Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна последната седмица за гласуване в европейския конкурс, търсещ любими дървета в Европа

Старата черница във Велики Преслав се бори за приза „Европейско дърво на годината 2021“

Онлайн гласуването, чрез което се избира финалиста, продължава до 28 февруари на интернет страницата www.treeoftheyear.org

Снимка: www.treeoftheyear.org

    
В единадесетото издание на конкурса любопитни, усмихващи и трогателни истории разказват дървета от 14 държави на възраст между 60 и 1000 г. Всяко от тях е намерило своето място в живота на хората като важен член на общността им, свидетел на исторически събития, участник във веселби, празници и обичаи, пазител на тайни, лични преживявания и случки. Независимо от вида, годините, мястото, на което растат, всички тези дървета се отличават с едно – вниманието, обичта и почитта на хората към тях, породена както от силното им излъчване, така и от общите спомени, които ги обвързват.

С историите и снимките на всички тези забележителни дървета можете да се запознаете на интернет страницата на конкурса и да изберете онези две от тях, които са ви впечатлили най-много, за да ги подкрепите с гласа си. До момента 14-те финалиста са събрали над 425 хил. гласа от природолюбители и съмишленици на идеята от Европа и други части на света.

Тази година България се представя от Старата черница във Велики Преслав, която от 450 години е безмълвен наблюдател на живота на преславяни, любимо място за срещи, отдих и събития. Сред многобройните истории, на които дървото е станало свидетел през вековете, една случка е свързана с преминаването на Стефан Караджа и неколцина хайдути през Преслав по пътя им към Котленския Балкан. Тогава войводата не само че успява с хитрост да се спаси от преследващия го Али Ефенди, началник на вилаета, а и го прави за смях пред аскерите му и цялото население, като отсяда кръчмата, която тогава се е намирала срещу самия конак, и в чийто двор по онова време е растяла черницата.
И тази година конкуренцията е силна, като за момента нашето дърво се подрежда на 7-о място в класирането с 24346 гласа. Подкрепата за Старата черница през последните дни ще е от значение за крайното място, което тя ще заеме, като при повече гласове, може да се изкачи още по-напред в класацията.

Съгласно условията на конкурса след 22 февруари броят на подадените гласове ще бъде скрит, за да се запази победителят в тайна до официалното му обявяване. Във временното класиране преди скриването на гласовете с над 64 хил. гласа води хилядолетният дъб в Летина, Испания, около който се твърди, че в миналото са танцували и празнували вещици. Той е следван от древния чинар в Русия, който е вдъхновявал с красотата си писателя Александър Бестужев-Марлински, и от чинара в Куринга, който заради огромната си обиколка днес е най-голямото дърво в Италия.  

Кое ще бъде „Европейско дърво на годината“ за 2021-ва и как се подреждат неговите подгласници ще стане ясно на церемония по награждаване на 17 март 2021. Тази година тя ще се проведе онлайн, като част от конференцията „Засаждаме своето бъдеще“, под патронажа на евродепутатите Лудек Нидермайер и Михал Визик. Съдомакини на събитието ще бъдат Европейската организация на собствениците на земи (ELO) и министърът на външните работи на Чехия Томаш Петржичек.

Повече по темата чуйте от интервюто на Елена Енчева с Дима Котева от фондация "ЕкоОбщност".Още от категорията

Четвърти национален конкурс за авторска приказка организират в Стара Загора

„Приказка за слънцето и надеждата“ е темата на четвъртия национален конкурс за авторска приказка‘2021, организиран от старозагорското Народно читалище „Родина-1860“, клуб "Млад писател" и вестник "Teen's paper". Целта на надпреварата е да провокира..

публикувано на 16.03.21 в 15:42

Тече петото издание на литературния конкурс „Писма до себе си”

Петото издание на Национален литературен конкурс   „Писма до себе си” организират и тази година Община Стара Загора и Център за подкрепа за личностно развитие ( ЦПЛР ) . Темата на конкурса е „Писма до себе си” и е свързана с начина, по..

публикувано на 10.03.21 в 14:06

Стара Загора чества 143 години от Освобождение на България

На 3 март Община Стара Загора ще отбележи Haциoнaлния пpaзниĸ нa Република Бългapия и 143 години от Освобождението. Честванията щe зaпoчнат в 9.00 чaca c Молебен за България в Kaтeдpaлния xpaм „Cв. Hиĸoлaй Мирликлийски Чудотворец “. В 10.00 часа пpeд..

публикувано на 16.02.21 в 11:05
Община Хасково

В Хасково за 49-и път ще се състои Националният конкурс за дебютна литература "Южна пролет"

В Хасково за 49-и път ще се състои Националният конкурс за дебютна литература "Южна пролет". Това съобщиха от общинския пресцентър след уточняване на афиша на дните на празниците на словото от 26 до 28 май т. г. За участие ще бъдат допускани автори до..

публикувано на 05.02.21 в 18:14

Откриват изложба на рисунки от петото издание на конкурса "Моят празник" в Стара Загора

На 12 януари (вторник) в изложбената зала на улица „Лубор Байер” в Стара Загора ще бъде подредена изложба с рисунки на участниците в петото издание на Националния конкурс за рисунка "Моят празник". Експозицията ще може да бъде видяна при строго..

публикувано на 08.01.21 в 10:34

Подбор за длъжността директор на Радио Стара Загора

Българското национално радио набира кандидати за участие в подбор за заемане на длъжността ДИРЕКТОР РЕГИОНАЛНО ПОДЕЛЕНИЕ НА РРС СТАРА ЗАГОРА Изисквания към кандидатите: •  образование – висше, образователно-квалификационна степен..

обновено на 29.12.20 в 20:56

В доклад за повторна употреба на отпадъци БСК представи ползите от проект SWAN

В изпълнение на проект SWAN “БАЛКАНСКА ПЛАТФОРМА ЗА ПОВТОРНА УПОТРЕБА НА ОТПАДЪЦИТЕ” е разработен доклад за идентифициране на възможни правни пречки и/или затруднения пред бизнеса за прилагане в производствената им дейност на различни опции на вериги..

публикувано на 11.12.20 в 16:37

" Коледно ни е - всеки ден от 01.12 до 23.12"

С инциатива посветена на коледната литература отбелязват месец декември от къща-музей Гео Милев. Тя се казва „Коледно ни е “ и всеки, който има време и желание може да отдели 15 минути след 16 часа всеки ден във фейсбук страницата на събитието, за да..

публикувано на 02.12.20 в 11:51
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Събития в Стара Загора за периода 23-29 ноември

Програма на предстоящите събития в Стара Загора за периода 23-29 ноември: 23 ноември (понеделник) „Уважаема г - це Марта“ от Орлин Дяков Режисьор – Орлин Дяков Спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора 19.00 ч.   Драматичен театър Дни..

публикувано на 23.11.20 в 10:43

Фестивалът на оперното и балетно изкуство-Стара Загора 2020 се удължава до 18 декември

ФЕСТИВАЛ НА НАДЕЖДАТА – така организаторите Държавна опера-Стара Загора и Община Стара Загора определят тазгодишното 51-во издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство, коeто ще се проведе от 28 ноември до 18 декември. Сложната епидемична..

публикувано на 17.11.20 в 13:53