Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Светла Баджакова: целта ми е да градя личности, приспособими към съвременния живот


Светла Баджакова е учител по литература в Природоматематическата гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора. Тя е класирана на първо място в конкурса за най-добър урок в културна институция на Министерството на образованието за изнесеното занятие върху поемата „Септември“ на Гео Милев, проведено в къща-музей „Гео Милев“ в Стара Загора. Светла Баджакова е номинирана и за наградата „Константин Величков“ на МОН. Това са поводите да я поканим за основен събеседник в предаването „Моята неделя“. С нея коментирахме обучението по литература като възможност да преподаваш култура и да формираш ценности в учениците.

Най-голямото морално удовлетворение на един учител е да види реализирани своите ученици – достойни и добри хора, казва Светла Баджакова и ежедневно се стреми към тази цел.

В неделя сутрин с нея разговаряхме за мястото на изкуството в процеса на образование в гимназиалния курс, за училището, ученето и учениците.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 
Още от категорията

Продължава подбора на учители по програма "Нов път в преподаването" на Фондация "Заедно в час"

Всички общински и държавни училища от област Стара Загора още могат да назначат прецизно подбрани и съвременно обучени учители от програма “Нов път в преподаването” на Фондация „Заедно в час“, които да започнат работа в училище през септември 2022 г...

публикувано на 15.08.22 в 10:12
Калоян Стайков

Калоян Стайков: Необходима е повече яснота по отношение на доставените количества природен газ и техните цени

България е в сравнително добра позиция по отношение на затруднените и несигурни доставки на природен газ, защото количеството газ, което е нужно не представлява голям дял от енергийното потребление в страната. Така коментира положението на страната..

публикувано на 15.08.22 в 09:48

321 лева за MWh щеше да струва газа за България през август, ако "Газпром" изпълняваше договора си

321 лева за мегават час щеше да струва газа за България през август, ако Газпром изпълняваше договора си с нас. Това коментира за Радио Стара Загора енергийният експерт Васко Начев. Припомняме, че предложението на "Булгаргаз" за цената през..

публикувано на 10.08.22 в 09:17

Жестока зима очаква общинските болници

В понеделник стана известен случая с 62-годишен мъж, който е оставен от близките си на грижата на служителите в Областната болница на Сливен "Д-р Иван Селимински“. Оказва се, че подобен случай не е уникален, по думите на председателят на..

публикувано на 09.08.22 в 13:24

Около 40 % от случаите на ракови заболявания могат да бъдат предотвратени

Пандемията от COVID-19 засегна целия процес на раковите заболявания с приблизително един милион случая на рак, които в момента не са диагностицирани. Това са официални данни, залегнали в целите на Европейския план за борба с рака. Около..

публикувано на 07.08.22 в 14:54
Д-р Росен Айков, снимка: Жоро Александров

Д-р Росен Айков: Националната кампания срещу насилието над лекари тръгва отново през септември

През последните няколко години се забелязва тенденция към намаляване на случаите на насилие над лекари, но това не трябва да ни успокоява, съобщи за Радио Стара Загора д-р Росен Айков, член на УС на Българския лекарски съюз. Думите му са по повод..

публикувано на 05.08.22 в 16:12
Атанас Михнев

Атанас Михнев: Действията на служебното правителство озадачават

Доставките на газ за България са осигурени от правителството на „Продължаваме промяната“, а сегашното само трябва да подпише договор, за да гарантират нужните количества за страната. Това заяви за Радио Стара Загора Атанас Михнев, депутат..

публикувано на 05.08.22 в 16:10
Любомир Стефанов

Същите партии ще влязат в парламента и след предсрочните избори

Същите партии с различно процентно съотношение ще влязат в парламента след предсрочните избори. Има малка вероятност и някои от партиите, коти се движат по ръба на чертата, особено ако са в коалиция да успеят да влязат. Това прогнозира в ефира на..

публикувано на 03.08.22 в 08:40
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Вероятно служебното правителство има за задача да постави в негативна светлина бившите управляващи

Бившият премиер Кирил Петков и президентът Румен Радев направиха съвсем различни прочити на наследството, което получава встъпилия в длъжност служебен кабинет и на реалната ситуация в страната. Всеки интерпретира ситуацията според собствения си..

публикувано на 02.08.22 в 15:37
проф.Георги Рачев

Очаква ни малко по-горещ и по-сух август

В понеделник и вторник температурите в региона на Стара Загора ще достигат до 32-33 градуса, но от сряда в цялата страна ще започнат да се повишават и ще достигнат 34-35 градуса, като и сутрешните няма да бъдат ниски. Ще се наблюдават т.нар...

публикувано на 01.08.22 в 09:51