Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръвният център в Стара Загора започна производството на реконвалесцентна плазма

От днес в  Районния център по трансфузионна хематология – Стара Загора започна производството на реконвалесцентна плазма от стандартно даряване на цяла кръв. Двама дарители са дарили кръв в първия ден, съобщи директорът на центъра д-р Павлина Матеева. Тя уточни, че от следващата седмица в центъра ще започне и извличане на реконвалесцентна плазма чрез плазмафереза, за което се очаква доставката на специален апарат. Д-р Матеева съобщи още, че центърът е получил като дарение от Ротари клуб – Стара Загора необходимия допълнителен стол за кръводаряване.  Днес и Лайънс клуб Стара Загора - Августа подпомогна работата на центъра с консумативи - 30 бр. TSI4005 ACD-A anticoagulant 500 ml. Дарението е на стойност  900 лв.събрани от членовете на клуба, информира президентът на клуба Анастасия Гидикова.     

Всички желаещи за кръводараване трябва да бъдат клинично здрави, да отговарят на общите условия да бъдат кръводарители и да имат положителен резултат от PCR тест, от който са изминали минимум 40 дни, уточняват от РЦТХ-Стара Загора.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна ремонт на емблематичната сграда на читалище "Заря" в Хасково

Започна ремонт на една от най-емблематичните сгради в Хасково, тази на читалище „Заря“. 4 млн. лв. ще бъдат вложени в реконструкцията, която ще продължи 510 дни. Символичен старт на строителните работи дадоха кметът на Община Хасково..

публикувано на 18.04.24 в 15:13
Община Ямбол

2 май ще е неучебен и в община Ямбол

Със заповед на кмета на Ямбол Валентин Ревански втори май, ще е неучебен за всички училища на територията на общината. От общинската администрация напомнят, че заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2 май е присъствен ден...

публикувано на 18.04.24 в 15:07
Снимка: Стоян Радев

Президентът отказа да коментира политически теми по време на посещението си на полигон "Ново село"

Президентът Румен Радев отказа да коментира политически теми по време на посещението на учебния полигон „Ново село“ заедно с италианския си колега Серджо Матарела. Двамата направиха инспекция на Многонационалната бойна група, чиято рамкова държава е..

публикувано на 18.04.24 в 14:34

Три случая на коклюш в област Стара Загора

Три случая на коклюш в областта са регистрирали от Регионалната здравна инспекция на Стара Загора. Това съобщи д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“. Инфекциозното заболяване е установено при две деца на 17 и 8..

публикувано на 18.04.24 в 13:56
Снимка: ГЕРБ

Мартин Мартинов е новият общински ръководител на ГЕРБ – Стара Загора

Мартин Мартинов е новият общински ръководител на ГЕРБ – Стара Загора. Той беше избран по време на отчетно-изборно събрание на общинската организация на партията. Мартинов беше номиниран от кмета Живко Тодоров, който е член на Изпълнителната комисия..

публикувано на 18.04.24 в 13:48

От 7 май ще започнат проверките на водните обекти в област Стара Загора

От 7 май ще започнат проверките на водните обекти в област Стара Загора. Това стана ясно след днешното заседание на Областната междуведомствена комисия. Ще бъдат проверявани язовирите, водоизточниците за питейна вода и част от речните корита на реките..

публикувано на 18.04.24 в 13:28
Снимка: община Стара Загора

Зам.-кметът Павлина Делчева се срещна с представител на програма на Американския държавен департамент

На срещата бяха обсъдени полезни практики и инициативи в полза на уязвимите общности в Стара Загора. Заместник-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева се срещна с представител на програма на Американския държавен департамент в областта на..

публикувано на 18.04.24 в 13:25
Снимка: ОДМВР-Стара Загора

Иззеха оръжие от частен имот в село Дъбово

Поредна успешна реализация е осъществена на 17.04.2024г. от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Стара Загора, съобщават от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора. В хода на специализирана полицейска операция по линия на..

публикувано на 18.04.24 в 11:19

Миньори и енергетици на пето поредно автошествие, няма да отстъпят от исканията

Колона от около 10 автомобила потегли от Раднево тази сутрин на поредното протестно автошествие  към Стара Загора, където протестиращите миньри и енергетици ще блокират от 12:30 до 13:30 часа движението в района на Птицекомбината. Организатор..

публикувано на 18.04.24 в 10:17

Жълт код за валежи е обявен за шест области на страната

За днес от  Националния институт по метеорология и хидрология при БАН издадоха предупреждение от първа степен –  жълт код, за интензивни валежи и гръмотевични бури . Очакват се количества от 20-30 mm,  локално до 40-50 mm . Предупреждението е в сила за..

публикувано на 18.04.24 в 04:58