Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ресторанти, молове и зали остават затворени до края на януари

Детските градини отварят след 4 януари

Снимка: БТА

България остава на второ място по смъртност при случаите на коронавирус. Това обяви на днешния брифинг в Министерски съвет здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

До 31 януари ще останат затворени нощни заведения, игрални зали, спортни зали и ресторанти, каза още министърът. Той допълни, че това са мерки, които ще бъдат предложени за приемане. На 4 януари догодина децата да се върнат в детските градини и яслите, както и учениците от 1 до 4 клас, предлагат още министър Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб. Забраните за моловете ще останат в сила до 31 януари, както и за конгресите, посочи още той. 

Ситуацията в страната за последната седмица показва, че са излекувани 18 907 пациенти, а заетостта на болничните легла за болни с неусложнено състояние е 52 на сто, посочи още министър Ангелов. По думите му прави впечатление увеличеният процент на заетост на болничните легла в областите Шумен - 76 на сто, Бургас - 70 на сто, в Търговище - 68 на сто, Варна - 67 на сто, Русе - 66 на сто, в Ямбол - 64 на сто, Сливен - 64 на сто, в Бургас - 64 на сто. Категорично не сме доволни от тези данни, подчерта той. Не искам българските граждани да бъдат излекувани, а искам да бъдат здрави и това е целта на мерките, които ще предложим.
Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че има сериозен, но недостатъчен оптимизъм, особено за смъртните случаи и заетите реанимационни легла и заради това трябва тези мерки да бъдат предложени на правителството. Призовавам всички граждани да се ваксинират, а лекарите да се запознаят с ваксините, защото се очаква лекарите да бъдат последна инстанция, добави той.

Още от категорията

Лекари от първа линия срещу КОВИД в изложба

По повод 7-ми април, Международният ден на здравето Мария Младенова и община Стара Загора откриха изложба, посветена на личните лекари в Стара Загора, които поеха и продължават борбата с КОВИД на първа линия. Младата старозагорка Мария Младенова, чието..

публикувано на 07.04.21 в 15:16

49,8 % е избирателната активност в Община Стара Загора към 20,00 часа

49,8 % е избирателната активност в Община Стара Загора към 20,00 часа Избирателна активност в община Стара Загора към 20.00 часа е 49,8 %. Своето право на глас при избора на народни представители в 45-тия парламент са упражнили 69 973 души...

публикувано на 04.04.21 в 22:07

Общината и полицията ще охраняват античния форум "Августа Траяна"

Служители на Общинската полиция, звената „Общинска охрана“ и „Общински инспекторат“ ще поемат заедно с екипите на Първо РПУ денонощна обходна охрана на Античния форум в Стара Загора. До месец трябва да бъде готова и количествено-стойностната сметка на..

публикувано на 17.03.21 в 15:20

Вероятните щети на Античния форум са между 1 и 2 млн. лв.

 Вероятно между 1 и 2 млн. лв. ще бъдат необходими за да се възстановят щетите нанесени преди няколко дни на Античния форум в Стара Загора.Това сочат оценките след  неколкократни огледа на  археологическия обект. „Изпочупени са цветно осветление,..

публикувано на 17.03.21 в 13:27

Няма ковид легла и в болницата за пневмо-фтизиатрични заболявания

Всички 16 легла за ковид пациенти в специализираната болница за пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора са заети. Лечебното заведение няма как да увеличи капацитета си за болни от ковид, защото в останалите отделения са настанени хора с..

публикувано на 17.03.21 в 13:16

Родители ще протестират срещу онлайн обучението

Недоволни родители от дистанционното обучение ще излязат на протест днес пред здравното министерство в 15 ч.. Те настояват да се намери разумен вариант за един по-нормален учебен процес и да не се прибягва до  дистанционното онлайн обучение, защото в тази..

обновено на 17.03.21 в 10:07

Стара Загора "С цвете в ръка срещу репродуктивните поблеми"

 Ротаракт - България и Фондация “Искам бебе”, подкрепени от община Стара Загора, ще  даряват цветя на дамите  днес от 11:00 часа и утре - 8-ми март в центъра на Стара Загора от 16:30 до 18:30 ч. Акцията е част от националната кампания “С цвете в..

публикувано на 07.03.21 в 08:30

Стара Загора чества 143 години от Освобождението на България

С тържествено издигане на националния трибагреник пред общината и с поднасяне на венци и цветя пред паметниците посветени на Освобождението Стара Загора отбеляза 3 март – Националният празник на България. В 10:00 ч. почетна гвардейска част от..

публикувано на 03.03.21 в 14:21
Доц. д-р Добри  Ярков, Ректор на Тракийски университет, Стара Загора

Тракийският университет получи „Академичен оскар“ в направленията Ветеринарна медицина и Животновъдство

Тракийският университет получи призовото място  в направленията "Ветеринарна медицина" и "Животновъдство" на традиционните ежегодни награди на „24 часа“, които са подкрепени от МОН и са съобразени с официалната класация на рейтинговата система за 2020..

публикувано на 26.02.21 в 12:26

Европейската комисия възобновява дебата с тютюнопроизводителите

Днес, от 14.30 часа, ще се проведе видеоконферентно заседание на Група за граждански диалог за тютюна на Европейската комисия (ЕК). "Това е успех за сектор “Тютюн”, защото от април 2017 година, след почти четири годишно прекъсване, ЕК..

публикувано на 16.02.21 в 07:55