Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Борис Комитов: Очаква ни по-дъждовно лято и по-хладно от предвижданията

По-дъждовно и по-хладно от предвижданията на метеоролозите очаква да бъде времето през лятото доцент Борис Комитов, физик от БАН и ръководител на Центъра за слънчев и слънчево земен мониторинг в Стара Загора. Според наблюденията му не се очаква и завишена слънчева активност.  Геомагнитни бури и слънчеви изригвания са възможни, но малко вероятни. Не бива да очакваме температурни рекорди през лятото, каза в интервю за Радио Стара Загора доц. Комитов.

"Слънчевата активност към този момент е много ниска, вече трета година е такава, редки са епизодите и сравнително слаби на покачване на слънчевата активност. След октомври 2017 г. изригвания с голяма и средна мощност почти няма. Слънцето е практически спокойно, има една-две слаби геомагнитни бури. Не очаквам завишена геомагнитна активност. Има индикации, че слънчевият минимум на 11-годишния цикъл вече е преминал и в момента макар и много бавно слънчевата активност се почаква. Може да се очакват геомагнитни смущения, но много слаби. Това е вероятният сценарии. Прогнозите за новия 11-годишен цикъл сочат все по-голяма вероятност за повече валежи, за нахлувания на студени въздушни маси от север. Това пък благоприятства и обратните процеси в определени моменти т.е. ще има по-големи колебания на времето", коментира доц. Борис Комитов. 

Той очаква по-дъждовно лято от това, което официалната прогноза дава засега.

"Очаквам това лято да бъде по-хладно. Не бива да очакваме температурни рекорди. Поне на базата на моите изследвания. И валежите ще бъдат по-големи. Това сочат изследванията на процесите свързани с по-дълги климатични тенденции, а не на краткосрочните метерорологимни прогнози. Метеоролозите без да искат по-често може да ни лъжат", каза Комитов.

Още от категорията

Митрополит Киприан оглави Божествена Златоустова литургия

На 8 август, когато църквата почита Св. Емилиан изповедник, еп. Кизически и Св. Трендафил Загорски, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан оглави св. Божествена Златоустова литургия в Катедралния храм „Св. Николай" – гр. Стара..

публикувано на 08.08.20 в 15:11

Все още не е овладян пожарът до елховското село Лесово

Все още не е овладян пожарът до елховското село Лесово. Няма опасност за населението, както и за граничния пункт на българо-турската граница. В гасенето на огъня се включи и хеликоптер. В момента горят сухи треви и храсти в посока българо-турската..

публикувано на 08.08.20 в 13:24

195 са новите случаи на коронавирус в страната, 9 от тях са в старозагорска област

Девет са новозаразените с коронавирус в Старозагорско през изминалото денонощие. Общо случаите в областта стават 316. По данни на Единния информационен портал за последното денонощие новозаразените с коронавирус у нас са 195 при направени 5837..

обновено на 08.08.20 в 12:56

Овладени са пожарите в Хасковско

Пожарите в Хасковска област, които избухнаха вчера, са овладени, но остават под наблюдение. Забранено е паленето на огън на открито. Заради пожарите в региона беше обявено бедствено положение в общините Харманли, Хасково, Димитровград и Тополовград,..

публикувано на 08.08.20 в 11:49

4 нови случая на коронавирусна инфекция в област Хасково

За последното денонощие на територията на област Хасково са взети дванадесет проби за наличие на коронавирусна инфекция.  От РЗИ-Хасково са взети десет проби - пет контролни положително установени лица и пет са повторни. Три от контролните проби са..

публикувано на 08.08.20 в 11:35

Овладян е пожарът край язовир „Жребчево“

Овладян е пожарът край язовир „Жребчево“ в района на местността „Запалня.“ Това съобщи директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Сливен комисар Владимир Демирев. Вчера следобед пожарът обхвана около 450 декара..

публикувано на 08.08.20 в 11:15

Рали „Твърдица-Елена“ затваря поетапно пътища в региона

Заради провеждащото се днес рали „Твърдица-Елена“ ще бъдат затваряни поетапно пътищата в региона, съобщават от Областната дирекция на МВР-Сливен. Състезанието ще се проведе в шест състезателни етапа, а движението на автомобили ще се допуска само между..

обновено на 08.08.20 в 10:54

Протестът в Стара Загора премина спокойно и под надслов "Завръщането на джедаите"

Спокойно премина първият протест по улиците на Стара Загора след свалянето на блокадата край летището. Недоволните от правителството и главния прокурор блокираха за кратко две оживени кръстовища в центъра на града, а преди това осъществиха и..

публикувано на 07.08.20 в 22:01

Бедствено положение в 4 общини - община Хасково, община Димитровград, община Харманли и община Тополовград

Поради усложнената обстановка и във връзка с възникналите силни пожари на територията на четири общини, Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова обявява бедствено положение на територията на  община Хасково, община Димитровград,..

публикувано на 07.08.20 в 19:50

Горят над 5000 дка край Харманли

Пожарът между селата Българин и Рогозиново, който възникна около 12:30 часа, обхвана над 5000 дка площ, от които иглолистна гора, млада смесена гора, пасища, сухи треви и храсти, съобщават от Община Харманли. На терен са 12 екипа на ПБЗН от Харманли,..

публикувано на 07.08.20 в 17:42