Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

50 нови здравни медиатори в страната50 нови здравни медиатори от цялата страна бяха обучени и са готови да започнат своята дейност. Курсът се организира за девета поредна година от Националната мрежа на здравните медиатори в партньорство с Факултета по обществено здраве към Медицински Университет-София. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ доц. Боряна Парашкевова от Българската асоциация по семейно планиране. Тя поясни, че обучението се реализира с подкрепата на асоциацията още от самото начало на здравномедиаторната програма. Тазгодишният курс наброява 50 човека от цялата страна. Трудната епидемична обстановка, свързана с СOVID-19, постави преподавателите, общините и самите медиатори пред предизвикателството за първи път да осигурят провеждането на обучението дистанционно, използвайки съвременните възможности за онлайн комуникация, вместо традиционно да се проведе с физическо присъствие, допълни доц. Парашкевова.

Дистанционното обучение беше подкрепено от подготвен от обучителния екип „Наръчник на здравния медиатор“, който помогна на обучаемите да овладеят материала. Изданието е ценен ресурс и за вече работещите медиатори.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с доц. Боряна Парашкевова.


Още от категорията

България участва в проекта "Геномът на Европа"

България става част от мащабния европейски проект "Геномът на Европа" ('1+ Million Genomes'). Инициативата е лансирана още през 2018 година, но тепърва набира скорост у нас. Има страни с вече развити геномни програми, а други, подобно на България, сега..

публикувано на 24.09.23 в 08:25

Повишават квалификацията на медицинските специалисти

Следдипломното обучение на младите лекари е регламентирано с наредба, но има какво да се желание в това отношение за другите специалности в Медицински факултет. Затова през моя мандат ще работя за развитие на продължаващото обучение на..

публикувано на 23.09.23 в 12:05

Апликация за телефон разпознава инсулт

Мобилно приложение на български език ще открива първите симптоми на инсулт и ще бъде достъпно от ноември. Това съобщи доц. д-р Росен Калпачки,  председател на Българското дружество по инсулт. В повечето случаи пациентът не усеща сам първите симптоми -..

публикувано на 18.09.23 в 11:11

Сдружение „Самаряни“ подготвя кръводарителски акции

Сдружение „Самаряни“ подготвя две кръводарителски акции до края на годината. Първата ще бъде през месец октомври съвместно с боен клуб „Атила“, а втората ще се проведе в дните преди Коледа. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара..

публикувано на 16.09.23 в 12:05

Да превърнем здравословното хранене в начин на живот

  Като треньор по фитнес съветвам всички спортуващи да превърнат здравословното хранене в свой начин на живот. Хората, които се стремят да свалят излишни килограми, е хубаво след постигането на целта да се насочат към трайното поддържане на..

публикувано на 09.09.23 в 12:36

600 семейства са получили помощ при раждане в Стара Загора

600 семейства са получили помощ при раждане в община Стара Загора през миналата година на обща стойност 320 хиляди лева. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ д-р Георги Господинов, член на комисията по..

публикувано на 02.09.23 в 12:05

300 първокурсници в Медицински факултет

300 първокурсници ще започнат новата учебна година в Медицинския факултет на Тракийския университет. 200 от тях са държавна поръчка, а 100 са в платена форма на обучение. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 26.08.23 в 12:39

платена публикация
Сезонът на сватбите наближава. Как да се подготвим за този специален ден с процедури за лице и тяло

Подготовката за сватбеният ден действително изисква сериозно предварително планиране. Особено що се отнася до външният вид на младоженците за този толкова вълнуващ, важен и очакван момент в живота. Задачите са много, а времето все не стига. Когато..

публикувано на 21.08.23 в 09:48

Бондингът – хит в естетичната дентална медицина

Най-новите тенденции в естетичната дентална медицина са свързани с минимално инвазивен подход. При него зъболекарите се стремят към постигане на дълготраен резултат без изпиляване и при запазване на целостта на зъбните тъкани. Това коментира в..

публикувано на 19.08.23 в 13:14

130 първокурсници в Медицински колеж

130 първокурсници ще започнат новата учебна година в Медицинския колеж на Тракийския университет. Интересът към специалностите е много добър, като най-много са кандидатите за Медицински козметик. Това съобщи в здравното предаване на радио..

публикувано на 19.08.23 в 12:52