Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Някои мечти могат да станат реалност с ваша помощ

Българската Коледа дава надежда на четиригодишния Марти да проходи

Близо 500 деца са подпомогнати от началото на 2020 година благодарение на проявената съпричастност от хилядите хора в България и чужбина, дарили и взели участие в поредното издание на благотворителната инициатива на Президента на Република България "Българската Коледа". Сред тези деца е и четиригодишният Мартин Димитров от Стара Загора.
"За Коледа Марти ми каза, че иска голям подарък", споделя майката Татяна Енева. Той е дете като всички останали на неговата възраст - обича да е навън, да се разхожда и да играе с топка, а количките са му най-любими, допълва още тя.
Историята на малкото момченце обаче не е толкова лесна за преглъщане, защото още в невръстна възраст бива въвлечен в неравна битка, в която добротата и чистота на едно дете не са достатъчни, за да се преборят с материалната реалност на модерния свят. Марти се ражда два месеца по-рано от термина, което е наложило и по-дълъг престой в кувьоз. Година и половина по-късно лекарите му поставят диагноза "ДЦП - спастична дипареза" като са засегнати дясната ръка и крак на момченцето, но без изоставане в интелектуалното развитие, споделя още Татяна. Следва дълго лечение и ежемесечни рехабилитации, които дават надежда на майка му, че той ще може да ходи самостоятелно. Средствата, които държавата осигурява за лечение и рехабилитация обаче са недостатъчни за една самотна майка, чието ежедневие е изцяло погълнато от грижите за детето й и усилията, които тя, а и много други родители в нейното положение полагат, за да осигурят достойно бъдеще на децата си. Тук хилядите добротворци от страната и чужбина подават ръка на Татяна чрез инициативата "Българска Коледа", за да сбъднат мечтата й, а именно - да види как детенцето й ходи самостоятелно и расте щастливо.
Повече за историята на малкия Марти и неговата майка, чуйте в звуковия файл.Още от категорията

Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: В 7 дневен срок мандатоносителят трябва да обяви дали има подкрепа за съставяне на правителство

Днес президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на Даниел Митов за кабинет на най-голямата парламентарна група ГЕРБ – СДС. От коалицията обявиха, че са готови с проекта на правителство и обявиха имената на..

публикувано на 20.04.21 в 17:11

Лекари от първа линия срещу КОВИД в изложба

По повод 7-ми април, Международният ден на здравето Мария Младенова и община Стара Загора откриха изложба, посветена на личните лекари в Стара Загора, които поеха и продължават борбата с КОВИД на първа линия. Младата старозагорка Мария Младенова, чието..

публикувано на 07.04.21 в 15:16

49,8 % е избирателната активност в Община Стара Загора към 20,00 часа

49,8 % е избирателната активност в Община Стара Загора към 20,00 часа Избирателна активност в община Стара Загора към 20.00 часа е 49,8 %. Своето право на глас при избора на народни представители в 45-тия парламент са упражнили 69 973 души...

публикувано на 04.04.21 в 22:07

Общината и полицията ще охраняват античния форум "Августа Траяна"

Служители на Общинската полиция, звената „Общинска охрана“ и „Общински инспекторат“ ще поемат заедно с екипите на Първо РПУ денонощна обходна охрана на Античния форум в Стара Загора. До месец трябва да бъде готова и количествено-стойностната сметка на..

публикувано на 17.03.21 в 15:20

Вероятните щети на Античния форум са между 1 и 2 млн. лв.

 Вероятно между 1 и 2 млн. лв. ще бъдат необходими за да се възстановят щетите нанесени преди няколко дни на Античния форум в Стара Загора.Това сочат оценките след  неколкократни огледа на  археологическия обект. „Изпочупени са цветно осветление,..

публикувано на 17.03.21 в 13:27

Няма ковид легла и в болницата за пневмо-фтизиатрични заболявания

Всички 16 легла за ковид пациенти в специализираната болница за пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора са заети. Лечебното заведение няма как да увеличи капацитета си за болни от ковид, защото в останалите отделения са настанени хора с..

публикувано на 17.03.21 в 13:16

Родители ще протестират срещу онлайн обучението

Недоволни родители от дистанционното обучение ще излязат на протест днес пред здравното министерство в 15 ч.. Те настояват да се намери разумен вариант за един по-нормален учебен процес и да не се прибягва до  дистанционното онлайн обучение, защото в тази..

обновено на 17.03.21 в 10:07

Стара Загора "С цвете в ръка срещу репродуктивните поблеми"

 Ротаракт - България и Фондация “Искам бебе”, подкрепени от община Стара Загора, ще  даряват цветя на дамите  днес от 11:00 часа и утре - 8-ми март в центъра на Стара Загора от 16:30 до 18:30 ч. Акцията е част от националната кампания “С цвете в..

публикувано на 07.03.21 в 08:30

Стара Загора чества 143 години от Освобождението на България

С тържествено издигане на националния трибагреник пред общината и с поднасяне на венци и цветя пред паметниците посветени на Освобождението Стара Загора отбеляза 3 март – Националният празник на България. В 10:00 ч. почетна гвардейска част от..

публикувано на 03.03.21 в 14:21
Доц. д-р Добри  Ярков, Ректор на Тракийски университет, Стара Загора

Тракийският университет получи „Академичен оскар“ в направленията Ветеринарна медицина и Животновъдство

Тракийският университет получи призовото място  в направленията "Ветеринарна медицина" и "Животновъдство" на традиционните ежегодни награди на „24 часа“, които са подкрепени от МОН и са съобразени с официалната класация на рейтинговата система за 2020..

публикувано на 26.02.21 в 12:26