Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Опълченците на Шипка" оживява на артистичен жестов език

Снимка: Снимка: NGOBG


Одата "Опълченците на Шипка" от Иван Вазов е второто стихотворение от поредицата "Стих в жест" - доброволна инициатива на Сдружение "Българска история" и Stray Sheep - социално предприятие за популяризиране на жестовия език. Участници в нея са Борис Бъндев (гласът зад кадър) и Иван Йончев ( артистичен жестов език). Инициативата предвижда създаването на поредица от видоклипове с произведения на български автори, които да достигнат до хората, които не могат да ги чуят, но могат да ги видят и почувстват. А идеята тръгва от личната история на Борис Бъндев, ще я чуете в прикачения звуков файл.

"Опъченците на Шипка" е много подходящо стихотворение за предаване чрез жестове, защото е изключително живописен езикът в него, казва Борис Бъндев, преводач. Днес осъзнавам, че жестовият език със своята красота, богатство и изразни средства може да бъде н изключително красив начин буквално да нарисуваш един стих на  разбираем език. 

Всяка държава си има свой собствен жестов език. И в българския жестов език съществува този стремеж и борба да го опазим от чуждици. За жестовия преводач най - важно е да има сърце. За разлика от класическия преводач, жестовият застава между съдбите на двама човека. В средата на глухи хора е много важно да говориш по същество.Чуващите понякога забравяме да го правим.  Преди да познаваш речниците, преди да знаеш думите, трябва да си готов да дадеш смисъл, думи и глас на друг човек.

В България около 80 са жестовите преводачи, които са официално лицензирани. Но поради липса на система и благоприятна трудова среда, активните се броят на пръсти. Наскоро приетият Закон за българския жестов език е една много важна крачка, защото той дава свобода и мотивация на глухите хора у нас  да участват в промяната на средата.Той смята, че за да се сближат повече двата свята – на глухите хора и чуващите – трябват усилия и от двете страни."  Един глух човек се интересува от същите неща, от които и всички останали. Проблемите, с които се среща, произтичат единствено и само от липсата на информация и от хора, които владеят езика, казва още Борис Бъндев. Той смята, че трябва да живеем в едно общество, в кото ИСКАМЕ да намерим общ език помежду си. Единственото, водещото правило за общуването с глухите хора е ЖЕЛАНИЕТО да общуваш и, разбира се, да не си с гръб към тях. Вички още от малки познаваме добре езика на тялото и можем да се справим с такива ситуации."

Официална статистика за броя на глухите хора у нас няма. По неофициални данни те са 120 000. 


Цялото интервю с Борис Бъндев чуйте в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

Културен афиш 10-16 май 11 май, /вторник/ Тържество за учителите ветерани по случай деня на Светите братя Кирил и Методий. С участието на Вокална студия „Усмивки“ и Детско – юношески народен хор „Жарава“ при НЧ “Родина -1860“..

публикувано на 07.05.21 в 15:30

„Орденът за храброст сред отличията на Царство България“ излиза навръх 6 май

По-голямата част от съвременните български държавни отличия са исторически свързани с наградната система на Царство България. Носители на ордени, медали и почетни знаци са ярки личности от следосвобожденската ни история, насърчени за своя принос..

публикувано на 06.05.21 в 19:16

Светлозар Недев с изложба в Старозагорската опера

Светлозар Недев е автор на повече от 30 самостоятелни изложби, както и в общи експозиции, живопис и фотография в България и в чужбина. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции от България, Турция, Русия, Чехия, Австрия, Швейцария,..

публикувано на 05.05.21 в 11:05
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

Културен афиш 3-9  май 2021 3 май /понеделник/  Празничен Великденски концерт „Христос Воскресе“ - с участието на АНПТ „Зорница“, ВС „Розов свят“, ДТС „Зорничка“ и ДМФ „Звездопад“ и ТФ „Димитров“ 11.00 ч.площад „Македония“ пред НЧ..

публикувано на 03.05.21 в 07:10

Великденска изложба в галерия "Май" в Сливен

Творческите групи на художниците от представителството на СБХ в Сливен и Дружеството на художниците в града откриха съвместна Великденска изложба в галерия „Май“ в навечерието на празника. В изложбата са представени платната на 19 художници на свободна..

публикувано на 02.05.21 в 09:29

40 европейски филма влизат в програмата на „Златната липа 2021“

40 игрални и документални филма от 18 страни влизат в отложеното осмо издание на Международния кинофестивал „Златната липа 2021“. Те ще бъдат прожектирани в продължение на 5 дни от 29 май до 2 юни в залите на Държавна опера Стара Загора и Регионална..

публикувано на 29.04.21 в 12:05
Антична улица, Стара Загора

Старозагорската опера се включва в танцувалното предизвикателство Jerusalema

Екипът на старозагорската опера снимат танца Jerusalema – африканската песен, която се превърна в символ на надеждата в борбата с пандемията от коронавирус  – част от видеото излиза днес в световния ден на танца 29 април. Целият състав от близо..

публикувано на 29.04.21 в 08:15
Това е храм

Хората в стралджанското село Люлин не могат да възкресят храма си, но ще строят параклис

"Половината имоти на църквата у нас са руини. Заедно с манастирите православните храмове са около 8000, но едва около 3500 от тях са действащи, стабилни и безопасни за богомолците. Останалите са с частични разрушения или са изоставени на капризите на..

публикувано на 28.04.21 в 16:35

Библиотеката в Хасково отбеляза 155 годишнината от рождението на Пенчо Славейков

Регионална библиотека „Христо Смирненски“ отбеляза 155 годишнина от рождението на Пенчо Славейков с изложба. Експозицията е посветена и на 68 години от създаването на най-голямата библиотека в региона. В централното фоайе на библиотеката са..

публикувано на 27.04.21 в 13:02

Международната изложба "Деца в риск" се завърна в Музея на фотографията

Трогателна и любопитна е историята на Международната изложбата „Деца в риск“. Тя се открива тази вечер, от 18.00 часа, в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък . Нейният път към зрителите започва в края на 90-те години..

публикувано на 27.04.21 в 09:50