Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жителите на с.Воден с кампания за спасяване на 118-годишен православен храм (галерия)

16
Църквата в с.Воден, общ.Болярово
Снимка: Емил Енчев

118-годишната православна църква в село Воден се нуждае от спешен ремонт.  Храмът, носещ името на Св. Георги, се руши от множеството течове по покрива, които са започнали да проникват и да ронят зидовете и увреждат красивите подкуполни стенописи.

Китното странджанско селце се намира на 10 км. от общинския център Болярово, точно толкова е и разстоянието до границата с Турция.  В голямото някога село, днес живеят едва към 300 души, но все още пазещи традициите и свободолюбивия дух на предците си. През последните месеци воденци се обединяват около една кауза – да съхранят църквата. 

Храмът се издига на най-високото място в селото и се вижда от всички населени места в околността. Старата църква преди това, построена през 1841 година, е била опожарена по време на Руско-турската освободителна война от отстъпващите турски войски. Градежът на новия храм започва след Освобождението и е завършен и осветен през 1902 година.  

Църквата е уникална с красивите синьо-зелени каменни колони, с които са подчертани високите зидове. Камъните са докарани от Лозенград, а пренасянето им става с каруци през нощта, охранявани от въоръжени воденци, защото турците се зарекли да не позволят камъните да отидат за строеж на християнски храм. 

Светинята пази документи, регистри и църковна литература от първите години на миналия век. В тях е описано, че майстор Цаньо Ганчев от с. Генчовци  построил храма по свой терк, а иконостасът, иконите, всички изображения и украшения са изработени от иконописците Цаню Стойчев и Димитър и Георги Миневи от гр. Трявна.  

За съжаление, времето и природата са оставили своя отпечатък. Храмът се руши и се нуждае от ремонт на покрива и укрепване на стените, за което по първоначални сметки са необходими към 100 хил. лв. За да съхранят православната обител, кметската наместничка Стоянка Чакърова и жителите на селото, подкрепени от общинската управа, организират кампания и редица инициативи, свързани с набиране на средства. За целта е разкрита банкова сметка, но средства се набират и чрез дарителски кутии в селото, както и чрез онлайн платформата helpkarma.com. До момента по тях са постъпили общо около 5 хил. лева. Това е съвсем малка част от необходимата сума, но воденци са сигурни, че ще доведат каузата си до успешен край и ще успеят да реставрират църквата до догодина, когато честват името на светеца - покровител. 

Чуйте повече за инициативата за спасяване на църквата в с.Воден от репортажа в звуковия файл:

Сметката за набиране на средства за храма е:BG04UBBS88888433498000,
Код за дарение 445100
ОББ-Елхово

Още от категорията

Министър Костадин Ангелов

От четвъртък маските са задължителни и на открито

От четвъртък (22-ри октомври) носенето на маски и на открито става задължително , обяви на извънреден брифинг здравният министър Костадин Ангелов.  По-рано мярката бе подкрепена от експертните съвети по епидемиология и по инфекциозни болести. В..

публикувано на 20.10.20 в 17:33

ДИПКУ - Стара Загора провежда специализации онлайн

Към момента повечето специализации в Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите към Тракийския университет се провеждат онлайн , съобщи за Радио Стара Загора директорът на департамента проф. д-р Галя..

публикувано на 20.10.20 в 17:16
УМБАЛ

Пациентки с COVID-19 родиха здрави бебета в Университетска болница в Стара Загора

Две жени, заразени с COVID-19, родиха здрави бебета по естествен начин в Клиниката по Акушеро и гинекология на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Майките са в добро състояние и се възстановяват успешно на фона на провеждано лечение във..

публикувано на 20.10.20 в 15:39
Хасково

Подписан е договор за обновяване на подхода към монумента на Богородица в Хасково

Кметът на община Хасково Станислав Дечев подписа договор за финансиране на проект за рехабилитация и реконструкция на подхода към символа на града, монумента "Св. Богородица с Младенеца" на хълма "Ямача" над града, съобщиха от общинския пресцентър. Общият..

публикувано на 20.10.20 в 15:22
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, министърът на образованието Красимир Вълчев и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дадоха брифинг за разпространението на Covid-19 у нас.

Не предвиждаме цялостно затваряне на училища, потвърди отново министър Красимир Вълчев

Не предвиждаме цялостно затваряне на училища, както и досега ще се карантинират отделни паралелки. Там, където се достигнат праговите стойности, там, където областта е в "червено", ще предложим локални мерки, което означава затварянето на повече класове или..

публикувано на 20.10.20 в 15:08
Ремонтират 12 км от магистрала

В края на октомври ще е готов първият ремонтиран участък от магистрала „Тракия"

Напредва ремонтът на първите 12 км от автомагистрала „Тракия“ в платното за Бургас от общо 52 км, които поетапно ще бъдат обновени . Инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура", провери работата в участъка между 156-ти..

публикувано на 20.10.20 в 14:56

Национален рибен фестивал гостува в Стара Загора

Стара Загора е домакин на кампанията „Фестивал на рибата - вкусно и полезно“.  Организатори са от Министерството на земеделието, храните и горите. Проявата започна в 11.00 часа. Всеки може да си купи българска риба и аквакултури,..

публикувано на 20.10.20 в 13:14

ТрУ и още 4 университета ще си сътрудничат в обучението и научните изследвания в областта на устойчивото използване на природните ресурси

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков подписа декларация за партньорство с ректорите на още четири университета - чл.-кор. проф. д.н. Иван Илиев от Лесотехнически университет, проф. д-р Иайло Георгиев от Минно-геоложки..

публикувано на 20.10.20 в 12:11

17 новорегистрирани случая на коронавирусна инфекция в хасковска област през последното денонощие

За последното денонощие на територията на хасковска област са регистрирани 17 нови положителни случая на коронавирусна инфекция, двама са починали и трима излекувани. Разпределението по общини на лицата е: Община Хасково – 13 човека, пет жени на 39 г.;..

публикувано на 20.10.20 в 11:43
Община Стара Загора

Организират обществено обсъждане на новия Генерален план за организация на движението в Стара Загора

Община Стара Загора съобщава на всички заинтересовани органи, организации, физически и юридически лица, че организира обществено обсъждане на предварителен проект на Генерален план за организация на движението на община Стара Загора. Дискусията ще..

публикувано на 20.10.20 в 11:39