Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В гр. Шипка продължава ремонтът на читалището

Снимка: bnr.bg

Продължава ремонтът на читалище „Светлина 1861“ в гр. Шипка, който започна в края на миналата година. То е паметник на културата от регионално значение и ремонтът му бе предприет след поредица журналистически материали и репортажи в печатните, електронните медии и телевизиите за разрухата на сградата. Читалището е създадено през януари 1861 г. по инициатива на видния местен учител Христо Караджов. Първоначално е било до клепалнята на местната църква, по-късно се приютява в местното класно училище. Не след дълго жителите на Шипка започват да даряват пари, розово масло и труд за построяването на  самостоятелна сграда на читалището. Новата сграда е завършена през 1934 г. Тя е  умалено копие на Народния театър и е с невероятна акустика в концертната зала. През 80-те години на 20 век започва разширение на сградата и модернизация на сцената, но промените през есента на 1989 г. прекъсват ремонта  и читалището се премества отново в сградата на класното училище, където се помещава и до днес. Проектът за цялостния ремонт на сградата днес, изоставена  да се руши повече от 30 години е на стойност 1 200 000 лв. За първия етап Министерството на културата е отпуснало над 100 000 лв.  Предвиждат се укрепване основите и пода под седалките в зрителната зала, претърсване и пренареждане на покрива, нови улуци и метална обшивка на покрива. Кметът на гр. Шипка Василка Панайотова  се надява че градчето ще получи и останалите пари от одобрената сума за довършването на ремонта на читалището. Вторият етап включва смяна на дограмата и външно боядисване на сградата, а третият – вътрешно обзавеждане на и превръщането на салона в многофункционална зала.

Цялото интервю на Крстина Русева с Василка Панайотова чуйте в звуковия файл.


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Работна среща на шестте града за 50-ия празник „Балканът пее и разказва"

Гурково бе домакин на работна среща за подготовката и организацията на традиционния празник "Балканът пее и разказва", който тази година ще се проведе на 15 юни. Зам.-кметове, секретари и експерти по културата от Елена, Дряново, Трявна, Твърдица и Котел..

публикувано на 28.03.24 в 16:57

Филиал Хасково на Тракийския университет дипломира 45 медицински специалисти

На официална церемония днес Филиал Хасково на Тракийски университет изпрати абсолвентите от випуск 2023.  Общо 45 дипломанти  от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“  положиха тържествено клетвата за вярност към професията на Флорънс..

публикувано на 28.03.24 в 16:52

Незаконно оръжие в автосервиз откриха ямболските полицаи

Голямо количество огнестрелно оръжие е открито в автосервиз в ямболското село Дражево. Арестуван е собственикът на автосервиза и му е повдигнато обвинение за незаконно притежание на оръжие. Той твърди, че е колекционер.  При операция на Районната..

публикувано на 28.03.24 в 16:33
снимка: ОД на МВР Стара Загора

Полицията в Стара Загора с нов директор

Областната дирекция на полицията в Стара Загора временно се ръководи от старши комисар Красимир Христов . Заповедта на министъра на вътрешните работи е от 27 март.  Той поема поста от Лазар Христов , който е преназначен на друга ръководна длъжност в..

публикувано на 28.03.24 в 16:10
СНИМКА: Живко Иванов

Общинският съвет прие повторно изменението на ОУП, касаещо 9 декара терен на Баните

Мнозинството в старозагорския общински съвет повторно прие изменението на Общия устройствен план, касаещо терен от 9 декара гора в местността „Хамбар тепе“ в землището на село Сулица. Точката беше гласувана на февруарското заседание на местния..

публикувано на 28.03.24 в 16:06

Показ на въоръжение и техника организира 2 Тунджанска механизирана бригада

Показ на въоръжение и техника по случай 20 години от членството на България в НАТО организира 2 Тунджанска механизирана бригада. Събитието се провежда в рамките на Дни на отворени врати във военно формирование 24150, Стара Загора, а също и в..

публикувано на 28.03.24 в 15:57
Стефан Радев, кмет на община Сливен

Дават близо 150 хил. лв. на футболните клубове в община Сливен

Общинския съвет в Сливен гласува да бъдат дарени на футболните клубове в общината 157 хиляди лева от общинския бюджет. От тях 150 хиляди ще бъдат дадени на отбора на Йордан Лечков, който играе във Югоизточна „В" група и е последен в класирането с 13..

публикувано на 28.03.24 в 15:48

В Хасковската царска гимназия днес залесиха

В Хасковската гимназия по дървообработване и строителство днес бяха залесена дръвчета, с което бе сложено символичното начало на честването на седмицата на гората.  В царската гимназия традицията е от няколко години, а самото честване на седмицата на..

публикувано на 28.03.24 в 14:23
Бюро по труда и СП, Стара Загора

Съкращават 128 души от казанлъшко предприятие

Предстои да бъдат съкратени 128 работещи в казанлъшкото предприятие „М+С Хидравлик“, потвърди прокуристът на фирмата Владимир Спасов. Причината за мярката е сериозен спад в поръчките за завода, който се занимава с производство на хидравлични системи...

публикувано на 28.03.24 в 14:07
Община Стара Загора

Общинският съвет гласува 300 хил.лв. финансова помощ за "Мересев"

300хил.лв. е финансовата помощ, която закъсалото общинско дружество "Мересев" ще получи от бюджета на Община Стара Загора. Това решиха на редовното си заседание старозагорските съветници. Подпомагането ще бъде използвано за увеличаване на капитала на..

публикувано на 28.03.24 в 13:56