Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Компромис може да направим само за образованието

Снимка: БГНЕС

Оптимизмът у нас на базата на всички днешни показатели, които имаме (за разпространението на коронавируса – б.р.) много рязко докторите го опровергават, заяви на редовния брифинг за разпространението на Covid-19 премиерът Бойко Борисов, който съобщи, че ще се наблюдава развитието на заболеваемостта до края на януари и след това ще се решава дали да се облекчат противоепидемичните мерки.

„Дали сме си като дата 31 януари. Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено образованието. И мисля, че тук с докторите намираме общ език, че по определен ред и учениците от 5-и до 12-и клас ще започнат да се въртят и на присъствено обучение…Радостно е, че над 8000 доктори, медицински сестри, преболедуваха и се върнаха на работа, което значи, че имат антитела и не е толкова рисковано в тяхната дейност“.

„Рискът е огромен при този нов щам. Още повече, че проф. Мутафчийски говори за акумулирано стоене в едно помещение, което е също нов фактор при новия щам. До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, ако едновременно с разхлабването на учениците, на фитнесите, на това, което сме намерили като компромис с докторите и министрите, може да доведе до леко повишаване. За радост коледните и новогодишните празници не увеличиха заболеваемостта. За радост яслите, детските градини и учениците до 4-ти клас не повишиха заразяемостта и, дай Боже, така да бъде и с другите ученици“, допълни премиера

Ако кривата на заболяемостта върви добре, ще има разговори с ресторантьорския бранш при какви условия ще им бъде разрешено да работят.  Близо 100 млн. лева ще трябва да се отпуснат допълнително за неработещия бизнес, ако мерките се удължат след 31 януари, допълни Борисов. 

У нас продължава да се запазва трайна тенденцията броя на излекуваните да е неколкократно по-голям от броя на потвърдените случаи на Covid-19. За 7 дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на потвърдените е 2993. Това съобщи  здравният министър Костадин Ангелов. Заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти на национално равнище към днешна дата е 29%. Заетостта на интензивните легла е 43%. 

На брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че Европейският център за контрол на заболяванията още не е качил данните за заболяемостта на седмична база. Новите данни за заболеямостта вътре в страната са по-интересни, посочи доц. Кунчев – Разград падна във втората категория – жълтата, до заболяемост между 20 и 60 на 100 000 – това се случва за първи път от няколко месеца. „Половината от останалите области са в групата на заболяемост между 60 и 120 на 100 000, в резултат на което вече имаме области и в трите различни сфери на заболяемост. Най-висока е заболеямостта за последната седмица във Враца – 186, Бургас – 169, Плевен – 169 и Перник – 163 на 100 000. Най-ниска е в Разград - 59“, отбеляза той.

Но това, което се случва в Европа, никак не е оптимистично, допълни Кунчев:

Изключително притеснени са европейските колеги за ситуацията във Великобритания, а вече и в Ирландия и донякъде в Нидерландия. Разпространението на новия щам върви, макар и с различни темпове – в рамките на четири седмици във Великобритания той успя от 10-15% да заеме дял над 75 на сто.  „Хубавото при него е, че той не води до по-тежки заболявания, лошото е, че се разпространява по-бързо на базата на високата концентрация, която намираме в носоглътката на хората – тя е между 10 и 100 пъти по-голяма, което значи, че неговата заразност е с пъти по-голяма. Досега в България това, с което си имаме работа, 10 души заразяват между 5 и 6 души и затова е намаляващ темп. В момента във Великобритания 10 души заразяват 27“. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боровата процесионка – най-разпространеният вредител по иглолистните култури

През юни предстои следващото третиране срещу боровата процесионка в Стара Загора

Дейности по ограничаване и унищожаване на популацията от борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa, вид гъсеница и молец) в паркове в Стара Загора, засегнати от вредителя, започват през месец юни, оповести заместник-кметът с ресор „Транспорт,..

публикувано на 18.04.24 в 18:31

Ученик от Казанлък е "Посланик на толерантността"

Американското посолство в България приветства Иван Иванов от Профилирана природо-математическа гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък като тазгодишен „Посланик на толерантността“. Иван участва в конкурса на Center Amalipe "Моето мнение е важно за..

публикувано на 18.04.24 в 18:24

Ремонт на клиники и нови операционни зали, предвижда до края на годината ръководството на Университетската болница

С близо 4 570 хил. лв. реализирана печалба приключва за Университетската болница „Проф. Ст. Киркович“ в Стара Загора финансовата 2023 год. Това беше отчетено на проведеното Общо събрание на акционерите на дружеството. 10 % от тези средства остават във..

публикувано на 18.04.24 в 17:11

Групата на ПП ДБ в общински съвет – Стара Загора питат ЦИК за казуса с Янко Янков

Групата на ПП - ДБ в общински съвет – Стара Загора направи запитване до ЦИК за участието на общинския съветник Янко Янков с влязла сила присъда в заседанията на общински съвет Стара Загора.  Заседанието на Върховния касационен съд, което..

публикувано на 18.04.24 в 16:07

Започна ремонт на емблематичната сграда на читалище "Заря" в Хасково

Започна ремонт на една от най-емблематичните сгради в Хасково, тази на читалище „Заря“. 4 млн. лв. ще бъдат вложени в реконструкцията, която ще продължи 510 дни. Символичен старт на строителните работи дадоха кметът на Община Хасково..

публикувано на 18.04.24 в 15:13
Община Ямбол

2 май ще е неучебен и в община Ямбол

Със заповед на кмета на Ямбол Валентин Ревански втори май, ще е неучебен за всички училища на територията на общината. От общинската администрация напомнят, че заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2 май е присъствен ден...

публикувано на 18.04.24 в 15:07
Снимка: Стоян Радев

Президентът отказа да коментира политически теми по време на посещението си на полигон "Ново село"

Президентът Румен Радев отказа да коментира политически теми по време на посещението на учебния полигон „Ново село“ заедно с италианския си колега Серджо Матарела. Двамата направиха инспекция на Многонационалната бойна група, чиято рамкова държава е..

публикувано на 18.04.24 в 14:34

Три случая на коклюш в област Стара Загора

Три случая на коклюш в областта са регистрирали от Регионалната здравна инспекция на Стара Загора. Това съобщи д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“. Инфекциозното заболяване е установено при две деца на 17 и 8..

публикувано на 18.04.24 в 13:56
Снимка: ГЕРБ

Мартин Мартинов е новият общински ръководител на ГЕРБ – Стара Загора

Мартин Мартинов е новият общински ръководител на ГЕРБ – Стара Загора. Той беше избран по време на отчетно-изборно събрание на общинската организация на партията. Мартинов беше номиниран от кмета Живко Тодоров, който е член на Изпълнителната комисия..

публикувано на 18.04.24 в 13:48

От 7 май ще започнат проверките на водните обекти в област Стара Загора

От 7 май ще започнат проверките на водните обекти в област Стара Загора. Това стана ясно след днешното заседание на Областната междуведомствена комисия. Ще бъдат проверявани язовирите, водоизточниците за питейна вода и част от речните корита на реките..

публикувано на 18.04.24 в 13:28