Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Връчиха сертификатите на 65 млади академици в Стара Загора

Приключи първата част на обучението в  Академията за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора. Тя бе открита на 28 септември 2019 г.  Това бе първата част от идеята на кмета Живко Тодоров за последващо създаване на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи, която вече е факт. Успешно обучението преминаха 65 млади старозагорци от училищата в града.

„Изпитах особено удовлетворение, когато тук ме питаха родители и ученици ще продължи ли да работи Академията. Разбира се, почивате през август и от септември с нови сили започвате работа. Убедена съм, че сте направили много правилен избор. Както виждате и акцентът на Министерството на образованието и науката пада върху обучението по математика“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет по образование, здравеопазване и социални дейности в Община Стара Загора. „Сигурна съм, че от тези среди ще израснат много бъдещи учени. Продължавайте, прелюдията към голямата наука е много важна. Следвайте я!“, допълни Сотирова.

„Това е една малка стъпка в големия път на всеки един от Вас към науката математика. Ние възрастните сме до Вас и Ви подкрепяме. Нека пътят Ви в дебрите на математиката бъде успешен“, пожела Мариана Богданова, един от преподавателите в Академията.

Първи сертификатите си получиха бъдещите ученици в новата Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи, които са участници в краткия курс на обучение.

След това инициаторът и вдъхновителят на Академията математикът Любомир Любенов връчи сертификатите на останалите участници, преминали пълния курс.

„Има само едно изречение: Има надежда“, коментира Любенов.

В обучението на учениците се включиха елитни преподаватели като: проф. Емил Колев от БАН, проф. Емил Симеонов от Виена, Иван Манев, проф. Йордан Табов от БАН, Йовка Янчева, учител по математика, Катя Чалъкова от списание „Математика и информатика“, проф. Кирил Банков от Софийски университет, Невена Събева, зам.-главен редактор на сп. „Математика“, Мариана Богданова, преподавател по математика в Тракийския университет и автор на учебници по математика, и разбира се, Любомир Любенов.


Още от категорията

От 31 май всички ученици се връщат в клас

От  31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици. Това гласи Заповед № РД-01-355/18.05.2021 г., издадена днес от министъра на здравеопазването. От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови..

публикувано на 18.05.21 в 16:28
През чин зрелостниците ще пишат на матурите

Зрелостници в карантина или с положителен тест за ковид могат да се явят на матура

Създадена е организация зрелостници в карантина или с положителен тест за ковид да могат да се явят на държавния зрелостен изпит по български език и литература утре. Те ще положат изпита в специално обособено помещение в училището-гнездо, в което е..

публикувано на 18.05.21 в 15:39
Галина Кирчева

121 са сигнали за трудови права са подадени в Регионалния съвет на КНСБ - Стара Загора

121 са подадените сигнали свързани с трудови права, са постъпили в Регионалния съвет на КНСБ в Стара Загора през изминалата 2020 година , съобщи Галина Кирчева областен координатор на КНСБ – Стара Загора.  Регионалния  доклад на Регионалния съвет..

публикувано на 18.05.21 в 15:19

Старозагорски ученици на финал в състезание по безопасност на движението

Отборът на Професионална гимназия по механотехника и транспорт „Никола Йонков Вапцаров“ в Стара Загора завоюва убедителното първо място сред гимназистите в областното състезание по безопасност на движението и ще участва в Националното състезание...

публикувано на 18.05.21 в 15:17

Логистични центрове в петте общини на Ямболска област

Логистичните центрове в петте общини на Ямболска област ще започнат работа в Регионалната здравна инспекция и филиали на Спешна помощ. Мобилен екип ще ваксинира възрастни и болни хора в малките населени места. Логистичният център..

публикувано на 18.05.21 в 14:30

Живопис от 80-те години на XX век представят в Стара Загора

На 20 май (четвъртък) в 18.00 часа в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде открита изложба „Живопис от 80-те години на 20 век“, с която Художествена галерия „Димитър Добрович“-Сливен гостува на Стара Загора с подкрепата на..

публикувано на 18.05.21 в 14:22

Гражданите могат да извхърлят безплатно до два тона строителни отпадъци на година

До два тона строителни отпадъци на година могат да изхвърлят гражданите на Стара Загора при ремонтни дейности без да заплащат никакви такси. Това каза в интервю за Радио Стара Загора Пламен Йорданов, началник отдел "Екология и гори" в Община..

публикувано на 18.05.21 в 13:46

Започна контролирано изпускане на язовир "Копринка"

30 000 кубични метра вода се вляха в коритото на река Тунджа, днес. Това стана след контролирано изпускане на язовир "Копринка", което бе наблюдавано от експерти на предприятие „Язовири и каскади“ към НЕК.  Изпускането, което продължи около 15 минути,..

публикувано на 18.05.21 в 13:09

Само двама ученици с COVID-19 няма да се явят на матура

Само двама болни от COVID-19 дванадесетокласници в цялата страна няма да могат да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература на 19 май. Те са с положителен тест за коронавирус към 18 май. Други двама ученици, които са под карантина..

публикувано на 18.05.21 в 13:04

В Сливенска област 1139 зрелостници ще се явят на матури

Общо 1139 зрелостници са подали заявка за допускане на държавни зрелостни изпити в област Сливен. Това съобщи на БТА Милена Чолакова, началник на Регионалното управление на образованието в Сливен. От тях 1122-ма са за явяване на изпит по Български език и..

публикувано на 18.05.21 в 11:14