Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Президентът Радев проведе консултации с парламентарните партии

Президентът Румен Радев проведе днес консултации с парламентарно представените партии. На тях той призова със законови промени да бъде уредено гласуването на карантинираните българи с мобилни избирателни кутии, гласуването по пощата на тези зад граница, както и да се регламентира видеонаблюдение при броенето на бюлетините.

От ГЕРБ определиха част от идеите за неосъществими, други за екзотични. Началото на политическите консултации при държавния глава с парламентарните партии бе белязано и от спор между председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и Румен Радев. „Разбира се, внушенията, че партия ГЕРБ ще прави изборите и правейки изборите тя ще ги манипулира, ще ги купи, ще прикрие резултатите допълнително бие върху авторитета на институциите. За съжаление, г-н президент, вие също участвате в такова говорене. Има едно координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес“, каза Караянчева.

Радев отвърна: „Що се отнася до внушенията, че изборите могат да бъдат манипулирани, това се опровергава само по един начин - с мерките, които се вземат от властите, така че да се гарантира на всички български граждани, че тези избори няма да бъдат опорочени“.

ГЕРБ са готови да направят промени в изборното законодателство, за да се гласува с подвижни урни за лица под карантина, но те трябва да бъдат ваксинирани. Караянчева увери, че депутатите имат възможност да работят извънредно въпреки обявената в публичното пространство дата за изборите 28 март, тъй като мандатът на парламента е до 26 март включително.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви на консултациите, че партията е против идеята за гласуване в два последователни дни. Тя посочи, че БСП е за активна гражданска регистрация, въвеждане на многомандатен избирателен район за българите в чужбина, машинно гласуване и видеонаблюдение.  „Ние с вас имаме обща цел - запазвайки здравето на хората да бъдат проведени изборите така, че да гарантират максимална избирателна активност. И това е необходимо не просто на партиите, а на държавата и на България и на държавността. Втората ни цел е чрез тези избори да се промени порочния модел на управление. Трето - изборите да са прозрачни, честни“. 

Определянето на датата на парламентарните избори ще зависи от готовността на партиите и администрацията да ги организира. Това обяви президента Румен Радев пред председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. „Трябва да се отчетат много фактори и аз ще се постарая по възможно най-бързия начин да дам отговор за датата, но трябва, Вие разбирате сам, това е сложен многофакторен процес, трябва да има минимум брой параметри, на които ние все пак да знаем отговор, който към момента го няма“.

От "Обединени патриоти“ не се отзоваха на поканата на държавния глава, а срещата с Воля продължи по-малко от 30 минути. 
Още от категорията

Пожар горя в автомивка в квартал "Три чучура-Север"

Пожар горя тази вечер след 19,30 часа в една от автомивките в квартал „Три чучура Север”. На място бяха изпратени екип на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” и два полицейски екипа.  Разпитани бяха свидетели на инцидента,..

публикувано на 23.06.21 в 21:36

Мобилни екипи започнаха имунизации в селата от област Сливен

Мобилен екип започна имунизации срещу COVID-19 в малките населени места от област Сливен. Това стана след проведените информационни кампании за ползата от ваксините, организирани от областния управител Минчо Афузов и РЗИ, съвместно с общините...

публикувано на 23.06.21 в 18:15
Стефан Радев, кмет на Община Сливен

Облагородяват освободени от незаконни гаражи пространства в Сливен

Освободени пространства от незаконни гаражи в Сливен ще бъдат заемани от общински проекти за благоустрояване на районите. Това обяви за Радио Стара Загора кметът на Сливен Стефан Радев. Пространствата се намират в кварталите „Българка“,..

публикувано на 23.06.21 в 17:02
Община Стара Загора

Започва прием на документи за подпомагане за инвитро процедури в Стара Загора

На 5 юли, от 9.00 часа, в зала 216 на Община Стара Загора започва прием на документи за финансово подпомагане на процедури по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала. Входирането в администрацията на нужната документация..

публикувано на 23.06.21 в 15:46

Родилното отделение в Ямбол приема само спешни случаи

За пореден път родилното отделение в Ямболската многопрофилна болница „Св. Пантелеймон" временно преустановява дейността си.  До 17 юли родилките ще се пренасочват към областната болница в Сливен, информира кореспондентът ни Даниела Костова...

публикувано на 23.06.21 в 15:43

Лидери и популярни лица ще съдействат за ваксиниране на ромите в Старозагорско

В края на следващата седмица ще се пристъпи към ваксинацията сред ромското население в област Стара Загора. Общо 11 здравни медиатори в областта провеждат информационната кампания. Техният брой е   недостатъчен за по-активна кампания и към..

публикувано на 23.06.21 в 16:00

Деца учиха как се оказва първа помощ

Над 80 деца от различни старозагорски училища участваха днес в открит урок – демонстрация по оказване на първа долекарска помощ, който се проведе в парк „Пети октомври“. Проявата е част от лятната превантивна програма „Ваканция 2021“, която се организира..

публикувано на 23.06.21 в 14:33

Започва благоустрояването на парка в свиленградския квартал "Капитан Петко войвода"

Започва благоустрояването на парка в квартал "Капитан Петко войвода" в Свиленград. Паркът е първият обект, който започва да се изпълнява по проекта на общината "Обновяване на площи за широко обществено ползване на територията на община..

публикувано на 23.06.21 в 14:00

85% от горските пожари в Старозагорско са заради нерегламентирана земеделска дейност

Близо 85 процента от горските пожари в област Стара Загора са възникнали заради нерегламентирана земеделска дейност или неизправна земеделска техника в близост до горски масиви, това съобщиха от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 23.06.21 в 13:15

Панаир на науките и изкуствата се провежда днес в ГПЧЕ "Ромен Ролан"

Панаир на науките и изкуствата, в които ще се представят всеки един от предметите изучавани в гимназията, презентацията на всичко научено през иновативнта година на осмокласниците, Самодейност 2021 година или т. нар празник на таланта. Това са само част от..

публикувано на 23.06.21 в 13:01