Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президент на Република България 2012-2017 година

Росен Плевнелиев: Богатите да плащат повече, плоският данък извървя своя път

Росен Плевнелиев

Намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес е погрешна стъпка. Браншът е един от най-силните генератори на сивата икономика в страната. Това заяви пред Радио Стара Загора и БНР Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 година. Той подкрепя намаляването на ставката за книгите, но редуцирането на налога за заведенията няма да се отрази на приходите в хазната, нито ще изсветли сектора. Наред с това и други индустрии ще заявят претенции за по-ниско данъчно облагане. Сега не е моментът за данъчна реформа заради трудните дни, вследствие на коронавируса. Но според Росен Плевнелиев плоският данък е извървял своят път. За да има справедливост в обществото, трябва да се въведе прогресивна данъчна система. И това да е приоритет в работата на следващото Народно събрание.

„Новото Народно събрание, което ще се сформира през 2021 г., ще трябва да започне дебата за въвеждането на прогресивно данъчно облагане, при което богатите хора да плащат повече. Трябва да въведем електронно правителство, да въведем регистри за всяка обществена поръчка, за всеки договор, за всеки анекс. С истината за това как се харчат парите на хората ще създадем предпоставки и за прогресивната данъчна система, която ще даде по-голяма справедливост“, каза още Росен Плевнелиев.

Коронакризата може да е катализатор на промяна в здравната система. Плевнелиев се обяви за по – бързо въвеждане на дълго отлаганата в годините електронна здравна карта и електронно здравеопазване. Това ще улесни пациентите и ще повиши доверието им в здравната система.

Той похвали работата на Националния оперативен щаб и правителството в изминалите трудни дни, предизвикани от разпространението на Ковид - 19, но разкритикува действията на президента Румен Радев. Упрекна го, че не е свикал Консултативния съвет за национална сигурност.

„Всеки друг български президент би го направил. Още в първите дни на кризата. Той не желае консенсус, той иска да налага собствената си позиция. Радев вече не е способен да постига съгласие, той избра да бъде популист“.

Маришкият басейн - по пътя на трансформацията 

Дългосрочна стратегия в енергетиката, съчетана с нов бизнес модел с хоризонт поне 10 години напред, лансира Росен Плевнелиев. По думите му енергийният преход е неизбежен. Централите в „Марица изток“ технологично могат да преминат на природен газ или водород. По прогнозни данни това би струвало поне 1 млрд. евро за всяка от мощностите. 

„България трябва да отиде на едно ново ниво на нисковъглеродна, високоефективна енергетика. България не може и не бива повече да копае въглища. В един кратък хоризонт – да, но оттам нататък – категорично не“.

Той призова политиците да подходят честно и открито към миньорите и да признаят пред тях, че професията им няма бъдеще. Алтернативата пред по-възрастните работници и служители е плавно пенсиониране, а към останалите – преквалификация и възможност за работа в нови индустриални производства. Включването на България в „Зелената сделка“ може да доведе в енергийния регион фабрики за батерии и компоненти за електромобили, ферми за складиране на данни, както и други бизнеси.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

6-седмично предизвикателство в подкрепа на Ксения Шопова започва от началото на април

6-седмично предизвикателство в подкрепа на Ксения Шопова ще се проведе в Стара Загора. Организатор е Надя Борисова, която ще изработи хранителен режим за всеки, който се включи в предизвикателството с кауза.  Ксения Шопова е от Стара Загора и е..

публикувано на 28.03.24 в 14:00

"Нашата обща история е сбор от милиони малки истории"

Благовещение и просвещение – два крайъгълни камъка в духовността на едно общество.  На днешният 25 март (Благовещение), през 1860 г. се поставя началото на най-голямата читалищна библиотека в България - старозагорската "Родина".  Историческата..

публикувано на 25.03.24 в 14:14

Растат случаите на домашно насилие

-   Прокурор Димитрова, как ще коментирате, увеличават ли се случаите на домашно насилие?   - Действително е налице негативна тенденция за увеличаване на престъпленията, които касаят упражнено насилие, физическо или психическо..

публикувано на 25.03.24 в 11:55
Венина Цонкова

Родена под щастлива звезда

Венина Цонкова е родена под щастлива звезда. Винаги разговаря усмихвайки се, може би, защото безусловно обича семейството и безрезервно работата си. Признава, че на 18 години "позорно млада и непоправимо влюбена" изрича заветното "да" и сключва брак..

публикувано на 24.03.24 в 19:10

Приемат над 300 пострадали щъркела годишно

Пестицидите и необезопасената електропреносната мрежа на територията на България са сериозен проблем за популацията на белите щъркели. Друга причина е отстрела на тези птици според д-р Руско Петров от Спасителния център за диви животни „Зелени..

публикувано на 20.03.24 в 16:41
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Изглежда сякаш двете страни само са симулирали преговори за ротацията

Очаквам отстъпление от позициите и от двете коалициите преговарящи за ротацията на управлението, коментира за Радио Стара Загора политологът и журналист Ивайло Илиев. „От едната страна продължават да настояват за тази споделена отговорност за..

публикувано на 20.03.24 в 11:37
доц. д-р Николай Пенев

Тракийски университет разкрива нови специалности

Двете сравнително нови специалности на Тракийския университет "Софтуерно инженерство" и "Информационни технолoгии" се радват на висок обществен интерес. Бизнесът и институциите подкрепят развитието им, а IT специалностите стават все по-желани от..

обновено на 15.03.24 в 16:10
Диана Русинова

Диана Русинова: Глобите няма да спрат катастрофите

България е на първо място от 27-те държави в ЕС по брой смъртни случаи при катастрофи на милион жители. Това сочат предварителните данни на Европейската комисия за 2023 г. От европейските страни България и Румъния за миналата година имат..

публикувано на 15.03.24 в 09:02

Жените днес трябва да са по-изобретателни от преди

Веселина Панайотова е старозагорка, която към днешна дата живее и работи в столицата.  Професионалният й път преминава в корпоративния сектор с бързооборотни стоки на висши ръководни позиции и опит в бизнес развитие и продажби. Има над 15- годишен..

публикувано на 08.03.24 в 12:31

Организират благотворителна кампания за Консултативния център за преживели насилие

В седмицата на 8-ми март сдружение „Самаряни“ в Стара Загора продължава с инициативите в подкрепа на жените и деца преживели насилие. Започва и нова дарителска кампания в подкрепа на Консултативния център за увеличаване на капацитета му и..

публикувано на 05.03.24 в 16:55