Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Осветиха знамената на младите гвардейци в Казанлък

Церемония по тържествено освещаване на знамето на Осми ученически гвардейски отряд и връчване на тамбурмажор на Трети ученически гвардейски духов оркестър при казанлъшката Професионална гимназия „Иван Хаджиенов" се състоя днес на площад „Севтополис" в град Казанлък. Младите гвардейци от Града на розите стават пионери за област Стара Загора. В отряда са включени 24 ученици, а в Духовия оркестър – 12 младежи от 9 до 11 клас.

Униформите на младежите са ушити по модела на униформите на Националната гвардейска част. Те са точно копие и съдържат всички отличителни белези на една от най-красивите униформи. От малоновочервения мундир, тъмносиния брич със сребърни кантове и черните ботуши. Всички си имат и гвардейски калпак с орлово перо. Униформите са изработени със средства от дарители, а инструментите на духовия оркестър са осигурени от Община Казанлък. 

Церемонията започна с освещаване на гвардейското знаме от Негово преподобие архимандрит Богослов от Старозагорската епархия, в съслужие със старозагорски и казанлъшки свещеници.

„Днешният ден ще остане в историята на Казанлък със своята не само тържественост, но и със своята способност да променя града към по-добро.“, заяви в приветствието си Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова. Тя благодари за огромните усилия на едно от най-престижните училища в града и припомни как Община Казанлък решава да възвърне един от символите на града със закупуването на инструменти за духов оркестър, изгубен във времето. Галина Стоянова разказа как единствено директорът на ПГ „Иван Хаджиенов“ Марияна Демирева се осмелява да приеме предизвикателството. „Резултатът от амбицията и труда на всички в училището виждате днес.“, посочи Кметът. Тя им благодари за усилията и връчи Знака на Община Казанлък „Защото те имат правото да държат този знак с гордост и уважение към всички казанлъчани.“. Към младите гвардейци Галина Стоянова пожела: „Обичайте Казанлък и България!“.

Директорът на ПГ „Иван Хаджиенов“ Марияна Демирева сподели, че в този ден гимназията сбъдва тригодишната си мечта и заяви: „Днес ПГ“Иван Хаджиенов“ и град Казанлък с гордост заявяват своето достойно място до онези патриотични градове, които вече имат своите гвардейски ученически отряди и духови оркестри.“ Тя обеща: “С чест и отговорност заяваваме своето присъствие и обещаваме, че ще носим достойно гвардейските униформи!“.

Преди словата официалните лица ритуално забиха пирони в дръжката на знамето, след което то бе предадено от знаменосеца на Националната представителна гвардейска част на знаменосеца на Осми ученически гвардейски отряд с обещанието „да го пазят чисто и неопетнено“ .

С участието на представителна рота от Националната гвардейска част и Гвардейски представителен духов оркестър (ГПДО), водени от полковник Петър Киндалов заместник-командир на Националната гвардейска част, диригентът на ГПДО връчи тамбурмажора на диригента на Трети ученически гвардейски духов оркестър  „с пожлание за ползотворна работа и бъдещи успехи“. Длъжността тамбурмажор е въведена за първи път във френската армия през 1651 година. Това е инструментът (палката), с който ръководителят на оркестъра управлява музикантите по време на марш и паради. Впоследствие диригентската палка е възприета и от цивилните оркестрови формации.

Събитието бе организирано от сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и ПГ „Иван Хаджиенов“, с любезната подкрепа на 61-ва Стрямска механизирана бригада с командир бригаден генерал Деян Дешков и Община Казанлък.

Инициативата е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с подкрепата на Министерство на отбраната и участието на Националната гвардейска част.

Сред официалните лица, които поздравиха младите гвардейци бяха още съветникът по сигурност и отбрана на президента на Република България Илия Милушев, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ към Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ Иво Антонов, полковник Мирослав Костадинов, заместник-командир на 61 Стрямска механизирана бригада, областният управител Гергана Микова, началникът на Регионално управление на образованието – Стара Загора Татяна Димитрова, председателят на сдружение „Младежки гвардейски отряди“ д-р Денислава Ангелова, представители на Община Казанлък, културни институции, местен бизнес, олимпийската медалистка по борба свободен стил Елица Янкова и много ученици.

Церемонията уважиха и децата от Шести гвардейски ученически отряд от гр.Айтос, които маршируваха на финала на церемонията заедно с новите гвардейци.

Още от категорията

В Павел баня избраха новите Царица роза и Цар на минералната вода

На пищен спектакъл в Павел баня бяха избрани новите Царица роза и Цар на минералната вода - Гергана Георгиева и Цветомир Георгиев. Тържествата се проведоха на сцената в центъра на курортния град, а жителите и гостите на празника се насладиха на..

публикувано на 08.06.23 в 23:30

Община Стара Загора представи касовото изпълнение на Бюджет 2022 година и средствата от Европейския съюз

Получените от Община Стара Загора трансфери по сметките за средствата от Европейския съюз през 2022 година възлизат на 4 646 911 лева, при съществуваща наличност в началото на годината от 19 244 613 лева.  Отчетени бяха извършени разходи за  7 500 782..

публикувано на 08.06.23 в 19:18

Регионален исторически музей – Стара Загора организира "Летни занимания в музея 2023 г."

Регионален исторически музей – Стара Загора организира  "Летни занимания в музея 2023 г."  за деца от 7 до 12 години. Децата ще се запознаят с богатата история на Стара Загора и ще се забавляват с творчески ателиета и образователни игри...

публикувано на 08.06.23 в 18:33

Областният управител на Сливен Минчо Афузов подаде молба за напускане

Областният управител на Сливен Минчо Афузов подаде молба за напускане и излезе в отпуск, преди да бъде сменен от новото правителство. Днес той направи отчет на извършената от него и екипа му работа. До назначаване на нов областен управител..

публикувано на 08.06.23 в 17:21

Община Стара Загора приема документи за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради

Община Стара Загора приема документи за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради. Това съобщи Делян Иванов, секретар на общинската администрация. Той допълни, че Министерство на регионалното развитие и..

публикувано на 08.06.23 в 16:47
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Кабинетът Денков е опит за излизане от политическата криза.

„Няма гаранции, че съвместното правителството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще бъде успешно. Този кабинет обаче е опит за излизане от политическа криза.“ Това заяви е коментар за Радио Стара Загора политологът Огнян Минчев. Анализаторът обърна внимание, че..

публикувано на 08.06.23 в 16:16

Можем да подкрепим децата с аутизъм с СМС

От скоро аутизмът, считан за състояние, се приема за заболяване, а формите му на проявление са много. И все повече деца страдат от него.  В Стара Загора неправителствената организация Гражданско сдружение „Алтернатива 55“ работи от дълги години в..

публикувано на 08.06.23 в 15:48
Председателят на Сдружение „Българска праскова

Нулева година за добивите си прогнозират сливенските овощари

До 90 процента от цвета на прасковените насаждения в Сливенско е бил унищожен при рязкото застудяване в предпоследния ден на месец март. Общинските оценки на щетите продължават, но по данни на производителите, толкова тежки поражения върху..

публикувано на 08.06.23 в 15:30

Поправят безплатно стари уреди или вещи на чаша кафе

Среща под мотото "Поправи с приятели"  ще се проведе на 10 юни (събота) в Стара Загора. Целта на събитието е старозагорци да занесат стари свои уреди или вещи, които майстори на място да поправят в приятна обстановка и на чаша кафе. „Срещата се..

публикувано на 08.06.23 в 15:30

Как и какво могат да работят непълнолетните?

С настъпването на летния сезон се засилва интереса към възможностите за работа от страна на непълнолетни лица . Най-често младежите се наемат в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през дългата ваканция. Разбира се, има определени..

публикувано на 08.06.23 в 15:23