Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петиция в подкрепа на сурогатното майчинство в България тръгна от Стара Загора

Петиция на млада жена от Стара Загора приканва сурогартното майчинство в България да бъде узаконено.

Снимка: Диана Христакиева

Млада жена от Стара Загора направи петиция в подкрепа на сурогатното майчинство в България. Основната причина Жени Димова да започне петицията е лична история. В резултат на поредица от лекарски грешки се е наложило матката й да бъде отстранена.
"Реших да приема каузата за сурогатното майчинство като лична тъй като това засяга както мен, така и много други жени в България. Доста от тях се свързаха с мен и всяка от тях разказва различна история. Това е една много болна тема за жените. Има много варианти една жена да стане родител, но при условие, че медицината е много напреднала и може да имаш наистина твое дете, не виждам причина да не се прилага и в България." 
Петицията на Жени Димова е в Интернет пространството вече две години, а преди няколко месеца е изпратена и с писмо до омбудсмана на Република България. 
Цялото интервю с Жени Димова може да чуете в прикачения звуков файл.


След разговора с Жени Димова екипът на Радио Стара Загора потърси и правната страна на предложението за узаконяването на сурогатното майчинство. Коментар по темата направи член-кореспондентът проф. Цанка Цанкова.
" Въпросът за сурогатното майчинство е въпрос, който трябва да бъде решен в семеен закон, защото са засегнати интересите на три лица, които са в семейно правна връзка или желаят да бъдат в такава връзка. Това са родителите -  майка, баща и дете.
Има безкрайно много казуси и ситуации, които пораждат само допълнителни въпроси за това как на практика да се регламентира законово сурогтаното майчинство. 
Даваме ви възможност да чуете пълния коментар на проф. Цанкова в прикачения звуков файл, тъй като е изключително подробен. 


Потърсихме за коментар и няколко представители на гинеколозите в Стара Загора, които единодушно ни обясниха, че за тях няма казус в ситуацията, защото тяхна грижа са родилката и бебето, а не правните взаимоотношения. 

Още от категорията

Васил Станишев: Правя това, което обичам

Васил Станишев от дете познава азбуката на сценичния грим. Театралната завеса, тежките декори, драматичните обрати в оперните постановки, музиката, танците, неповторимото излъчване на артистите, прожекторите на сцената изплитат магическата мрежа от емоции и..

публикувано на 03.07.20 в 19:37

Първа самостоятелна изложба "Графика" на Даниела Георгиева

Първа самостоятелна изложба „Графика“ открива днес младата художничка Даниела Георгиева в Художествена галерия „Руси Карабиберов“ в Нова Загора. Вернисажът, предвид спазване на епидемиологичните мерки срещу разпространението на коронавируса, е от 16..

публикувано на 01.07.20 в 15:25

В Чирпан посрещат Джулай морнинг с рок маратон

В Чирпан четири рок групи ще посрещнат изгрева на първоюлското утро с популярни и обичани парчета на Юрая хийп, Дийп пърпъл и рок банди от 60-те и 70-те години на миналия век.  Началото на рок маратона, превърнал се в традиция за много селища у..

публикувано на 30.06.20 в 15:36

Карикатурата е камъчето в обувките на държавниците

Последните дни, новинарските емисии, предоставят обилна храна за сатириците и авторите на политически карикатури. Един след друг, в обяснителен режим, пред медиите, политиците от висшия ешалон на властта поясняват думите и действията си. Социалните мрежи..

публикувано на 28.06.20 в 12:48

Тенорът Ивайло Михайлов: Пучини не се пее, неговата музика се усеща!

Вълнуващ концерт с песните на италианския композитор Джакомо Пучини ще представи тази вечер, от 19 часа, на сцената на Държавна опера Стара Загора тенорът Ивайло Михайлов, солист на старозагорската опера.Ивайло Михайлов ще представи песните на..

публикувано на 26.06.20 в 12:56

Лъчезар Воденичаров: “Ловът е начин на живот!“

А сега ви срещаме с Лъчезар Воденичаров (Воден Чаиров). Литературните му увлечения се появяват редом с лова, риболова и кучетата, по които има увлечение. От започването си през около 2000 г., има написани над 100 разказа на тема “дива природа, лов и..

публикувано на 25.06.20 в 12:22

Хасково празнува Еньовден

Еньовденски венец за здраве и дълголетие беше поставен тази сутрин на пл.“Общински“ в Хасково, съобщават от общината. От там започва и базарът „Българско е“ - „Празник на билките и водата“. Сред първите минали под еньовденския венец бяха..

публикувано на 24.06.20 в 11:27
Снимка: Община Ямбол

2468 именици от Община Ямбол ще отбележат своя ден

Всяка година на 24 юни отбелязваме два празника – Рождество на свети Йоан Кръстител или Предтеча и Еньовден. Според народното поверие срещу Еньовден различните треви и билки придобиват най-силна лечебна сила. На този ден празнуват Биляна, Ивет, Ивета,..

публикувано на 24.06.20 в 08:59

Богдан Богданов възстановява стара пещ

До края на август производителят на хляб  Богдан Богданов от Стара Загора се надява да реализира още една своя мечта – да предлага хляб от лимец, изпечен в глинена пещ отпреди Христа. Това съобщи за Радио Стара Загора самият Богданов, който  заради..

публикувано на 23.06.20 в 09:49
Христо Стоянов

Писателят Христо Стоянов не пише, а стреля с думите

Христо Стоянов не пише, а стреля с думите. Точно, хладнокръвно и красноречиво. Журналистическата работа изострила сетивата и перото му, отрежда да заеме почетното място на един от най- нашумелите български писатели, през последните две десетилетия. Заради..

публикувано на 22.06.20 в 17:31