Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Символи на българщината от шоколад и захарно тесто

4
Снимка: интернет

Среща в ефира с родената в Габрово Шеф Мария Владимирова Озтюрк ни пренася на брега на Босфора.Завършила е дърворезба в художественото училище в Трявна и скулптура във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализирала „Педагoгика на изобразителното изкуство“ и преподавала в родния си град по рисуване,от години Мария е омъжена и живее в Истанбул. В началото е работила  в Ателието за реставрация на един от най-престижните частни университети – Сакъп Сабанджи  като реставратор на  картини на световно известни чужди и турски художници от колекцията на едноименният музей.

  Интересът ѝ към захарното изкуство и декорацията на торти започнал с тортите за рождените дни на сина й. Но скоро  решла да превърне хобито си в професия. От няколко години  Мария Владимирова  води и курсове  и семинари за декорация на торти. Като лектор е  предала опита си за работа с въздушна четка, сладко тесто и фондан на повече от 450 курсисти в България, Германия, Швейцария, Сингапур, Саудитка Арабия, Иран и Турция.  На изложения по всички краища на света е печелила първите отличия с иконите на Богородица и славянските първопросветители, макет на българската светиня в Истанбул – Желязната църква и други символи на българщината.

През 2016 г. е отличена със Златна и Сребърна награда на Международното тортено изложение в Бирмингам, Англия. Отличията й са присъдени в конкуренция с повече от 1400  творби на сладкарското изкуство и декорация в 19 категории. Тя е една от седемте  българи участвали в състезанието. Сребърният медал  й е присъден за икона с дърворезба на  Светите братя Кирил и Методий. Композицията й от сладко тесто „На гости на турско кафе“ печели безапелационно златния медал в категорията си. През следващата 2017 г  е отличена със сребърен медал и второ място в категория на Международното тортено шоу в Истанбул.

 Организира ежегодно проекта си „Моята България“ за захарни фигури на българи, живеещи у нас и в чужбина. „Идеята не е нова“, признава Мария Владимирова, но решава, че ще прави ежегодно национален форум за българите – захарни декоратори, шоколатери и сладкари живеещи у нас и в чужбина. Всяка година темите са свързани с българската история, фолклора ни, националното ни изобразително изкуство, архитектурните забележителности, известни личности от всички сфери на живота ни. Всяко творение й е скъпо, но сред най-любимите й творби са иконите  на  Богородица и на Солунските братя, картина на Владимир Димитров - Майстора и българската светиня в Истанбул – Желязната църква, признава Мария Владимирова.  

Демонстратор на тортени изложения и състезания, тя е  лицензиран съдия от WACS, захарен декоратор, член на Националния отбор на сладкарите и готвачите към Федерацията на Република Турция.  

 Цялото интервю на Кристина Русева с шеф Мария Владимирова Озтюрк чуйте в звуковия файл. Галерия

Още от категорията

Излезе VII том Известия на Старозагорския исторически музей

Излезе от печат том VII на Известия на Старозагорския исторически музей . В него са включени 31 научни разработки, представени на Националната етнографска конференция „Жената – пространства и граници в живота й“, проведена на 14 и 15 октомври 2020 г. в..

публикувано на 27.02.21 в 09:55

"Кукерландия" ще се проведе от 12 до 14 март

Маскарадният фестивал „Кукерландия“ в Ямбол и селата от община „Тунджа“ ще се проведе за двадесет и втора поредна година от 12 до 14 март /петък – неделя/. В рамките на фестивала ще се състои и Националният кукерски празник „Кукериада– Тунджа,..

публикувано на 26.02.21 в 16:37

Фотоалбум на маскарадните игри в България

  По времето около Сирни заговезни, в началото на земеделската година на много места у нас играят кукери, които гонят злите сили и изпълняват ритуали за оране и сеитба. Въпреки забраната заради пандемията местните маскарадни групи излязоха из селата за..

публикувано на 25.02.21 в 16:23

Златко Латев ни кани на цветно пътешествие в мистичната Родопа планина

 "Зимни сезони с есенни фасони" , така шеговито представя изложбата си "Ахрида - усещане за есен" светлописецът Златко Латев. Откриването е тази вечер, от 17.30 часа, в двора на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък...

публикувано на 24.02.21 в 16:35

Романът „Хранилка“ показва годините на прехода у нас

"Хранилка" е дебютният роман на Иван Георгиев – пиар специалист, журналист и бивш главен букер на една от големите модни агенции от близкото минало. Той е и създател на онлайн кампанията „Модерно е да се чете“, която от 2019 г. чрез социалните..

публикувано на 23.02.21 в 14:46
Огнян Драганов

Държавна опера-Стара Загора с премиера на 26 и 27 февруари

Операта „Двамата свенливци“ на Нино Рота е най-новата премиера на Държавна опера-Стара Загора. Спектакълът ще се състои на 26 и 27 февруари, режисьор на постановката е директорът на културната институция Огнян Драганов. Участие в нея ще вземат..

публикувано на 23.02.21 в 11:03

22 февруари е рождената дата на балета в България

Първият самостоятелен балет поставен на сцената на Народния театър е "Копелия". Датата на премиерата 22 февруари 1928  се счита за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство . Хореографията на тази първа„ Копелия” е дело на Анастас..

публикувано на 22.02.21 в 16:23
Субдибула, 2020г.

„Субдибула“ с нова песен и видеоклип, подготвят албум (снимки и видео)

През 2020 г. по случай 35-годишния си юбилей рок група „Субдибула“ се събират отново и решават да започнат работа върху материал за албум, но ситуацията около пандемията забавя осъществяването на проекта и те успяват да запишат първите четири песни..

публикувано на 22.02.21 в 09:45

Мая Бежанска и Даниел Цочев в „Ще бъдем различни“: Гласовете от небето - душите превъплътени (снимки и видео)

Една песен  на Борис Карадимчев с детската вокална група „Пим-Пам“, Васил Найденов и Тодор Колев, сътворена преди много години, днес оживява в кавър на Мая Бежанска и Даниел Цочев. Песента „Ще бъдем различни“ е в памет и почит към Тодор Колев и Борис..

публикувано на 21.02.21 в 15:15

"Остави се да си ВОДЕН!", кани младо семейство от с. Воден

Когато попаднах на информация, че със снимки под надслов „Остави се да си ВОДЕН“ младите  Иван-Александър Иванов – фотограф и майстор на дърво и съпругата му  Стефания Георгиева – хореограф в шуменския театър, участват в изложба в столична галерия,..

публикувано на 19.02.21 в 16:07