Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александър Загоров: конструкцията на новата енергетика трябва да се изгражда бавно и внимателно

Синдиката нито сме инвеститори, нито сме консултанти, нито имаме власт.

С това уточнение започна разговорът с конфедералния секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров:

Ние сме сдружение на работниците и служителите и защитаваме техните права. Първото, което искаме е да се напълни със съдържание всичко, което се казва, че ще е справедлив преход и той да бъде справедлив. Ако има несправедливости, те ще породят напрежения и резултатите за цялото общество, държава и икономика ще бъдат по-скоро лоши, отколкото добри, а никой не иска лоши резултати.

Към момента от синдиката внимателно наблюдават тиражираните експертизи, мнения и доклади, допълни Александър Загоров

За да не изтървем някаква новост, и ако има неправилни неща, които са изказани, навреме да кажем, че това е невярно, неизпълнимо и не е в правилна посока.

По думите му, пример за това е твърдението, че фотоволтаиците ще могат да заменят електроенергията от комплекс „Марица изток“.

Тези твърдения са абсурдни. Търсят се стратегии, в които всички да са победители. А в такъв случай Зелената сделка трябва да е наистина сделка и наистина да стигнем до достатъчно голяма и сигурна защита на цялото работещо население в старозагорско, в частност на миньори и енергетици, което е трудно.

Проучване на нагласите на работещите в комплекса е правено преди две години, каза още Александър Загоров:

Анкетите показаха, че по-възрастните служители, при загуба на настоящото си работно място, биха потърсили възможност в подобни браншове в страната или в чужбина, а по-младите категорично говореха за напускане на страната. Те са сигурни, че такава работа при такива условия, удовлетворение и доходи няма да получат при никаква замяна на работните места.

Конструкцията на новата енергетика, на бъдещето трябва да се изгражда бавно и внимателно, без да се събаря конструкцията на настоящата енергетика.

Част от демотивацията, която се наблюдава сред работещите в комплекса идва от дезинформацията, обясни още Александър Загоров.

Конфликти не очаквам, но е възможно да се получат, ако нещата ескалират като изказвания и като провокации, защото това също е средство да се спечелят пари в суматохата.

Планът „Климат и енергетика“ за близките години не предвижда сътресение в региона. Голямата идея е първо да се разнообрази икономически региона, да се въведе нова енергетика на основата на ВЕИ, която не да замени старата, а да бъде допълваща, защото нова икономика идва с допълнителна енергетика.

Цялото интервю с Александър Загоров можете да чуете в прикачения звуков файл. 


Още от категорията

ТЕЦ

Какви са вариантите за работата на комплекс "Марица изток" в следващите години

Как да се трансформира комплекс „Марица изток“ така че да имаме независима енергетика и качествени работни места – потърсихме мнението на Диян Димитров, избран за председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг и с 12 годишен..

обновено на 28.04.21 в 18:32

Олег Стоилов: старозагорският бизнес трябва да работи на квадрат

Когато говорим за преход към нов тип икономика, това, което трябва да прави българския бизнес, старозагорският трябва да го прави на квадрат – това каза в рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ Олег Стоилов,..

публикувано на 21.04.21 в 08:05

България в обединението на европейските енергийни пазари

Обединението на енергийните пазарите между България и Гърция на 11 май е поредна стъпка в създаването на конкурентен пазар на електроенергия в мащаб ЕС. За България този процес започна доста отдавна още в началото на първото десетилетие на 21 век с..

публикувано на 14.04.21 в 07:55

Румяна Грозева: Стара Загора може да бъде въглеродно неутрален регион

В Минутите на Зелената сделка с Европа директно разговаряме с Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР Стара Загора, партньор на рубриката и част от мениджмънта на индустриална зона Загоре. В момента се изготвя Регионалният план за..

публикувано на 08.04.21 в 11:08

70% от българите искат зелените политики да са приоритетни

85% от българите смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено от „Алфа Рисърч“. Националното представително допитване е..

публикувано на 31.03.21 в 08:10
Славчо Нейков

Славчо Нейков: технологията за улавяне на въглерод няма да се финансира от ЕС

Славчо Нейков е председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, има повече от 25 години непрекъснат стаж в енергийния сектор. Интервюто е на Живко Иванов. Дали улавянето на въглеродния диоксид може да се..

публикувано на 24.03.21 в 08:05

Иван Цанков: системите за улавяне на въглерод са възможно решение за комплекс "Марица изток"

Зелената сделка е предизвикателство, но и възможност. Тя представлява тотална трансформация, не само на енергийния сектор, но и на икономиките на страните членки на ЕС. Трябва обаче да се подходи индивидуално към всяка държава. Това смята..

публикувано на 10.03.21 в 08:00

В националния план за възстановяване и устойчивост България залага на екологични проекти и дигитализация

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше представен пред платформата на сп. Икономист на 16-ти февруари. Представянето проследи изпълнителният директор на АРИР в Стара Загора Румяна Грозева. По време на представянето..

публикувано на 18.02.21 в 14:22

Индъстри-ол: Синдикатите трябва да участват в прехода към нова икономика

В рубриката днес разговаряме с Корина Циролд, политически съветник на Индъстри-ол-Европа. Това е организация, в която членуват синдикати от индустриалния сектор, главно от тежката индустрия, енергийния и минен сектор, но и от много други...

публикувано на 10.02.21 в 09:49

Огнян Атанасов: Зелената сделка е нов икономически модел

Изготвящите се в момента териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона в България (Стара Загора, Кюстендил и Перник) са били обсъдени на срещи между синдикатите и консултантът Прайс Уотър Хаус Купърс през месец януари, съобщи..

публикувано на 03.02.21 в 08:10