Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Президентът Радев насрочи парламентарните избори на 4 април

Президентът Румен Радев обяви, че насрочва предстоящите парламентарни избори за 4 април.

„Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори“, заяви държавният глава, който направи обръщение към народа. 

Мандатът на настоящето Народно събрание изтича на 26 март.

“Отговорните органи трябва да обявят ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания и за избирателната активност.

Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин, е важна стъпка в тази посока.

Открои се важността от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпва само с осигуряване правото на глас на хората под карантина", каза Радев.

"Очаквам законодателят да гласува и други не по-малко важни предположения – като гласуване по пощата на българите в чужбина, които ще бъдат силно затруднени дори в невъзможност да гласуват, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините.

Справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене, машинен вот“, акцентира президентът Радев.


Още от категорията

Да сбъднем мечтата му заедно

Имам само една мечта! Така започва историята на 17-годишния Кристиян Видев от Стара Загора. Докато повечето тийнейджъри на неговата възраст излизат и се забавляват навън, обмисляйки къде да почиват и прекарат оставащите дни от ваканцията си, Крис..

публикувано на 23.07.21 в 11:50

Бързо става приемането на секционните протоколи в РИК Стара Загора

Петнайсет минути след приключването на изборния ден в 20 ч. в Районната избирателна комисия в Стара Загора пристигна първата секция. За по-малко от час бяха приети и обработени без пропуски и грешки протоколите на петнайсетина секции. Всички..

публикувано на 11.07.21 в 22:03

Всички пенсии с пет на сто по-високи от днес

От днес влиза в сила осъвременяването на пенсиите по т. нар. „швейцарско правило“, което е сбор от процента на нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени на предходната година. За 2021 г. с 5 на сто ще се увеличат..

публикувано на 01.07.21 в 07:05
Диана Абрашева

In Memoriam Диана Абрашева

Напусна ни Диана Абрашева!  Заедно бяхме 25 години в Радио Стара Загора. За нея Радиото бе любов, предизвикателство, страст и удоволствие. Диана остави светла диря в ефира. Ще те запомним с ентусиазма и страстта, с които работеше, с усмивката и..

обновено на 18.06.21 в 11:25

Вече са събрани средствата за закупуването на специализираната неонатологична линейка от кампанията „Капачки за бъдеще“

Първата вноска вече е направена и се очаква в рамките на следващите месеци линейката да бъде готова , каза за Радио Стара Загора Лазар Радков от „Капачки за бъдеще“ Към момента само от кампанията в София са събрани около 70 тона капачки,..

публикувано на 17.06.21 в 15:28

Адв. Лавчева: Зачестяват случаите на домашно насилие над деца

Все повече зачестяват случаите на домашно насилие не само над жени, но и над деца. Нужни са промени в наказателния кодекс и незабавни мерки за защита на жертвите на насилие, каза за Радио Стара Загора адвокат Биляна Лавчева – председател на..

публикувано на 15.06.21 в 15:27
Д-р Мария Петрова

Ваксинирани срещу СОVID-19 граждани да бъдат освобождавани от задължението да носят маски на закрито нарушава гражданските права

Ваксинирани срещу СОVID-19 граждани да бъдат освобождавани от задължението да носят маски на закрито нарушава гражданските права на останалите . Това мнение изрази в ефира на Радио Стара Загора адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова..

публикувано на 14.06.21 в 16:53

Голяма международна компания дава възможност за работа на жени пострадали от домашно насилие

Сред основните причини жертвите на домашно насилие да продължават да търпятсвоя насилник е , че по една или друга причина са зависими от него, най-често поради липса на работа и финансова стабилност. Голяма международна компания..

публикувано на 11.06.21 в 10:56

Отбелязваме Световния ден на околната среда

На 5 юни отбелязваме Световния ден на околната среда, избран от ООН като ден за повишаване на информираността на хората по света и за действие за опазване на природата. От началото му през 1974 г., събитието се е разраснало до глобална платформа за..

публикувано на 05.06.21 в 08:50

Стара Загора почете подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Стара Загора се поклони пред паметта на Ботев и на загиналите за свободата на отечеството. На почетна стража бе застанала представителна гвардейска част от Втора Тунджанска механизирана бригада. Венци и цветя на признателност бяха поднесени от името..

публикувано на 02.06.21 в 14:38