Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цените на стоките от потребителската кошница са с 4 лева по-високи от миналата година

Цените на стоките от потребителската кошница са с 4 лева по-скъпи от сравнено с тези за същия период от миналата година. Това съобщи за радио Стара Загора Владимир Иванов,  председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цената на свинското месо и на маслото е по-ниска, но всичко останало е с малко по-високи стойности, обясни Иванов.

„Към месец септември наблюдаваме една нормална картинка за месеца. Като цяло отново имаме неблагоприятен климат и с това се характеризира цялата 2020 година. Имахме късни слани и дъждове, наводнения.  В момента имаме суша, която застрашава новата реколта на зърното, в същото време е неблагоприятно времето относно прибирането на плодовете и зеленчуците. При доматите и краставиците също наблюдаваме не добри вариации относно производството. Имаме малко по-високи цени спрямо равнищата от миналата година. На седмична база имахме една вариация от 1,80 лв/кг, сега е 1,70 лв/кг. Зеленият и червеният пипер са на нивата от 2019 година. Краставицата е малко по-евтина, зрелият лук също. За сметка на това обаче зеле, моркови и картофи са с по-високи стойности сравнено със същия период през 2019, средно с около 6-7%.“

Въпреки това, като цяло тенденциите са за спад в цените и влизане в един нормален цикъл за есента. Ценовият индекс пада, след като имаше пик през последното десетдневие на август, поясни още Владимир Иванов.

„Основните плодове и зеленчуци, които хората използват за зимнина са в едни нормални равнища и тук имам предвид основно пипера, които достигнаха нивата си от миналата година. При основните хранителни продукти, след ковид кризата, имаме абсолютен стабилитет. При свинското месо нивата са от около 9,20 – 9,80лв/кг. При захарта нивата са от 1,36- 1,40лв/кг, които буквално са едни и същи от началото на годината до днес. На световна база има тенденция за повишаване на цената на ориза, заради затруднената логистика,  но въпреки това се стабилизира на равнище от 2,20 - 2,30 лв/кг за последните четири месеца. При фасула, цената е около 4 лв/кг.  “

Цялото интервю на Елена Енчева с Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, може да чуете в прикачения звуков файл.Още от категорията

Без случаи на коронавирус в Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол

41 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са 0,48 на сто от направените над 8400 теста. Няма открити нови случаи на Ковид-19 в Старозагорска, Хасковска, Сливенска и Ямболска област. 1746 са хоспитализираните, от..

публикувано на 20.06.21 в 10:21

В Сливен започва детският фестивал „Сцена под Сините камъни“

За четвърта поредна година бе открит Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен, организиран от Народно читалище „Зора - 1860“. В трите фестивални дни на сцената на най-старото сливенско читалище ще се изявят..

публикувано на 19.06.21 в 13:55

Днес Националната гвардейска част представя церемония-спектакъл "Искри" в Ямбол

Днес (19 юни), в 19:00 часа в Ямбол ще започне едно невероятно зрелище - церемония-спектакъл „Искри“ на Национална гвардейска част. Атрактивната програма е подготвена от българските гвардейци по повод 70-годишнината на Авиобаза „Безмер“ и Деня на Ямбол...

публикувано на 19.06.21 в 12:36

Отличените ученици в конкурса за рисунка, графика и макет, посветен на Деня на Ямбол, бяха наградени в Безистена

В зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ бяха наградени победителите в конкурса за рисунка, графика и макет „Ида от древността, отивам в бъдещето“, организиран от Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо..

публикувано на 19.06.21 в 10:57
Радио Стара Загора, архив

Възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора

Вече е възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора, след Стара Загора в посока Ракитница, съобщиха от АПИ. То бе спряно поради възникнало по-рано днес ПТП между два товарни автомобила, а трафикът бе пренасочен по обходни маршрути.    При..

публикувано на 18.06.21 в 16:50

Без проблеми и без анулирани работи премина НВО в Стара Загора

На проведеното днес национално външно оценяване (НВО) по математика в област Стара Загора се явиха 2751 ученици от седми клас и 2137 ученици в десети клас, съобщи за Радио Стара Загора Милена Йолдова, председател на Комисията за организиране и..

публикувано на 18.06.21 в 16:40

Пътна полиция започва акция насочена към детската безопасност в област Хасково

В цялата Хасковска област започва акция на Пътна полиция, която ще бъде насочена за запазване на децата на пътя. Контролът няма да е само около училищата, а и в малките населени места. На помощ на КАТ ще се включат и от Охранителна полиция, каза..

публикувано на 18.06.21 в 16:26

Трета юнска акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора

Трета акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора. Тя се проведе тази сутрин в сградата на сдружение „Самаряни“.  20 души дариха кръв в инициативата, която продължава до края на месеца под мотото „Сподели силата си, дари кръв“,..

публикувано на 18.06.21 в 15:43

154 са свободните места за първокласници в Стара Загора след второто класиране

Резултатите от второто класиране чрез електронната система за прием на заявления за постъпване в първи клас през учебната 2021/2022 година в Община Стара Загора бяха обявени днес. Бъдещите ученици могат да бъдат записани в съответното учебно заведение..

публикувано на 18.06.21 в 15:29

Продават болницата в Раднево за 200 хил. лева

Да бъде открита нова процедура за приватизация на общинската болница в Раднево "Д-р Димитър Чакмаков", като минималната продажна цена бъде намалена от 682 000 на 200 000 лева. Това решиха общинските съветници на проведената снощи извънредна общинска сесия...

публикувано на 18.06.21 в 13:45