Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможности за младите хора да участват във формирането на политиките на ЕС и прилагането им

Ново проучване, поръчано от Европейския парламент и проведено между ноември и декември 2020 г., установява че 61% от анкетираните у нас са оптимисти за бъдещето на Европейския съюз. За участие на младите хора в процесите на формиране на политиките на Съюза и тяхното прилагане, е нужно добро образование. По отношение на  мерките за осигуряване на качествено образование за всички, данните за България сочат, че за 31% от анкетираните достъпът до качествено образование е най-приоритетен.

 „Пандемията постави на изпитание всички участници в образователната система и в България– ученици, учители, родители, но трябва да отдадем дължимото на учителите, които бързо и адекватно отговориха на тези нови условия“, каза Асим Адемов, член на Европейския парламент от ЕНП и посочи три предивикателства  - нуждата от по-добра свързаност в отдалечените райони, от допълнително обучение за преподаване онлайн на някои преподаватели и най-голямото предизвикателство е работата сред уязвимите групи - проблем в цяла Европа".

Държавите в ЕС имат възможност сами да определят какви мерки биха искали да вземат в подкрепа на младежката заетост и развитието на младите хора. В същото време ЕС е стартирал редица инициативи, които допълват националните мерки. Програмата Еразъм за периода 2021-2027  е с удвоен бюджет до 30 млн. евро и предоставя възможности за учене и мобилност на 12 милиона души, обхваща училищата, професионалното образование и обучение, висшето образование и обучението за възрастни, но по един по-рационален начин. Друга възможност е Европейският корпус за солидарност - инициатива на Европейския съюз, която насочва младите хора да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в своята страна или в чужбина, като принасят полза за общностите и хората в Европа.Общите инициативи осигуряват финансиране на програми за заетост и предлагат качествени стажове, получаване на международен опит и възможности за доброволческа дейност.

 „Има много начини и редица инициативи, чрез които младежите да бъдат активни граждани“ , каза българският евродепутат Ангел Джамбазки, от Европейски консерватори и реформисти в ЕП.

Международният младежки център в Стара Загора е създаден по проект на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Неговата цел е да насърчава развитието на младите хора, базирано на ценности като свобода, демокрация, права на човека. За периода 01.07.2020 г – 31.12.2020 г. в Международния младежки център са реализирани дейности, в рамките на които са обхванати  649 уникални посетители  - 384 мъже  и 265 жени. Една от основните стратегии на работа в Центъра е младежкото овластяване. Активното участие на младите хора в процесите, които се случват в обществото, активното гражданско присъствие. Разработени са няколко насоки за въвличане на младите хора за активно участие в живота на града и като цяло – на обществото, каза Мирчо Христов – младежки работник. 

Повечето от дейностите на ММЦ са изнесени онлайн. Като обучителните формАти използвани шампионат, школа по презентиране в дигитален вариант, голяма част от кръжоците и клубовете се провеждат онлайн в момента. Но за участието на младите хора в правенето на политики все още не сме успели да развием качествена методология за работа „, каза още Мирчо Христов от ММЦ в Стара Загора  и изрази надежда, че през късната пролет пандемията ще бъде под контрол и това ще даде възможност за връщане към активен начин на работа.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21