записано  ускоряване на..

публикувано на 23.04.24 в 09:00

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции

Украйна има огромен интерес към активизация на двустранните отношения на всякакви нива и е изключително благодарна на Република България за помощта и съдействието от началото на пълномащабната военна инвазия на Русия, изтъкна на среща в Община Стара..

публикувано на 23.04.24 в 08:31

Автопротестът на недоволните миньори и енергетици се отправя към София

Поредно автошествие в защита на комплекса "Марица изток" организират от Сдружението "Миньори и енергетици заедно".   Този път протестът ще се проведе в София. Колите ще тръгнат от паметника на св. "Иван Рилски" в Раднево, а сборният пункт е от 9 до 10..

обновено на 23.04.24 в 07:46
Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Планова техническа профилактика на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 23.04.2024 год. вторник, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр.Хасково с честота 94,4 МHz е възможно да има прекъсване на излъчването от 09.00 до 17.00 часа, поради редовна годишна техническа профилактика на..

публикувано на 23.04.24 в 06:05

Оставиха в ареста шофьора с над 400 кг хероин

Окръжният съд в Хасково взе най-тежката мярка за неотклонение и остави в ареста задържания турски шофьор на камион, в който бяха открити 400 кг хероин. „Аз съм жертва. Станах на курбан“, заяви днес в съдебната зала Хюсейн Хаир. Той бе арестуван на ГКПП..

публикувано на 22.04.24 в 18:59

Очаква се ново напрежение сред свещениците заради избора на Сливенски митрополит

Светият синод избра листа от шест достоизбираеми епископи за избор на нов Сливенски митрополит, след кончината на сливенския владика Йоаникий в началото на годината. Сред шестимата номинирани епископи не са включени кандидатурите на епископ..

публикувано на 22.04.24 в 18:11
СНИМКА: Красимир Червилов, Янко Янков, Ивета Лазарова, Димо Димитров

Янко Янков и Ивета Лазарова завеждат дела за клевета срещу „Възраждане“

Общинският съветник от „Алтернативата на гражданите-ВМРО“ Янко Янков и неговите защитници са поискали тълкуване на решението, с което Върховният касационен съд го осъжда по обвинение за купуване на гласове на местния вот през 2019г.. На..

публикувано на 22.04.24 в 17:06

НАП напомня на гражданите, че срокът за деклариране на доходите е 30 април

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да..

публикувано на 22.04.24 в 16:55