Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В парк "Сините камъни" очакват да се излюпят лешоядчета

Снимка: интернет

Чакаме първите бебета от семействата на черните, белоглавите, брадатите и египетските лешояди за тази година у нас. Внедрените в дивата природа в Котленския и Врачанския балкан в Стара планина 3 двойки черни лешояди от Испания се готвят да стават родители на малки. Двете вече са снесли яйца, а третата все още „избира“ гнездо“ и природозащитниците от Спасителния център за диви животни към Сдружение „Зелени балкани“ се надяват и тя да снесе свое яйце. Надеждата на д-.р Руско Петров от Спасителния център е, че този вид хищни птици, изчезнали през 60-те и 70-те години заради урбанизацията ще дадат скоро поколение на българска земя с първото излюпено лешоядче за годината. Яйцето на една от двойките черни лешояди е прибрано в инкубатора в Стара Загора. Родителите са стимулирани да снесат второ яйце. Три брачни двойки брадати лешояди също трябва да се доказват, че са годни да оставят поколение в българската природа. "Десет малки „продължават рода“ на  най-възрастната двойка брадати лешояди  - 7 летят в Андалусия , Испания, по едно в зоопаркове във Франция и в Германия  участват в размножителни  програми, а десетото е тазгодишно пиле. Тези дни е взета и кръв на най-младия потомък на тази двойка за да се изследва полът му," продължава разказа си д-р Петров  И белоглавите лешояди зарадваха с двама наследника лекарите в Спасителния център. Наред с тях са се възпроизвели и двете семейства египетски лешояди, в скоро време се чака да снесе и най-младата двойка от този вид. При малко повече късмет – може да видите някоя от тези хищни птици в небето над Сините камъни край  Сливен, над меандрите на р. Арда при Маджарово в Източните Родопи или някъде из Стара планина.

В звуковия файл чуйте обобщението на Кристина Русева за родените лешоядчета и очакваните бебета от семействата на черния, белоглавия, брадатия и египетския лешояд у нас.Още от категорията

Първата по рода си среща „ИТ и ТИ“ ще се проведе в Стара Загора

Среща, посветена на развиващите се технологии и IT сектора, ще стартира в 13ч. днес в Културен център „Стара Загора“. Конференцията се организира от Сдружение „Устойчиво училище“ и Община Стара Загора и е предназначена за преподавали по предметите с..

публикувано на 13.05.21 в 10:05

ДКЦ-1 и Университетска болница със "зелени коридори" за ваксинации срещу Ковид

Днес в ДКЦ-1 в Стара Загора се организира "зелен коридор" за ваксинация с 3 вида ваксини срещу Ковид - Пфайзер, Модерна и Янсен. Коридорът е от 10.00 до 16.00 часа с кратко прекъсване в обедните часове. За да се избегне струпване на много хора, ще..

обновено на 13.05.21 в 09:38

Областният управител събира партиите за състава на РИК-Стара Загора

В неделя – 16 май,  в Областна администрация Стара Загора областният управител Гергана Микова ще  проведе консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции за определяне състава на районната избирателна комисия и..

публикувано на 13.05.21 в 08:52
Районно управление на МВР, Чирпан

В Чирпан ремонтират инфраструктурата в града

До няколко седмици ще приключи работата по ремонта и реконструкцията на улица „Гео Милев“ в Чирпан. Вече стартира и основният ремонт на улиците „Димитър Благоев“ и „Еделвайс“. Той обхваща два етапа. Това съобщи за Радио Стара Загора кметът на Чирпан..

публикувано на 13.05.21 в 08:07

Стартира напоителния сезон за земеделските площи в областите Сливен и Ямбол

Стартира напоителния сезон за земеделските площи в областите Сливен и Ямбол, съобщи управителят на „Напоителни системи – Клон Средна Тунджа" инж. Пламен Иванов. Той увери, че в основният водоизточник за напояване -язовир „Жребчево" има достатъчно..

публикувано на 12.05.21 в 16:44

Висока акредитационна оценка за специалност "Медицина" в ТрУ

Обща оценка 9.02 даде Националната агенция за оценяване и акредитация след проведена процедура за програмна акредитация на специалност „Медицина" в  Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Това съобщи деканът на факултета доц...

обновено на 12.05.21 в 16:44

Казанлък ще бъде домакин на международна конференция, посветена на Паметника Бузлуджа

На 22 и 23 юли Казанлък ще бъде домакин на международна конференция, посветена на архитектурните решения и стъпките за интегриране на паметника Бузлуджа към устойчивия план за туризъм в региона . Форумът бе представен в "Града на розите" от проф...

публикувано на 12.05.21 в 16:07
Пламен Йорданов

Структурите на ГЕРБ в Стара Загора са готови за предстоящите избори

Структурите на ГЕРБ в Стара Загора са готови за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора областният координатор на партията Пламен Йорданов.  „Все още сме със спомена от предходните избори и..

публикувано на 12.05.21 в 14:07

Започна външното обследване на състоянието на Паметника на свободата

В края на миналата година бе обявена обществената поръчка и бе избрана фирмата, която да направи цялостно обследване на фасадите на Паметника на свободата на връх Св. Никола. Тази седмица започна фотометричното заснемане и издигането на скелето за..

публикувано на 12.05.21 в 13:52

Продължава функционирането на „зеления коридор“ в Старозагорска област

Продължава функционирането на „зеления коридор“ за поставяне на ваксини срещу COVID-19 в имунизационните кабинети в Регионална здравна инспекция – Стара Загора. Работното им време е от 9:00 до 17:00 часа , всеки работен ден, а в събота - от..

публикувано на 12.05.21 в 13:26