Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пчеларите готови за протест

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На национален протест са готови да излязат представители на Националния браншови пчеларски съюз и Сдружение „Български свободни пчелари". Причини за недоволството им е липсата на адекватна политика от страна на Министерството на земеделието за изследване на причини за високата свъртност сред пчелите и промените в Закона за пчеларството, заявиха от бранша на пресконференция днес.

Представители на Националния браншови пчеларски съюз /НБПС/ и Сдружение "Български свободни пчелари" , сигнализираха, че от няколко години има завишенасмъртност сред пчелните семейства, като уточниха, че няма официални данни за това колко семейства измират годишно , защото стопаните не я обявяват по различни причини. Като причина за проблема от бранша определят адекватна държавна политика към сектора, идентифициране на истинските проблеми и мерки за компенсации на пчеларите при смъртност на пчелните семейства. Има реална опасност от липса на достатъчно пчели за опрашване на основни земеделски култури. Ще внесем пчелен мед от чужбина, но здраве и биоразнообразие не можем да си внесем, коментира Сребрин Илиев, председател на Националния браншови пчеларски съюз

Няма ясно създадена методология и система за оценяване на смъртността, заяви Илиев. Затова пчеларите настояват за ясна дефиниция за смъртност на пчелно семейство. Против са това пчелините да се водят животновъдни обекти. Искат да има карта на пчелните семейства. Държавата трябва да се произнесе за това колко е минималният брой пчелни семейства, които са необходими на България, заяви още Илиев. Организациите смятат, че Наредба 13, която се отнася до мерките за опазване на пчелите от отравяния, не подобрява нещата. Според тях компетентните органи не проследяват фирмите, които пръскат срещу вредители, какви препарати използват и в кои часови зони.
Електронната система за оповестяване е шега, смята Ясен Янев, председател на "Български свободни пчелари". Според него възрастни пчелари не ползват електронна поща и уведомяването им ще е неефективно.
Организациите ще внесат исканията си в министерството на 22 февруари в 14.00 часа. Готови са и на протести.


Още от категорията

Откриха новата сцена на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък

Днес официално бе открита новата сцена на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ в бившата зала „Лекс“ към административната сграда на Община Казанлък. В присъствието на кмета Галина Стоянова и нейния екип и целия театрален състав казанлъшки..

публикувано на 12.04.21 в 18:43

Няма топла вода в ковид-отделение, сигнализира пациентка

Сигнал за липса на топла вода в отделение за болни от ковид-19 в болница „Тракия“, подаде пациентка на здравното заведение. От там отричат и отговарят, че проблем е имало заради авария само за ден. По думите на Маргарита Атанасова обаче за..

публикувано на 12.04.21 в 16:07

“Предизвикай се с кауза” - нестандартното спортно събитие

“Предизвикай се с кауза” - едно нестандартно спортно събитие ще се проведе на 30 май от различни точки на България и света, а регистрацията за участие вече започна. Събитието се организира от фондация “Заедно в час” и цели да обедини хиляди хора от..

публикувано на 12.04.21 в 15:31

Стартира кампания по косене на тревни площи в Стара Загора

Започнаха дейностите по косене на тревните площи на територията на община Стара Загора.  Приоритетно кампанията започва от районите около детски площадки и първокласни пътни артерии. След това се преминава към междублоковите пространства, съобщиха от..

публикувано на 12.04.21 в 15:27

Четири са свободните легла за пациенти с COVID-19 в болницата в Свиленград

58 са хоспитализираните пациенти с коронавирус в свиленградската болница. Има 4 свободни легла за прием на нови случаи, каза за радио Стара Загора д-р Димитър Ермов, управител на лечебното заведение. През изминалата седмица беше отчетен чеpeн..

публикувано на 12.04.21 в 14:38

Анонимен дарител осигури термолегло на отделението по неонатология в сливенската болница

Анонимен дарител осигури термолегло на отделението  по неонатология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен. Това съобщиха от болнницата.  „Това се случва в навечерието на големия християнски празник Великден. От името на ръководството на болницата и..

публикувано на 12.04.21 в 14:26

Започна онлайн научна конференция с международно участие посветена на Георги Раковски

Кметът Стефан Радев участва в Научна конференция с международно участие „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“, която се провежда на 12 и 13 април. Тя е по повод 200-годишнината от рождението на великия българин - 14 април. Домакин на..

публикувано на 12.04.21 в 14:24

В парк "Сините камъни" очакват да се излюпят лешоядчета

Чакаме първите бебета от семействата на черните, белоглавите, брадатите и египетските лешояди за тази година у нас. Внедрените в дивата природа в Котленския и Врачанския балкан в Стара планина 3 двойки черни лешояди от Испания се готвят да стават..

публикувано на 12.04.21 в 14:13

Стара Загора отбеляза 170 години от рождението на Димитър Наумов

170 години от рождението на Димитър Наумов бяха отбелязани днес в Стара Загора. Венци и цветя бяха положени пред паметника в парк “Пети октомври“. „Още от малък Димитър Наумов се подготвя да наследи чифлика на дядо си край сегашното старозагорско село..

публикувано на 12.04.21 в 13:01

Фалшиви имейли от името на „Български пощи“

От „Български пощи“ предупреждават за разпращане на нов вид фалшиви електронни съобщения от името и/или с логото на дружеството.  В тях се информира „получателят на пратка“, че е заявен грешен адрес на доставка и за да се коригира адреса, клиентът трябва..

публикувано на 12.04.21 в 12:53