Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметовете на Ямбол и Сливен заедно наградиха млади художници

Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански и кметът на Община Сливен Стефан Радев наградиха отличените художници в Регионалния конкурс за детска рисунка „Обичам моя роден град“ за област Ямбол и област Сливен. Двадесет и четирима ученици от първи до дванадесети клас, разпределени в четири възрастови групи, получиха грамоти и парични награди от кметовете, както и пъзели и магнити с изображението на 510-годишния ямболски Безистен, единственият запазен в България, паметник на културата от национално значение. Награждаването се проведе до петвековната сграда, която на 19 септември преди пет години отвори врати като обновен Културно-информационен център с интеративна експозиция. Участие в конкурса взеха близо 100 деца, като всяко едно получи специална грамота. Всички творби на младите художници бяха разположени в пространството около Безистен.

„За мен е изключително удоволствие днес да бъдем тук и да виждам децата на областите Ямбол и Сливен заедно! Два града, които винаги са били свързани и са имали общо минало и вярвам, че имат общо бъдеще. А нашето бъдеще са нашите деца. Искам да благодаря на всички деца, които приеха нашата покана се включиха в този конкурс. Един конкурс, който се надявам, че ще се превърне в много други инициативи между двата града и между двете области. Вярвам, че с него поставяме началото на много нови инициативи, които отново да ни събират. Благодаря и на кмета на Сливен, с когото имаме прекрасен диалог и партньорство. Вярвам, че ако се обединим  двата града и двете области около общи каузи, ще реализираме много проекти, които са важни за развитието на област Ямбол и област Сливен. Отговорността за вашето бъдеще, деца, ни дава сили да работим, за да може вашите усмивки да стават все по-големи!“, каза кметът на Община Ямбол.

Стефан Радев сподели пред публиката: „Радвам се, че такива инициативи предизвикват все по-голям интерес сред подрастващите. Те способстват за развитието на въображението, на таланта,  на любовта към изкуството. Някои от тези деца ще свържат живота си с изкуството, за други ще бъде част от осмисляне на живота и на свободното им време, но най-важното е  да имаме отношение към изкуството, да не бъдем безразлични към него. Точно това възпитават такива инициативи. Използвам възможността да благодаря на господин Ревански за тази инициатива, идеята беше тяхна. Ние я подкрепихме, както ще подкрепяме всяка обща инициатива, независима дали се отнася за културата, изкуството, за инфраструктурата или икономическото развитие. Аз съм убеден, че заедно можем много повече и можем да бъдем много по-значими на картата на България за инвестиции, култура и качество на живот. Уверявам ви, че не изпитваме ревност към успехите на нашите съседи от региона – напротив, искрено се радваме на всяко постижение.“

Церемонията премина при добро настроение, провокирано и от музикалните изпълнения на младите таланти от Студиа по изкуствата „Белканто“ – Ямбол и на певеца Иван Едрев от Сливен.

Още от категорията

Заседание на Областния оперативен щаб в Хасково за борба с коронавируса

Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова свика заседание на Областния оперативен щаб за борба с коронавирусната инфекция. Директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова представи актуалната епидемиологична обстановка в областта,..

публикувано на 23.10.20 в 18:49

В Павел баня упрекнаха АПИ и Пътното управление в Стара Загора за честите катастрофи

Жена на 39 години загина тази сутрин при катастрофа на Подбалканския път близо до Павел баня, на разклона за село Скобелево. Поредната жертва в този участък предизвика отворено писмо във фейсбук на председателя на Общинския съвет в Павел баня..

публикувано на 23.10.20 в 18:35

Медицински колеж при ТрУ дипломира 60 абсолвенти

60 абсолвенти от Медицински колеж при Тракийски университет – Стара Загора положиха Хипократовата клетва на тържествена церемония по случай промоцията на Випуск 2020. Те са от специалностите “Рехабилитатор”, “Медицински лаборант” и “Гериатричен..

публикувано на 23.10.20 в 16:35

Пиеса на Георги Марков на сцената на Драматичния театър /галерия/

В понеделник - 26-ти октомври старозагорският Драматичен театър „Гео Милев“ ще представи своята втора премиера за сезона - „Да се провреш под дъгата“ на Георги Марков.  Режисьор на постановката е Ивалин Димитров, който влиза в ролята и на един от..

публикувано на 23.10.20 в 16:21

Кампания "Животът не е за смяна" в Стара Загора

Работилница за психично здраве в Превантивно-информационен център по зависимости ще се проведе в неделя в Стара Загора. Инициативата е по повод Световния ден на психичното здраве. Деца на възраст между 14 и 18 години и техните родители, съвместно..

публикувано на 23.10.20 в 16:15

Близо 5800 старозагорци ще почерпят на Димитровден

2 950-ма са старозагорците, носещи името Димитър. На Димитровден ще почерпят и 876 господа с кратката му форма Митко, а с Митьо – 163, Митка-79, Митра – 41 и Мита- 16.  Общо имениците са 5837-ма. Дамите с име Димитрина са 276, Димка- 236,..

публикувано на 23.10.20 в 15:16

Шест селищни групи и формиране на т.нар. вторични центрове в новия ОУП на Стара Загора

Публично обсъждане на предварителния проект на нов Общ устройствен план на община Стара Загора се проведе в Община Стара Загора. По време на него своята концепция за устройствено и икономическо развитие на общината представиха д-р арх. Мила Никифорова..

публикувано на 23.10.20 в 13:17

Ученик от СУ "Максим Горки" е сред новите 56 случая на COVID-19 в област Стара Загора

Новите случаи на COVID-19 за последното денонощие за област   Стара Загора са 56. От тях 38 са от град Стара Загора, от Раднево-3 а от Казанлък са 8 . Има и един ученик с положителен тест за коронавирус от СУ „Максим Горки“ в Стара Загора . Той е..

обновено на 23.10.20 в 12:59

„Капачки за бъдеще“ събират и в Стара Загора в събота

Стара Загора се включва отново в националната кампания за събиране на капачки. Инициатор на кампанията капачки за бъдеще в Стара Загора е   Обществен дарителски фонд. Екипът му кани всички съпричастни към каузата   в  пункта, разположен..

публикувано на 23.10.20 в 11:46
ТЕЦ

Не се предвиждат съкращения на работници в ТЕЦ „Марица изток-2“

„ Не се предвиждат съкращения на хора в ТЕЦ „Марица изток-2“ ЕАД, нито сега, нито в близките 5 години. КНСБ настоява до края на годината да бъде изготвен план за развитието и реформирането на комплекс "Мини Марица-изток", в това число и на..

публикувано на 23.10.20 в 11:17