Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Павел баня дари 10 хил. лв. на болницата в Казанлък

Заседанията на Общинския съвет ще се провеждат онлайн

Снимка: БГНЕС

Дарението в размер на 10 хил. лв от община Павел баня към казанлъшката МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" бе одобрено с пълно единодушие от общинските съветници на сесия днес. Предложението за финансовата помощ е на  кмета Иса Бесоолу, който обоснова решението си с необходимостта от закупуване на недостигаща животоспасяваща апаратура в болницата. Средствата ще бъдат осигурени от преизпълнението на данък МПС, като по данни на общинската администрация при заложени постъпления от данъка в размер на 320 000 лева към момента в общинската хазна вече са натрупани около 340 000 лева.
„Не можем да останем безучастни към случващото се в момента и да гледаме отстрани как лечебните заведения изнемогват, а пациентите страдат. До колкото ни е възможно, помагаме”, мотивира още предложението си Иса Бесоолу. Близо 10% от болните от Ковид.19 се лекуват в казанлъшката болница- информира зам.-кметът Йордана Енева. Това е второто дарение за годината, което прави общината. През пролетта общината подпомогна отново с 10 хил. лв. болничното заведение.
 Общо 26 точки бяха разгледани на днешното редовно заседание на Общински съвет - Павел баня.
От днес община Павел баня става редовен член в Агенцията за регионално икономическо развитие - Стара Загора. Председател ще бъде кметът Иса Бесоолу, а заместник-председател ще бъде председателят на Общинския съвет Милена Паунова.
На заседанието си местният парламент одобри и създаването на две нови общински комисии, които да подпомагат работата на местната администрация: Общинска комисия за безопасност на движението по пътищата и Съвет по въпросите на социалните услуги.
Първата комисията ще бъде специализиран консултативен орган при община Павел баня по проблемите на безопасността на движението на пътищата и има за цел осигуряване координираност и провеждане на обща политика в действията на органите на държавната власт, органите на местното самоуправление и обществеността във връзка с проблемите на безопасността на движението по пътищата.
Съгласно Закона за социалните услуги във всяка община се създаде и Съвет по въпросите на социалните услуги. В него ще се включват представители на териториални подразделения на държавни структури.
Председател на новия Съвет в Павел баня ще бъде Таня Иванова, ръководител на Дейност "Образование" при Община Павел баня, а в състава влизат още Георги Апостолов - началник на участък Павел баня при РУ - Казанлък, Росица Лалева - ръководител на Дейност "Здравеопазване" при Община Павел баня и Марияна Кънчева - началник отдел "ИОХУСУ" при Дирекция "Социално подпомагане"- Казанльк.
Вследствие на пандемичната обстановка се наложиха и промени в културната и спортната програми, като част от средствата, заделени за несъстоялите се празници и състезания, бяха прехвърлени за нуждите на местната администрация.
Създадена бе и временна комисия, която да измени правилника за провеждане на заседания на Общинския съвет. Идеята е от следващия път заседанията вече да се провеждат онлайн. Председател на комисията ще бъде Райко Колев (БСП), а останалите членове са Милена Паунова (ГЕРБ), Николай Марков (ВМРО), Шехри Халит и Хълмие Смаил (ДПС).


Още от категорията

Затвор от 6 години за украинския шофьор, причинил катастрофата край Лесово

Шест години лишаване от свобода наложи Ямболският окръжен съд на украинския шофьор, причинил катастрофата на пътя за Граничен пункт Лесово. При инцидента на 9 октомври миналата година загинаха трима души, а 12 са със средни телесни повреди. В ранните..

публикувано на 19.01.21 в 18:48

108 дози от ваксината срещу Covid 19 пристига утре в Хасково

Ваксинирането в областта продължава. Утре екип на РЗИ-Хасково ще достави партида от 108 ваксини срещу Covid 19, предназначена за медици и стоматолози от Хасковска област. Ваксините са заявка от болничните заведения и са разпределени между МБАЛ-Хасково,..

публикувано на 19.01.21 в 17:52

Два пъти повече излекувани от заболелите в Сливенска област

Излекуваните от COVID-19 през последното денонощие в Сливенска област са два пъти повече от заболелите. Новите случаи са 16, а излекуваните са 34 души, съобщиха от Областния кризисен щаб.  Сред новите случаи на заболели от COVID-19 са две..

публикувано на 19.01.21 в 17:00

Училищата от Старозагорско могат да обучат безплатно екипите си с програмата "Училища за пример"

Училищата от Стара Загора и региона вече могат да кандидатстват за втория випуск на програмата за професионално развитие "Училища за пример" на фондация "Заедно в час". Програмата е двугодишна и подкрепя училищата да разработват и прилагат устойчиви..

публикувано на 19.01.21 в 16:12

Съкращават процедурата за премахване на излезли от употреба автомобили

Община Стара Загора уведомява своите жители, че процедурата за премахването на излезли от употреба моторни превозни средства (МПС) от улици и общински площи се съкращава значително. Причината за това е постановление № 420 от 31 декември 2020 година..

публикувано на 19.01.21 в 16:10

До 1 февруари може да се променя вида на осигуряването

До 1 февруари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по..

публикувано на 19.01.21 в 16:03
Община Болярово

Община Болярово ще отпусне по 300 лева на пострадалите от наводнението през миналата седмица

Община Болярово ще отпусне по 300 лева на домакинство на пострадалите от наводнението от придошлата река Поповска през миналата седмица, съобщи кметът на общината Христо Христов. Комисия от специалисти описва щетите по къщите в най-пострадалите села -..

публикувано на 19.01.21 в 15:02
Снимката е илюстративна

Четири клуба от област Хасково са финансирани по проект на Министерството на спорта

И тази година 4 спортни клуба в Хасковска област са одобрени за участие в програмата „Спорт за децата в свободното време“. Министерството на младежта и спорта финансира техни проекти за организиране на безплатни спортни занимания под ръководството..

публикувано на 19.01.21 в 14:14

Министър Ангелов представи сертификата за ваксинация срещу Covid-19

От днес всеки ваксиниран срещу Covid-19 може да получи електронен сертификат. Системата беше представена от здравния министър Костадин Ангелов. Влизането в системата на електронното медицинско досие става по два начина чрез електронен подпис, а от първи..

публикувано на 19.01.21 в 13:44

Старозагорска ученичка дари книги на библиотека

Старозагорската  ученичка Ния Димитрова направи дарение от 100 детски книжки на библиотеката при НЧ „Христо Ботев 19522“, намиращо се на Старозагорските бани. Общо над 100 детски заглавия от български и чужди автори, обогатиха книжния фонд на..

публикувано на 19.01.21 в 13:35