Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Освободиха от тротоарни такси ресторантьорите до края на юни

Съветниците в Стара Загора стартираха процедурата за придобиване на бившия АГ-комплекс

По време на днешната редовна сесия на Общински съвет Стара Загора с 49 гласа „За“  беше прието предложението за възмездно придобиване от Община Стара Загора на сградата на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс. В тази връзка Община Стара Загора предлага на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ да придобие недвижими имоти частна общинска собственост, върху които са построени сгради, собственост на Дружеството, както и приспадане на изискуемите публични общински вземания за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци. На мястото на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс след извършване на необходимите ремонтни дейности и закупуване на съвременна медицинска апаратура и оборудване, голяма част от извънболничната помощ на територията на Стара Загора ще може да бъде  пребазирана в съвременен общински здравен и рехабилитационен  център.

Без такса за ползване на тротоари от ресторантьорите и търговците до края на месец юни, решиха старозагорските общински съветници на заседанието си днес. По този начин те подкрепят бизнеса, за да се възстанови от загубите, които претърпява заради извънредното положение с COVID-19. 

Предложението предизвика дебат в зала заради някои неясноти, които се получават във връзка със заплатените и опростени такси за бизнеса. По думите на съветника от ГЕРБ Диян Димитров от ГЕРБ корекции могат да се правят и на следващото заседание, стига да има единомислие по въпроса

Съветниците гласуваха на второ четете Наредба за разкопаване на техническата инфраструктура на територията на Община Стара Загора и Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Стара Загора, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

Приет на първо четене беше и  „Правилник за предоставяне на финансова помощ в полза на физически лица на територията на Община - Стара Загора“.Той  урежда реда и начина за предоставяне и отчитането на средства за еднократни безвъзмездни финансови помощи на нуждаещи се физически лица на територията на Община - Стара Загора. Общата сума, предвидена за отпускане на помощи по този правилник, се одобрява еднократно от постоянната комисия по „Социална политика“ и се отпуска след влизане в сила на решение на Общински съвет - Стара Загора.

Местният парламент прие годишните финансови отчети за 2019 г. на общинските търговски дружества със сто процента общинско участие. По време на заседанието стана ясно, че шест от дружествата са приключили финансовата година на печалба, а най-голяма загуба е генерирало Общинското дружество „Обредни дейности“.
Общински съвет даде съгласие за подновяване на договорите за управление на двама управители на общински дружества- „Мересев” и „Обредни дейности“. Те ще бъдат със срок на продължителност до провеждане на конкурси за избор на управители.
Съветниците дадоха „зелена светлина“ за кандидатстване на Община Стара Загора  с проектно предложение  по предифиниран проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване  и адаптация към изменението на климата в общините в България“ по програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“, финансирана по Финансовия Механизъм на Европейско Икономическо пространство /ФМ на ЕИП/ и одобрение на проект на Споразумение за партньорство между  Национален Доверителен Екофонд, Община Стара Загора и останалите партньори по проекта. Целта на проекта е подобряване на капацитета на местните власти за планиране и идентифициране на креативни и иновативни решения за градско планиране и тяхното прилагане за смекчаване на въздействието и адаптация към климатичните промени.
На майското заседание беше гласувано и одобрено осигуряване на устойчивост на проект „Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора“.

Старейшините  подкрепиха и Актуализирана стратегическа карта за шум в околната среда на агломерация Стара Загора. Одобрено беше и предоставяне за безвъзмездно ползване на имот от  СНЦ „ЛАЙЪНС КЛУБ СТАРА ЗАГОРА – АВГУСТА“ за срок от пет години.

Още от категорията

В четири общини на Ямболска област учениците преминават на ротационно обучение

В четири от петте общини на Ямболска област учениците преминават в смесена форма на обучение. От здравната инспекция са разпределени и първите доставки безплатни антигенни тестове, с които могат да се извадят зелени сертификати, информира..

публикувано на 24.10.21 в 18:43

Министрите се събират заради ситуацията с коронавируса у нас

Министрите от служебния кабинет се събират днес, за да обсъдят ситуацията с коронавируса у нас. Срещата, която е по инициатива на държавния глава, ще се състои в 12.00 часа в Президентството. Тя идва на фона на данните за повишаване на заболеваемостта в..

публикувано на 24.10.21 в 08:49

126 са новите случаи на Covid-19 в област Стара Загора

126 са новите случаи на Covid-19 в област Стара Загора за последното денонощие. С това тя се нарежда на пето място в страната след София-град, Варна,  Бургас, Пловдив и Благоевград. В област Хасково новите случаи са 47, в област Ямбол - 64, в област Сливен..

публикувано на 24.10.21 в 08:29

Изнесени ваксинационни кабинети в Ямбол

Изнесени имунизационни кабинети работят през почивните дни в Ямбол. Близо 1000 са ваксинираните в областта след въвеждане на изискването за зелен сертификат. До 16 часа ще работи изнесения имунизационен кабинет пред магазин на голяма търговска верига в..

публикувано на 23.10.21 в 12:18

Етнографски музей "Етър" въведе мерки за безопасност срещу разпространение на коронавирус

За гарантиране безопасността на посетителите и служителите от разпространение на коронавирусна инфекция, Етнографски музей „Етър“ въвежда някои мерки, ограничения и изисквания, съобщи за Радио Стара Загора Тихомир Църов, PR на комплекса...

публикувано на 23.10.21 в 11:16

Продължава засиления интерес към ваксинационните кабинети в област Стара Загора

Продължава засиления интерес към ваксинационните кабинети в област Стара Загора. Опашки от чакащи вчера се образуваха пред кабинета в болницата в Казанлък, за ден в РЗИ Стара Загора се имунизираха над 200 души. От ДКЦ 1 в Стара Загора информират, че..

публикувано на 23.10.21 в 09:25

И в Стара Загора продължават протестите срещу зеления сертификат

И тази вечер старозагорци излязоха на протест срещу въвеждането на зелен сертификат като противоепидемична мярка. Недоволните се събраха в 18 часа пред сградата на областната администрация в Стара Загора. Около стотина протестиращи се обявиха..

публикувано на 22.10.21 в 18:55

За всяко дете по дръвче ще садят в Хасково

Фондация Хало  организира кампания сред децата от детската градина и в началната  степен в Хасково за събиране на семена от бук, дъб, кестен, явор, ясен и др. широколистни видове. От събраните  семена, кестени и крилатки ще се направят  комплекти за..

публикувано на 22.10.21 в 17:35

Купуват 33 електробуса за градския транспорт в Стара Загора

33 електрически автобуса и оборудване към тях ще бъдат купени от община Стара Загора по проект за подобряване на качеството на живот по Оперативна програма „Околна среда“.  Днес се проведе първа работна среща на управителят на общинското дружество..

публикувано на 22.10.21 в 17:26

Жена е загинала при пътен инцидент между Николаево и Едрево

Жена е загинала при инцидент на пътя между Николаево и Едрево, съобщават от областната дирекция на МВР в Стара Загора. В 14:22 часа днес е получен сигнал за пътен инцидент на пътя между Николаево и Едрево, при който л.а. „Пежо“ е самокатастрофирал...

публикувано на 22.10.21 в 17:20