Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев: Българското правителство се противопоставя на „Зелената сделка“

Мониторинговият доклад на Европейската комисия (ЕК) дава ясен знак, че ако в България не продължат промените и „ако не се спре с антиреформите в сферата на правосъдието“  ще ни очаква още по – негативен доклад. Това заяви в пространно интервю за Радио Стара Загора евродепутатът от „Демократична България“/ЕНП Радан Кънев. Изявлението на Брюксел от вчера показва, че мониторингът, въведен при влизането на България в ЕС преди почти 13 години, продължава да действа. В рамките на този механизъм Комисията наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията у нас, както и неуспехите в икономиката, подчерта Кънев.

Повече от видимо е, че България има значителни проблеми в общуването с ЕК. „Новият състав с Урсула фон дер Лайен има съвсем друго отношение лично към българския премиер и към българското правителство - и то не е добро“.

Българското правителство се противопоставя  и отказва да влезе в преговори за преки помощи и инвестиции за общините, бизнеса и обществото в рамките на европейската „Зелена сделка“, смята Радан Кънев. Той предупреди, че сме изправени пред риска да не извлечем никакви спасителни стимули, като подчерта че финансирането ще става на конкурентен принцип. „Ако преди 2 години звучеше като утопия, то днес парите са на масата“, изтъкна той, визирайки като пример Словакия, Гърция, Румъния и Чехия, които вече се борят за своя дял от бъдещия инвестиционен пакет. За разлика от посочените държави, България отказва да участва в това състезание.

„Това е борба за инвестиции, борба за пазари, борба за развиване на нови, модерни и екологични производства. Никой не гарантира на България, че ще спечели тази конкуренция“, предупреди Радан Кънев.

Той вярва, че Стара Загора може да остане водещият регион на родната енергетика и след прехода. „Зелената сделка“ е ресурсът, с който това е постижимо, въпреки че местната и изпълнителната власт не проявяват активност по пътя към трансформация и постигане на европейските цели към нисковъглеродна икономика.

Редактор: Таня Балабанова



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Катастрофа на между микробус и лека кола в района на Дунавци

Катастрофа между микробус и лек автомобил е станала в 09:42 на разклона на Дунавци, съобщават от ОДМВР - Стара Загора.  По първоначална информация, микробусът е бил  управляван от 18-годишен мъж и лек автомобил, от 33-годишна жена. На жената е..

публикувано на 20.04.24 в 12:10
прохода

Катастрофа затруднява движението на прохода Шипка

Катастрофа затруднява движението по пътя Казанлък - Габрово в района на град Шипка, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). То се осъществява двупосочно в една лента.  Трафикът се регулира от "Пътна полиция".  Шофьорите да се движат с..

публикувано на 20.04.24 в 11:52
Снимка: Христо Христов

Голямо количество хероин е заловен на ГКПП "Капитан Андреево"

402 кг. хероин e заловен на ГКПП "Капитан Андреево". Стойността на пратката е открита в ТИР с матраци и е на стойност 16 млн. лв.   Дрогата е открита в турски тир, пътувал е от Иран, през Турция за страна от ЕС, като е декларирал превозването на матраци...

публикувано на 20.04.24 в 09:06

Отново разбиха църквата в сливенския квартал "Речица"

За трети път в рамките на месец неизвестни разбиват църквата в сливенския квартал "Речица". В храма "Света Троица" служи отец Иван Янков, който преди месец в знак на несъгласие с касирането на епархийските избори за нов сливенски митрополит обяви гладна..

публикувано на 19.04.24 в 19:05
УМБАЛ

Център за обучение на здравни асистенти може да бъде създаден към Университетската болница

Към Университетската болница „Проф. Ст. Киркович“ в Стара Загора да се създаде Център за професионално обучение на кадри в сферата на здравеопазването. Тази идея на ръководството на болницата беше одобрена на проведено преди дни Общото събрание на..

публикувано на 19.04.24 в 17:02

За 52-ри път Хасково е домакин на литературния конкурс "Южна пролет"

30 автори са заявили участие в националния конкурс за дебютна литература Южна пролет в Хасково . От сряда до петък областния град ще е столица на литературата, съобщи заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева. Тя поясни, че  Община Хасково е поканила..

публикувано на 19.04.24 в 16:35

Пролетна акция на „Капачки за бъдеще“ ще се проведе в Стара Загора

На 20 април в Стара Загора ще се проведе пролетна кампания за събиране на пластмасови капачки и алуминиеви кенчета. Акцията е в подкрепа на „Капачки за бъдеще“ и се организира от „Клуб за Бъдеще“ – Стара Загора и Спасителен клуб Стара Загора...

публикувано на 19.04.24 в 16:26

Навършват се 80 години от откриването на Казанлъшката гробница

На 19 април се навършват 80 години от откриването на Казанлъшката гробница. По този повод Исторически музей „Искра“ – Казанлък организира и честване в почивните дни. Сдружение „Антична Тракия“ ще представи на казанлъчани и гостите на града..

публикувано на 19.04.24 в 16:23
Снимка: Областна администрация

400 са свободните работни места в региона, на които могат да разчитат съкратените в ТЕЦ 3

Предстоящите съкращения в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" бяха разисквани на среща в  областната администрация в  Стара Загора. От частната въглищна централа са заявили в Бюрото по труда, че предстои да освободят 160 работници в  периода от 10 май..

публикувано на 19.04.24 в 15:26
Заместник-кметът по транспорт, екология, инвестиции и зелен преход Радостин Танев даде официален старт на кариерния форум WorkIn Stara Zagora

Огромен интерес към WorkIn Stara Zagora

Стара Загора е домакин на кариерното изложение  WorkIn Stara Zagora  днес и утре. Второто издание на форума събира работодатели и експерти, които ще споделят знания и опит с аудиторията. Изложбената част включва щандове на компании, които представят своите..

обновено на 19.04.24 в 15:18