Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Людмил Стойчев: ИКТ индустрията в България ще продължи възходящо да се развива

Ръст ще отбележи българската индустрия в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) през 2020, въпреки кризата с коронавируса, е мнението на един от експертите в тази област Людмил Стойчев, управляващ партньор в независима агенция за пазарни & бизнес проучвания и секторни анализи, специализирана в Информационните и комуникационни технологии.

Компаниите с устойчиви бизнес модели, които имаха правилна основа, силен маркетинг и силни екипи преминаха през кризата сравнително лесно.  ИТК индустрията през 2020 година ще отбележи едноцифрен ръст, като това се дължи на външните компании, работещи на българския пазар. Една част от българските компании ще отбележат лек спад. Компаниите, обслужвали икономически сектори, с голям спад следствие на коронакризата, като транспортните услуги, ритейл услуги, туризъм - загубите при тях ще са значително по-големи.

Анализът на агенцията показва разлики в структурата на  ИКТ индустрията у нас. Хардуерният сектор и услуги бележат ръст. Тази тенденция е следствие предлагане на услуги съпътстващи модерната инфраструктура на страната, както и повишаване доставките на устройства за комуникация между хората и учрежденията. Позитивна тенденция е повишаване на обемите на търговията и услугите и квалификацията на работещите в сектора. Но според анализът на агенцията това се случва много хаотично. Хардуерната индустрия в България трябва да се развива на правилна основа, с привличане на инвестиции, една част от тях задължително с подкрепата на държавата.

Агенцията от самото си създаване през 1991 година следи световните тенденции. През последните години софтуерния сектор и съответните услуги към в него се развива изключително възходящо. Класификацията на агенцията показва, че в този сектор в България работят компании от над 50 националности. Подходът на тези компании към външните клиенти е много правилен. Очаква се статистиката за 2020 година да покаже много висок ръст в оборотите на тези компании. Позитивна тенденция е подкрепящата държавна политика в този сектор. Очакват се и по-високи приходи от данъци от ИТК бизнеса в централния бюджет, с много по-голяма тежест в размера на данъчните постъпления в бюджета на страната през 2021 година. 

Бъдещето на ИКТ индустрията у нас е в правилната концепция и основа за нейното развитие. Това изисква наемане на работа на  повече хора, увеличаване броя на обучаваните и специализиращите в тези технологии. Необходимо е и повишаване капацитетът на производството и предлагането на български продукти на световните пазари, защото има опасност при пренасочване на големите световни компании от България в други страни, в рамките на 6 месеца тази индустрия да претърпи големи загуби. Трябва да се даде шанс и подкрепа на българските софтуерни кампании и да се инвестира повече в тях.

Като позитивна тенденция определи Людмил Стойчев и факта, че ИКТ сектора през последните 4 години бележи два пъти по-висок ръст в сравнение с ръста на БВП на страната. Очакванията са и ръстът на работните места в ИКТ сектора да бъде значително по-висок от средния за страната. В тази индустрия ще работят все повече млади хора, с амбиции, със знания и желание да работят. Тези процеси ще окаже положително влияние и на останалите индустрии, защото дигитализацията в страната предстои.

Цялото интервю на Диана Абрашева с Людмил Стойчев може да чуете в прикачения звуков файл:Още от категорията

Виктория Кабаиванова има смели мечти и здрави криле

Виктория Кабаиванова е млада, любознателна, амбициозна, усмихната и красноречива. Обича дебатите и точните науки. Ученичка е в 11 „и“ клас в Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“- Стара Загора. Благодарение на инициативата “Посланик..

публикувано на 01.03.21 в 16:00

11-годишен математик е гордост за Димитровград

Талантливият 11- годишен Валентин Станчев от ПМГ „Иван Вазов“ в Димитровград е може би най-активният участник в националните състезания по математика у нас. Не е пропуснал състезания по точната наука от първи клас до сега и от всяко едно се връща с..

публикувано на 01.03.21 в 15:12

Арх. Станиславов: Автомобилната индустрия е остров на стабилност за българската икономика

Автомобилната индустрия във времена на криза е остров на стабилност за българската икономика и работещите в сектора. Това заяви пред Радио Стара Загора/ БНР арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Автомобилния клъстер и на Българската..

публикувано на 01.03.21 в 11:42

Радост Овагимян: Има нужда от регистър на психолозите

Общ регистър на правоспособните психолози предвижда законопроект. Той вече е публикуван на първо четене, което предизвика цялата гилдия да се вдигне на крак и да изрази различни становища, коментира Радост Овагимян, психолог от Стара Загора. Тя..

публикувано на 01.03.21 в 11:12

Техники за справяне с капризите на детето

Безспорно всеки родител е изпадал в ситуации, в които се е чувствал безсилен пред детето си . Това не означава, че сме лоши родители, просто т рябва да се успокоим и да назовем с думи емоциите си, каза за Радио Стара Загора Анита Гергова от „Осъзнати..

публикувано на 28.02.21 в 11:31

Стоян Трифонов: Няма кампания за ваксините по селата

Никой за нищо не ни е търсил и оказал помощ за близо година от обявяването на пандемията у нас, както и за националния план за имунизация на населението. Това заяви за Радио Стара Загора Стоян Трифонов, зам.-председател на Националното сдружение на..

публикувано на 23.02.21 в 15:23

Пандемията е променила живота на всеки втори българин, показва представително проучване

Година след началото на пандемията от COVID-19 почти всеки втори българин смята, че тя е променила цялостния ни начин на живот, показва проучване на "Алфа Рисърч". "Става въпрос за национално представително проучване, проведено между 8.02 и 15.02..

публикувано на 19.02.21 в 16:20
Луковмарш 2020

Лидерът на БНС Звездомир Андронов: Властта е сляпа с лявото око за опасността от крайнолевите формирования

В съботния 13 февруари за 18-та поредна година се проведе "Луковмарш" - ежегодно събитие, организирано от Българския национален съюз в памет на героя от Първата световна война и военен министър на Царство България в периода 1935-1938 г. ген. Христо..

публикувано на 19.02.21 в 15:37

Мария Динева: От промените в ЗУТ ще бъдат ощетени и обикновените хора

„Още на първото заседание на Управителния съвет на Асоциацията на председателите на общински съвети  ще повдигна въпроса за промените в Закона за устройство на територията“. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора председателят на местния парламент..

публикувано на 19.02.21 в 14:33

Доц. Александър Христов: Тепърва ще станем свидетели на още безпринципни договорки

Разпокъсаността на политическото пространство предполага безпринципни договорки и най-вероятно тепърва ще ставаме свидетели на такива.Това, разбира се, ще се отрази и върху напрежението и политическото говорене в рамките на предизборната кампания,..

публикувано на 19.02.21 в 13:56