Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. д-р Евгени Евгениев: Перспективите на България за финансиране по програма "Хоризонт Европа 2021-2027" са много добри

Евгени Евгениев
Снимка: личен архив

Рекорден бюджет има програмата „Хоризонт Европа 2021-2027“ на ЕС, която ще финансира проекти за научни изследвания и иновации с 95,5 млд. евро. Програмата стартира от април тази година.

Програмата може да се раздели на 3 основни стълба – първият е отделен за фундаменталната наука, за който са заделени 25 млд. евро. Във втория и третия стълб има новости. Вторият засяга глобални предизвикателства и конкурентоспособност на европейската промишленост и по-специално възможните партньорства между частния бизнес и научните институти и университети в 6 клъстера – „Здравеопазване“, „Култура и творчество“, „Гражданска сигурност за обществото“, „Цифрова сфера, промишленост и космическо пространство“, „Климат, енергия и мобилност“, „Храни, биоикономика и природни ресурси, селско стопанство и околна среда“. За този стълб са заделени най-много средства 52 млд. и 650 млн. евро. Третият стълб, който също е нов и е наречен „Иновативна Европа“. Там се заделя ресурс от порядъка на близо 14 млд. евро, от които 3 млд. евро са за Европейския институт за иновациии технологии  и около 11 млд. евро са за за новия Европейски иновационен съвет, който финансира иновативни бизнеси, много често  от малки и средни предприятия и стартиращи фирми. Има и разширяващо засилване на европейското научноизследователско пространство, за което държавите-членки са договорили 3 пъти по-голям бюджет от порядъка на 4 млд. евро, където специално се отпускат средства за проекти, в които страни като България, Чехия, Унгария, Полша, които са с по-нисък интензитет на научно-изследователска дейност, ще могат да бъдат водещи с оглед подобряване на иновационото разделение в ЕС, т. е бенефициенти от тези държави ще могат да бъдат координатори на проекти.

По какъв начин се разпределят средствата между страните от ЕС,  какво е мястото на България и какви са основните проблеми пред усвояването на средства, кои са основните бенефициенти и какви са препоръките за подобряване на участието на наши бенефициенти по програмата? Какви средства са предвидени в „Хоризонт Европа“ за научни изследвания и иновации, свързани с борбата срещу COVID-19? 

Отговори на тези въпроси дава доц. Евгени Евгениев, който отговаря за сектор "Наука" в Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз в Брюксел. Преди това има 10-годишен опит като икономист в Световната банка, а по-същото време преподава във Висшето училище по застраховане и финанси. Между 2016-2018 г. е съветник на министъра на образованието и науката в областта на политиката за научноизследователска инфраструктура. В началото на тази година той издаде книга на тема "Рисковото финансиране в Израел и препоръки за България"

Интервюто на Силвана Налбантова с доц. д-р Евгени Евгениев можете да чуете в звуковите файлове:
Още от категорията

Кабинет, излъчен от този Парламент, ще бъде самоубийство за участниците в него

Следващите няколко дни ще покажат на голяма част от българските избиратели, че вотът им за пореден път е бил хвърлен не за антиправителствени и протестни партии, а за поредна мимикрия на статуквото, прогнозира в ефира на Радио Стара Загора..

публикувано на 14.04.21 в 08:30

Алексей Стоев: "Срещата ми с Юрий Гагарин е съдбоносна!"

Тази година се навършват 60 години от първия полет на човек в КОСМОСА! Точно на тази дата – 12-ти април 1961 г.  в 9ч.07 мин. московско време в извънземна орбита на борда на  „Восток 1“ излита Юрий Гагарин!  След 108 минути около Земята Юрий Гагарин..

публикувано на 12.04.21 в 16:45

Президентът няма право да удължава изкуствено живота на новия парламент

В Конституцията на Република България ясно са указани разумните срокове за свикване на новия парламент и процедурата по съставяне на правителство. Държавният глава няма право да протака прекалено много този процес. Това заяви в интервю за Радио..

публикувано на 12.04.21 в 15:11

И школите възобновиха работа

От днес дейността си възобновяват школи, занимални и други групови извънкласни занимания. Това става със заповед на здравния министър, с която от днес   част от мерките в страната стават по-леки. Някои школи в Стара Загора обаче няма да отворят..

публикувано на 12.04.21 в 14:56

Анализатор: Вотът беше емоционален и патриотичен, но доста инфантилен

Картината, която се оформи от парламентарните избори миналата неделя е доста емоционална и объркана в социален и личностен характер. Вотът беше изцяло емоционален. И доста инфантилен сам по себе си, за съжаление. Това се доказва от факта, че се гласува..

публикувано на 11.04.21 в 18:55

Дяволският мост кандидатства за ЮНЕСКО

Ще стане ли Дяволският мост, построен преди повече от 5 века над живописен пролом на р. Арда, 10-тия обект на България  под егидата на ЮНЕСКО?  Това е желанието на кмета Изет Шабан и на хората от община Ардино. Първите 4 материални обекти от България в..

публикувано на 09.04.21 в 17:22

Кметовете на кметства няма да отстъпят от исканията си

От Националното сдружение на кметове на кметства продължават да настояват за две основните искания. Това са сваляне на изборния праг за избор на кмет от 350 на 100 души и финансова независимост , каза Радио Стара Загора Стоян Трифонов,..

публикувано на 08.04.21 в 15:40
Ваня Нушева

Ваня Нушева: Нормализирането на изборния процес е въпрос единствено на политическа воля и вслушване в експертите

Нормализирането на изборния процес е въпрос единствено на политическа воля и вслушване в експертите. Това коментира за Радио Стара Загора Ваня Нушева, програмен Директор на „Прозрачност без граници“. Според нея   проблемите в отчитането на..

публикувано на 08.04.21 в 14:15
Михаил Екимджиев

Адвокат: Отказан вот заради карантина на различен от постоянния или настоящия адрес е целенасочено ограничение

Карантинираните заради ковид, които са подали искане да гласуват в мобилна урна, но по някаква причина са получили отказ и не са успели да гласуват, могат да потърсят правата си по съдебен път по чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините..

публикувано на 08.04.21 в 08:45

Първан Симеонов: Важно за Борисов е да няма служебен кабинет на Радев

Предложенията за експертен кабинет или за 10 дежурни депутати от ГЕРБ в подкрепа на правителство на опозицията вероятно целят Бойко Борисов да установи комуникация със Слави Трифонов, коментира за Радио Стара Загора политологът Първан Симеонов,..

публикувано на 07.04.21 в 18:03