Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инициатива на Радио Стара Загора и Тракийския университет

Да опазим дивите орхидеи на Аязмото!

Информационни табели за застрашените от изчезване салепи бяха поставени в парка преди 5 октомври

Информационни табели за най-често срещаните диви орхидеи на Аязмото бяха монтирани в парка в навечерието на празника на Стара Загора 5 октомври. Инициативата е на Радио Стара Загора и Тракийския университет, осъществена в партньорство с Община Стара Загора и с финансовата подкрепа на ВиК-Стара Загора и АРИР-Стара Загора.

Паната с видовете от семейство „Салепови“ са разположени в началото на Кипарисовата алея и  алеята, водеща към чешмата на ген. Делчев. Информацията е подготвена от преподавателя по ботаника и зам.-ректор на Тракийския университет доц. Нели Грозева. Част от снимките са на фотографа от Радио Стара Загора инж. Емил Енчев.

Местата, на които са поставени табелите, не са избрани случайно.  Освен че през алеите минават много хора, те водят и към някои от местообитанията на орхидеите.

„Идеята за проекта „Да опазим дивите орхидеи на Аязмото“ се зароди при подготовката на интервю с преподавателя по ботаника доц. Нели Грозева“, обясни главният редактор на Радио Стара Загора Здравко Георгиев. 

Поводът за материала бяха няколко букета с диви орхидеи, които се появиха в социалните мрежи в периода на активния им цъфтеж. „В незнанието си, че това са защитени видове, и очаровани от красотата на тези редки растения, любители на природата ги берат, с което ги застрашават от изчезване“, каза още Здравко Георгиев.

Доц. Нели Грозева припомня, че събирането на диворастящите орхидеи от семейството на дивите орхидеи (салепови) е напълно забранено, тъй като те са редки и много трудно се възстановяват, каза доц. Грозева по повод брането им за букети от граждани или опитите да се изкореняват и засаждат в саксии. Тя поясни, че в естествените си местообитания дивите орхидеи се размножават при много специфични условия. В почвата трябва да има специален вид гъба. Корените на всеки вид орхидея живеят в микориза – взаимоотношения с определен вид гъба. Колкото и семена да отделят, както и да се грижим за тях, когато семенцето попадне в почвата, ако не намери гъбата, която му трябва, то може да престои там с десетки години, докато това се случи, за да поникне. 

 „Надяваме се, че с информацията за тяхната уязвимост, ще помогнем да се съхрани многообразието на растителните видове в любимия на старозагорци парк“, единодушни са инициаторите на проекта от Радио Стара Загора и Тракийския университет.

Те смятат да увеличат броя на табелите, които засега са две. Намерението им е да разширят проекта и с информация за лечебните растения, които се срещат в дивите райони на парк „Митрополит Методий Кусев“,  като се надяват, че за целта ще срещнат подкрепата на ангажирани с опазването на природата институции, фирми и организации. 


Още от категорията

Държавата пое нов дълг за 300 млн. лева под формата на дългосрочни ДЦК

300 млн. лева нов дълг бе поет от държавата, става ясно от данните на БНБ и финансовото министерство, публикувани във вторник. На 20 септември Министерството на финансите преотвори емисия 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в лева, с..

публикувано на 21.09.21 в 17:07

Премиерът назначи двама нови заместник - министри на финансите и освободи един

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев за заместник-министри на финансите са назначени Людмила Петкова и Ивайло Христов, съобщи правителствената пресслужба. В същото време от длъжността заместник-министър на финансите беше освободена Виолета..

публикувано на 21.09.21 в 17:04

Отличиха старозагорски лекари за участието им във ваксинационната кампания

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора д-р Станимир Станков и груповата медицинска практика за първична медицинска помощ на  двамата известни старозагорски лекари д-р Теодор Дженев и д-р Петър Дженев бяха отличени с грамоти от..

публикувано на 21.09.21 в 16:48

Продължават ремонтните дейности по сградата на ДКЦ Поликлиника – Казанлък

Продължават ремонтните дейности по сградата на ДКЦ Поликлиника – Казанлък. Изпълняват се мерки по енергийна ефективност: топло- и хидроизолация на покрива, поставяне на топлоизолация по фасадите, минерална мазилка, подмяна на дограма, подмяна на..

публикувано на 21.09.21 в 16:42

Декларация в подкрепа на иновативни проекти за бъдещето на „Марица-изток” изпратиха от въгледобивното дружество

Декларация до президента, министър-председателя, заместник министър-председателя по управление на европейските средства и до министрите на икономиката и енергетиката, подписана от изпълнителния директор на „Мини Марица-изток” ЕАД Андон Андонов беше..

публикувано на 21.09.21 в 16:22

Община Казанлък продължава работа по проекта „Светът на траките“

Община Казанлък продължава работа по проекта „Светът на траките“. Това съобщи в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Града на розите заместник кметът Лилия Цонкова.  Той е на стойност близо 9 милиона лева и по него се изгражда велоалея, която..

публикувано на 21.09.21 в 15:52

В Стара Загора разясняват как правилно и безопасно се използват електрическите тротинетки

Община Стара Загора и Европейски център Европа Директно – Стара Загора организират тази вечер кратка демонстрация и насоки за правилното и безопасно използване на електрически и конвенционални тротинетки. Тя ще се състои в 17.00 часа пред..

публикувано на 21.09.21 в 14:29

Лечебни заведения в Сливен бяха отличени за участието си във ваксинационната кампания

В Сливен МБАЛ „Хаджи Димитър" и общопрактикуващият лекар д-р Ганка Василева бяха отличени с грамоти от Министерството на здравеопазването за проявено старание, висок професионален ангажимент, резултати и съпричастност към имунизационната кампания в..

публикувано на 21.09.21 в 14:11

Покачва се заболеваемостта от Covid-19 в област Ямбол

Продължава да се покачва заболеваемостта от Covid-19 в област Ямбол и вече достига 412 на 100 000 души население. Сред инфектираните са и 6-има служители от Дома за възрастни с умствена изостаналост в село Маленово. Ямболска област е с близо 100 единици..

публикувано на 21.09.21 в 14:06
Иво Димов, кмет на Димитровград

Сдружението на общините иска среща с кандидат-депутатите

Управителният съвет на Националното сдружение на общините има намерение в следващите седмици да проведе консултации с всички политически партии, които се очаква да бъдат част от следващото 47-мо Народно събрание. Това каза за Радио Стара Загора..

публикувано на 21.09.21 в 11:38