Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Атанас Скатов ще представи новата си книга в Стара Загора

До края на ноември алпинистът Атанас Скатов ще представи в Стара Загора 7-та си книга за 7-те континентални първенци. Идеята му хрумва още когато през 2013 г. изкачва вр. Ухуру в планината Килиманджаро в Африка. Но по някакви причини не успява да довърши книгата си за това изкачване по неговите записки. И работи над нея 7 години.

Атанас Скатов не е преминал през алпийска школа, нарича себе си любител алпинист или непрофесионален алпинист.  Като ученик си мечтае да премине по планинския маршрут Ком – Емине, най-дългият у нас. Запленен от магията на планината , започва да се интересува и от това до къде ще доведе земята нарастването на броя на населението, изчезването на естествените  територии на обитание на много животински и растителни видове, ограничаването на обработваемите площи и естествените гори. Вълнува се от пагубните последици от  човешката дейност върху околната среда – озоновата дупка, топенето на ледниците, пластмасите и пестицидите, завладели всички континенти, дори пингвините в Антарктида и океана. Завършил е Аграрния университет в Пловдив, специалност растителна защита като първенец на випуска през  2001 г.

От 2011 г. решава, че ще се храни само с растителна храна

До момента е изкачил 10 от 14-те осемхилядници на планетата, като на Еверест се е качвал 2 пъти.

Случайна среща на  Кристина Русева  с него на Античния форум в Стара Загора  разкрива как се промениха плановете му и с какво се занимава в тази година на пандемия.  Целта му е  да изследва този начин на хранене, изкачвайки най-високите върхове на света. По време на изкачванията иска да изследва  физическите и психическите показатели на тялото си, защото височинният алпинизъм е занимание, което в много висока степен натоварва тялото и психиката.

През 2013 г. е изключително успешна година за него - изкачва петхилядниците Ухуру в Африка  и Елбрус в Европа. Опитва и на шестхилядника Аконкагуа в Ю. Америка и седемхилядника вр. Ленин в Памир, където достигнатата височина е 6900 м. по склона на 7134-метровия вр. Ленин. През 2014 г.  се качва за пръв път на осемхилядник и стъпва за пръв път на Еверест  Тогава изкачва и първенците на Антарктида и Австралия (версия Карстенс).

През 2015 г. излиза първата му книга „Еверест. Богинята Майка на вселената“. Заедно с книгата излиза и първият му филм: „Експериментът Скатов, Епизод 1: Първият веган на Еверест“. През същата година получава званието почетен гражданин на град Сливен.

До днес има покорени 10 от 14-те осемхилядници на планетата, като Еверест го е изкачил два пъти  - през 2014 и 2017. Има 6 издадени книги за върховете, които е изкачил и 4 филма.

Как промени 2020 г. плановете на алпиниста веган Атанас Скатов и каква е връзката му със Стара Загора? Коя е най-важната мисия в неговия живот? Чуйте в интервюто на Кристина Русева.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10

На 7 април отбелязваме деня на здравето и здравните работници

На днешния 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и честитим професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се..

публикувано на 07.04.24 в 09:35

Казанлъчанин предоставя транспорт за бала на деца с двигателни проблеми

Собственик на частни линейки от Казанлък ще вози безплатно за бала абитуриенти със специални потребности. За втора поредна година Иво Иванов протяга ръка на младежи с физически увреждания, за да могат да изживеят заедно със съучениците си..

публикувано на 05.04.24 в 16:44
Калоян Стайков

Калоян Стайков: Токът за домакинствата няма да поскъпне от 1 юли

Голямата промяна за потребителите у нас се очаква през 2026 година, когато би трябвало да излязат на либерализирания енергиен пазар. Предстои да видим как ще се случи това, защото все още законовата уредба не регламентира този процес, заяви пред Радио..

публикувано на 03.04.24 в 09:20

"Резерватът „Баюви дупки-Джинджирица“ - ценна защитена територия у нас."

"Резерватът „Баюви дупки-Джинджирица“ е сред най-старите в нашата страна. Обявен е през 1934 г., а територията му е разположена в североизточната част на Пирин. Растителното разнообразие на резервата включва около 500 вида висши растения. В него се..

публикувано на 29.03.24 в 10:10

6-седмично предизвикателство в подкрепа на Ксения Шопова започва от началото на април

6-седмично предизвикателство в подкрепа на Ксения Шопова ще се проведе в Стара Загора. Организатор е Надя Борисова, която ще изработи хранителен режим за всеки, който се включи в предизвикателството с кауза.  Ксения Шопова е от Стара Загора и е..

публикувано на 28.03.24 в 14:00