Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Осветиха знамената на младите гвардейци в Казанлък

Церемония по тържествено освещаване на знамето на Осми ученически гвардейски отряд и връчване на тамбурмажор на Трети ученически гвардейски духов оркестър при казанлъшката Професионална гимназия „Иван Хаджиенов" се състоя днес на площад „Севтополис" в град Казанлък. Младите гвардейци от Града на розите стават пионери за област Стара Загора. В отряда са включени 24 ученици, а в Духовия оркестър – 12 младежи от 9 до 11 клас.

Униформите на младежите са ушити по модела на униформите на Националната гвардейска част. Те са точно копие и съдържат всички отличителни белези на една от най-красивите униформи. От малоновочервения мундир, тъмносиния брич със сребърни кантове и черните ботуши. Всички си имат и гвардейски калпак с орлово перо. Униформите са изработени със средства от дарители, а инструментите на духовия оркестър са осигурени от Община Казанлък. 

Церемонията започна с освещаване на гвардейското знаме от Негово преподобие архимандрит Богослов от Старозагорската епархия, в съслужие със старозагорски и казанлъшки свещеници.

„Днешният ден ще остане в историята на Казанлък със своята не само тържественост, но и със своята способност да променя града към по-добро.“, заяви в приветствието си Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова. Тя благодари за огромните усилия на едно от най-престижните училища в града и припомни как Община Казанлък решава да възвърне един от символите на града със закупуването на инструменти за духов оркестър, изгубен във времето. Галина Стоянова разказа как единствено директорът на ПГ „Иван Хаджиенов“ Марияна Демирева се осмелява да приеме предизвикателството. „Резултатът от амбицията и труда на всички в училището виждате днес.“, посочи Кметът. Тя им благодари за усилията и връчи Знака на Община Казанлък „Защото те имат правото да държат този знак с гордост и уважение към всички казанлъчани.“. Към младите гвардейци Галина Стоянова пожела: „Обичайте Казанлък и България!“.

Директорът на ПГ „Иван Хаджиенов“ Марияна Демирева сподели, че в този ден гимназията сбъдва тригодишната си мечта и заяви: „Днес ПГ“Иван Хаджиенов“ и град Казанлък с гордост заявяват своето достойно място до онези патриотични градове, които вече имат своите гвардейски ученически отряди и духови оркестри.“ Тя обеща: “С чест и отговорност заяваваме своето присъствие и обещаваме, че ще носим достойно гвардейските униформи!“.

Преди словата официалните лица ритуално забиха пирони в дръжката на знамето, след което то бе предадено от знаменосеца на Националната представителна гвардейска част на знаменосеца на Осми ученически гвардейски отряд с обещанието „да го пазят чисто и неопетнено“ .

С участието на представителна рота от Националната гвардейска част и Гвардейски представителен духов оркестър (ГПДО), водени от полковник Петър Киндалов заместник-командир на Националната гвардейска част, диригентът на ГПДО връчи тамбурмажора на диригента на Трети ученически гвардейски духов оркестър  „с пожлание за ползотворна работа и бъдещи успехи“. Длъжността тамбурмажор е въведена за първи път във френската армия през 1651 година. Това е инструментът (палката), с който ръководителят на оркестъра управлява музикантите по време на марш и паради. Впоследствие диригентската палка е възприета и от цивилните оркестрови формации.

Събитието бе организирано от сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и ПГ „Иван Хаджиенов“, с любезната подкрепа на 61-ва Стрямска механизирана бригада с командир бригаден генерал Деян Дешков и Община Казанлък.

Инициативата е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с подкрепата на Министерство на отбраната и участието на Националната гвардейска част.

Сред официалните лица, които поздравиха младите гвардейци бяха още съветникът по сигурност и отбрана на президента на Република България Илия Милушев, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ към Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ Иво Антонов, полковник Мирослав Костадинов, заместник-командир на 61 Стрямска механизирана бригада, областният управител Гергана Микова, началникът на Регионално управление на образованието – Стара Загора Татяна Димитрова, председателят на сдружение „Младежки гвардейски отряди“ д-р Денислава Ангелова, представители на Община Казанлък, културни институции, местен бизнес, олимпийската медалистка по борба свободен стил Елица Янкова и много ученици.

Церемонията уважиха и децата от Шести гвардейски ученически отряд от гр.Айтос, които маршируваха на финала на церемонията заедно с новите гвардейци.

Още от категорията

1024 случая на коронавирус за денонощие, 53 за област Стара Загора

1024 са новорегистрираните случаи на коронавирус за последното денонощие при направени 4 406 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.  210 са излекуваните за денонощието. Хоспитализираните са 1562 , от които 88 са в..

публикувано на 20.10.20 в 06:57

Увеличават се случаите на хепатит А в Старозагорска област

Нарастващият брой на заразени с коронавирус по света и у нас изправя лекарите пред трудности и предизвикателства. Това заяви в пространно интервю за Радио Стара Загора проф. д-р Лилия Пекова, началник на Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ..

публикувано на 19.10.20 в 19:53

83 нови случая на Covid-19 в дома "Качулка" в Сливен

Отчетените днес 83 случая на Covid-19  Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост на селище Качулка, са резултати от направени PCR тестове от последните няколко дни, съобщи кметът на Сливен Стефан Радев. Той предположи, че утре ще бъдат отчетени..

публикувано на 19.10.20 в 18:46
Снимката е илюстративна

Арестуваха погребален агент с почти килограм кокаин в Димитровград

Служител на траурна агенция в Димитровград е арестуван с близо 1 кг кокаин. Криминалистите са го арестували в момент на изравяне от тайник на черен плик в близост до сграда на улица „Хасковска“. В плика е имало буркан с бяло кристално вещество,..

публикувано на 19.10.20 в 17:59

Проф. д-р Пекова: Имаме нужда от лекари и медицински сестри

Нарастващият брой на заразени с коронавирус по света и у нас изправя лекарите пред трудности и предизвикателства. Това заяви в пространно интервю за Радио Стара Загора проф. д-р Лилия Пекова, началник на Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ..

публикувано на 19.10.20 в 17:05

Противогрипните ваксини липсват и в област Ямбол

Въпреки обещанията, че днес в аптечната мрежа ще има противогрипни ваксини в ямболските аптеки доставки няма. Липсва и информация кога и какви количества ще бъдат заредени. Репортаж на кореспондента ни Даниела Костова:

публикувано на 19.10.20 в 16:58

Над 700 проверени автомобила отчита КАТ - Хасково за седмица

КАТ - Хасково продължава със засилените проверки с цел да се ограничат катастрофите в областта. При проведената през изминалата седмица специализирана операция са проверени 789 лица и 725 автомобила.  Информацията допълва Христо Христов:

публикувано на 19.10.20 в 16:19

Тежка зима очакват общопрактикуващите лекари

Предизвикателствата пред българския лекар са изключително големи. Предстои тежка зима заради Ковид-19 и грипните вируси, предупреди общопрактикуващият лекар Велимира Владимирова. В Деня на Св. Иван Рилски, покровител на българските лекари, д-р..

публикувано на 19.10.20 в 16:11

Присъствени и онлайн форми на обучение в МФ на Тракийския университет

Учебните занятия в МФ на Тракийския университет протичат нормално, практическите занятия са присъствени, а почти 100% от лекциите са онлайн, за да се осигури максимална защита за студенти и преподаватели. Ситуацията е под контрол предвид малкия брой..

публикувано на 19.10.20 в 16:04

Проверяваха автобуси и камиони в Старозагорска област

213 моторни превозни средства бяха проверени в Старозагорска област в рамките на специализираната полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Акцията се проведе през изминалата седмица по инициатива на ROADPOL, съобщи за..

публикувано на 19.10.20 в 15:44