Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дошло е време за морал в политиката и връщане на доверието на обществото в държавата

Проф. Боян Дуранкев: Реалистично е да очакваме влизане в еврозоната през 2025-а

Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС

Икономическата и най-вече здравната ситуация в страната, с нейното непредвидимо развитие, ще определят процеса на приемане на България в Еврозоната и еврото като разплащателна валута в следващите няколко години, прогнозира икономистът проф. Боян Дуранкев.

Реалистично е да се очаква в следващите три години страната ни да предприеме всички необходими стъпки, за постигане на институционална готовност за влизане в еврозоната. В двете години, които страната трябва да престои в „чакалнята на еврозоната“ ще бъде наблюдавана внимателно за изпълнение на редица критерии.

Проф. Дуранкев прогнозира, че е реалистично да очакваме през 2025 година страните, членки на еврозоната да вземат окончателното решение за влизане на България в еврозоната.

За да не бъде забавен този процес, приоритет за следващото Народно събрание и правителство ще трябва да бъде приемането на Национален план за въвеждане на еврото и детайлно разписване на дейностите от българските властите и бизнеса.

Четири основни критерии със съответните показатели трябва да изпълни страната в следващите две години, за да бъде прието в еврозоната, изтъкна проф. Дуранкев:

Първият е свързан с инфлацията- критерий за ценова стабилност, който изисква да няма висока инфлация в страната. Размерът ѝ се определя по математическа формула и не може да надвишава с повече 1,5% пункта, размера на инфлацията в трите държави от ЕС с най- добри показатели за инфлация.

Вторият показател, на който държат всички страни, е стабилни  и устойчиви публични финанси, което изключва наличие на прекомерни дългове. България удовлетворява този показател през последните няколко години.

Третият показател – стабилни валутни курсове. В продължение на две години не трябва страната да има сериозни отклонения в централния курс на лева, този критерий вероятно ще го изпълним;

Четвъртият индикатор е дългосрочни лихвени проценти- това означава, че дългосрочния основен лихвен процент на България не трябва да е по-висок от 2 % пункта на трите най-добри страни в областта на ценовата стабилност.

По отношение предстоящите избори според проф. Дуранкев е наложително да се въведе гласуване по пощата и електронно гласуване. В XXI век е срамно българският парламент да не може да организира изборен процес, гарантиращ сигурност и прозрачност и на вота на гражданите.

Според него процентът на гласуващите на предстоящите избори ще бъде нисък, защото няма убедителни политически стоки, а има и страх хората да гласуват машинно.

„Това, което новият парламент и правителство трябва да знаят, че оставането им на власт е под условие и че може да бъдат сменени много лесно, ако направят крачка встрани от това, което обществото изисква. Особено през последните години и най-вече през 2020 година се наблюдава тенденция, че българите имат изострени очаквания за промяна на статуквото, за по-висока култура на отношенията управляващи- общество“.

Проф. Дуранкев е категоричен, че наложеният политически продукт на цинизъм в годините на прехода трябва да слезе от сцената, а на преходът е крайно време да се сложи точка.

Цялото интервю на Диана Абрашева с проф. Дуранкев може да чуете в прикачения звуков файл.Още от категорията

Стоян Трифонов: Няма кампания за ваксините по селата

Никой за нищо не ни е търсил и оказал помощ за близо година от обявяването на пандемията у нас, както и за националния план за имунизация на населението. Това заяви за Радио Стара Загора Стоян Трифонов, зам.-председател на Националното сдружение на..

публикувано на 23.02.21 в 15:23

Пандемията е променила живота на всеки втори българин, показва представително проучване

Година след началото на пандемията от COVID-19 почти всеки втори българин смята, че тя е променила цялостния ни начин на живот, показва проучване на "Алфа Рисърч". "Става въпрос за национално представително проучване, проведено между 8.02 и 15.02..

публикувано на 19.02.21 в 16:20
Луковмарш 2020

Лидерът на БНС Звездомир Андронов: Властта е сляпа с лявото око за опасността от крайнолевите формирования

В съботния 13 февруари за 18-та поредна година се проведе "Луковмарш" - ежегодно събитие, организирано от Българския национален съюз в памет на героя от Първата световна война и военен министър на Царство България в периода 1935-1938 г. ген. Христо..

публикувано на 19.02.21 в 15:37

Мария Динева: От промените в ЗУТ ще бъдат ощетени и обикновените хора

„Още на първото заседание на Управителния съвет на Асоциацията на председателите на общински съвети  ще повдигна въпроса за промените в Закона за устройство на територията“. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора председателят на местния парламент..

публикувано на 19.02.21 в 14:33

Доц. Александър Христов: Тепърва ще станем свидетели на още безпринципни договорки

Разпокъсаността на политическото пространство предполага безпринципни договорки и най-вероятно тепърва ще ставаме свидетели на такива.Това, разбира се, ще се отрази и върху напрежението и политическото говорене в рамките на предизборната кампания,..

публикувано на 19.02.21 в 13:56
Доц. д-р Добри  Ярков, Ректор на Тракийски университет, Стара Загора

Доц. Добри Ярков: Институтът за устойчив преход ще бъде мултидисциплинарен

Основната цел на Института за устойчив преход, който ще бъде открит в Тракийския университет в Стара Загора е да помогне за трансформацията на стопанския модел в районите засегнати от енергийния преход. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора..

публикувано на 19.02.21 в 10:51
Христофор Недков - Фори

Фори на 60: Няма как актьорът да е страхотен, ако спектакълът не е бил добър

Над 200 роли – в драматичния театър, в операта и кукления театър бележат 36-ят сезон на старозагорският актьор Христофор Недков – Фори, който на 19 февруари чества и 60-годишен юбилей. „Аз съм щастлив човек, защото съм имал свои звездни мигове –..

публикувано на 19.02.21 в 09:30

Кметът на Раднево: Искаме работеща болница

Темата за бъдещето на общинската болницата е изключително неприятна и тежка за всички нас, но трябваше да се вземе някакво решение и да се тръгне към реализирането му, каза в интервю за Радио Стара Загора кметът на Раднево д-р Теньо Тенев. Той..

публикувано на 19.02.21 в 09:00
Православен параклис „Свети Теодор Тирон“, Стара Загора

Свети Теодор Тирон е духовният закрилник на Стара Загора

На 17 февруари Православната църква празнува паметта на св. Теодор Тирон в деня, в който той пострадал за Христа. Главният празник посветен на светеца обаче се извършва в първата събота на Великия пост, на Тодоровден. Малко хора знаят, че..

публикувано на 17.02.21 в 16:52

Даниела Нинева: Уча се от големите имена в операта

Очарователната млада оперна певица Даниела Нинева дебютира тази вечер, на сцената на Държавна опера-Стара Загора,  като Кармен в едноименната опера на Жорж Бизе. Даниела Нинева завършва Музикалната академия в Акуила, Италия. Обучението си при..

публикувано на 16.02.21 в 16:30