Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Радан Кънев: Българското правителство се противопоставя на „Зелената сделка“

Мониторинговият доклад на Европейската комисия (ЕК) дава ясен знак, че ако в България не продължат промените и „ако не се спре с антиреформите в сферата на правосъдието“  ще ни очаква още по – негативен доклад. Това заяви в пространно интервю за Радио Стара Загора евродепутатът от „Демократична България“/ЕНП Радан Кънев. Изявлението на Брюксел от вчера показва, че мониторингът, въведен при влизането на България в ЕС преди почти 13 години, продължава да действа. В рамките на този механизъм Комисията наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията у нас, както и неуспехите в икономиката, подчерта Кънев.

Повече от видимо е, че България има значителни проблеми в общуването с ЕК. „Новият състав с Урсула фон дер Лайен има съвсем друго отношение лично към българския премиер и към българското правителство - и то не е добро“.

Българското правителство се противопоставя  и отказва да влезе в преговори за преки помощи и инвестиции за общините, бизнеса и обществото в рамките на европейската „Зелена сделка“, смята Радан Кънев. Той предупреди, че сме изправени пред риска да не извлечем никакви спасителни стимули, като подчерта че финансирането ще става на конкурентен принцип. „Ако преди 2 години звучеше като утопия, то днес парите са на масата“, изтъкна той, визирайки като пример Словакия, Гърция, Румъния и Чехия, които вече се борят за своя дял от бъдещия инвестиционен пакет. За разлика от посочените държави, България отказва да участва в това състезание.

„Това е борба за инвестиции, борба за пазари, борба за развиване на нови, модерни и екологични производства. Никой не гарантира на България, че ще спечели тази конкуренция“, предупреди Радан Кънев.

Той вярва, че Стара Загора може да остане водещият регион на родната енергетика и след прехода. „Зелената сделка“ е ресурсът, с който това е постижимо, въпреки че местната и изпълнителната власт не проявяват активност по пътя към трансформация и постигане на европейските цели към нисковъглеродна икономика.
Още от категорията

Започва изграждането на модерен детски център в село Розово

В навечерието на откриването на строителна площадка кметът на Община Казанлък Галина Стоянова се срещна с всички страни, които имат отношение към превръщането старото училище в село Розово в модерен детски център за изкуства, наука и спорт, инфоромират от..

публикувано на 04.06.20 в 17:39

Близо 640 деца са посетили детските градини в Ямбол

Детските заведения на територията на община Ямбол отвориха врати на 1 юни при пълно спазване на противоепидемичните изисквания на Министерството на здравеопазването. 639 деца от общо 2406 са посетили детските градини след възстановяване на..

публикувано на 04.06.20 в 17:36

Обсъдиха проблемите с безработицата в Павел баня

Днес кметът на Павел баня Иса Бесоолу събра на среща на тема справяне с безработицата представители на Дирекция "Бюро по труда" - Казанлък и ръководния състав на фирмата „България – К“ АД.  Само преди 4 месеца община Павел баня беше с равнище на..

публикувано на 04.06.20 в 17:34

Започват масово тестване за Covid-19 на медиците в частната болница „Хаджи Димитър“ в Сливен

Масово тестване за Covid-19 на медиците от частната МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен ще се направи утре. Това съобщи заместник-управителят на болницата д-р Христо Режев. Единият от обявените заразени в Сливен днес е лекар от тази болница, който вече е..

публикувано на 04.06.20 в 17:25

Прокуратурата разследва случая с нахапаното от куче дете

Районна прокуратура в Казанлък разследва инцидента, при който куче нахапа 10-годишно дете в Крън.  До момента е установено, че на 30 май 48-годишната стопанка на кане корсо го извела на разходка без повод и намордник. Около 18.00-18.30 ч.,  по една от..

публикувано на 04.06.20 в 16:13
МБАЛ

МБАЛ "Свети Пантелеймон" в Ямбол с близо 330 000 лв. загуби

От днес инфекциозното отделение в МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол ще бъде затворено за 14 дни. След като му бъде извършена пълна дезинфекция, то ще отвори отново, но няма да бъде само за пациенти с Covid-19.  Това каза за Радио Стара Загора д-р..

публикувано на 04.06.20 в 16:07

Румен Петков: Преименуването на 24 май граничи с предателство

Предложението на ВМРО за законодателна промяна, която да преименува 24 май като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението „славянска“, граничи с предателство. Това заяви днес в Стара Загора лидерът на партия АБВ Румен..

публикувано на 04.06.20 в 16:02

Работна група към община Стара Загора изготвя стратегия за намаляване популацията на бездомните кучета

Стратегия за намаляване на популацията на бездомни кучета ще бъде разработена от специална работна група към община Стара Загора, в която участие ще вземат представители на общинска администрация, Областна дирекция по безопасност на храните,..

публикувано на 04.06.20 в 15:28

Акция срещу водачи без колани и каски от днес

От днес до 10 юни на територията на цялата страна се провежда специализирана полицейска операция за водачи и пътници за неизползване на обезопасителни колани, както и за мотоциклетисти и пътници, които не ползват предпазните каски. Ще се следи и за..

публикувано на 04.06.20 в 15:01

Задържаха крадец на кутия с дарения

23-годишен крадец на кутия с дарения от хасковски магазин е арестуван при акция срещу противодействие на битовата престъпност, съобщиха от ОД на МВР. По време на разпита задържаният е признал, че е похарчил 28 лв. от парите в нея, обясниха..

публикувано на 04.06.20 в 14:06