Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обявиха отличените в конкурса "Подай ръка на доброто"

В навечерието на християнските празници, на 26 април от 17.00 часа, пред сградата на Община Стара Загора, председателят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) Иванка  Сотирова, ще открие изложба и ще връчи наградите на победителите в конкурса за детска рисунка на тема „Подай ръка на доброто“. Инициативата на Комисията бе част от превантивната кампания „Обединени срещу насилието“.

Целите на организаторите са да популяризират доброто, да насърчават творческите способности на децата, да стимулират младите хора да общуват позитивно, изпълнени с добри мисли, да влагат толерантност, честност, уважение, внимание към околните, да помагат в трудни моменти на бедни, болни, възрастни, хора с увреждания, да даряват радост, да влагат душа в нещата, които правят и да се чувстват удовлетворени. Много видове на доброто през детския поглед, отразен в цвят и изпълнен с талант присъства в рисунките, които ще бъдат изложени  до 29 април пред Община Стара Загора.

В конкурса се включиха 46 деца от 4 града на страната –Стара Загора, София, Русе и Велинград. В 52 рисунки те изразиха в пъстри цветове своите таланти и хоризонти за мечти, свързани с доброто. В три възрастови категории се състезаваха авторите на художествените творби - от 8 до 11 години, от 12 до 15 години и от 16 до 18 години, като преобладаващи са от първа възрастова група – 34.  Всеки участник можеше да се включи с до три произведения, с техника по свой избор.

На 19 март жури с председател Юлия Славова, ръководител на школа по изобразително изкуство към Центъра за подкрепа за личностно развитие и двама членове на комисията, оцени получените рисунки и определи класирането. Организаторите присъждат грамоти на всички участници, за отличените художници са предвидени специални награди и грамоти.

Най-добре представили се в:

Първа възрастова група 8-11 години

Първа награда: Петя Димитрова, 10 г., НЧ „Ангел Кънчев“, Русе

Втора награда: Николай Малаков , 8 г., ОУ „Кирил Христов“ , Стара Загора

Божидара Жекова, 11 г., СУ „Максим Горки“, Стара Загора

Трета награда: Кристин Младенова, 8 г., II ОУ „П.Р.Славейков“, Стара Загора

Поощрителна награда: Георги Георгиев, 8 г., ОУ „Кирил Христов“, Стара Загора

Поощрителна награда: Константин Станчев, 8 г., 140 СУ „Иван Богоров“, София

Втора възрастова група 12-15 години – всички отличени са от Стара Загора

Първа награда: Румелина Калчева, 14 г., СУ „Железник“

Втора награда: Славка Енчева, 13 г., СУ „Христо Смирненски“

Трета награда: Яница Михайлова, 12 г., V ОУ „Митьо Станев“

Поощрителна награда: Антоанета Трифонова, 13 г., СУ „Железник“

Поощрителна награда: Стефани Тодорова, 13 г. СУ „Максим Горки“

Трета възрастова група 16-18 години

Поощрителна награда: Михаела Германова, 18 г., СУ „Васил Левски“, Стара Загора.


Още от категорията

Недостиг на специалисти по здравни грижи в Ямбол

Броят на специалистите по здравни грижи в Ямболска област е на критичния минимум.  Едва 20 процента са медицинските сестри под 50- годишна възраст. През последните години проблемът с липсата на специалисти по здравни грижи се задълбочава, но кризата с..

публикувано на 15.05.21 в 12:33

Жури от посланици и дипломати избра новата Царица Роза на Казанлък

53-ата Царица Роза се нарича Александра Хаджихристова. Тя бе избрана на стилна церемония, организирана от Община Казанлък.  Новата Царица е абитуриентка от Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм и получи короната от кмета на..

публикувано на 14.05.21 в 20:47
Община Сливен

В Сливен не се разбраха за състава на РИК

Консултациите, проведени на 14 май от областния управител Чавдар Божурски, за определяне състава на Районната избирателна комисия приключиха без парламентарно представените партии и коалиции да постигнат консенсус. В консултациите участваха..

публикувано на 14.05.21 в 17:40

14-дневната заболеваемост от ковид в област Хасково е под 120 на 100 000 човека

Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова свика онлайн заседание на Областния оперативен щаб за борба с COVID-19. Директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова представи актуалната обстановка в областта. Според данните на РЗИ..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Община Ямбол продължава мерките по вдигане на изоставени автомобили

Служители на СПООР при Община Ямбол продължават с мерките за освобождаване на територията на града от изоставени леки и лекотоварни автомобили. До момента са установени над 400 коли от този тип. Нарушителите са изоставили превозните си средства на..

публикувано на 14.05.21 в 17:05

Политическите партии и коалиции се споразумяха за състава на РИК в Ямбол

Във връзка с произвеждане на избори за народни представители за Народно събрание на 11 юли 2021г., съгласно разпоредбите на чл. 60, ал.1 и ал. 2 от Изборния кодекс, областният управител на област Ямбол свика и проведе консултации за определяне състава..

публикувано на 14.05.21 в 16:41

До дни откриват процедурата за приватизация на общинската болница в Раднево

На 17 май стартира процедура за приватизация на МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков", съобщи в интервю за Радио Стара Загора кметът на Община Раднево Теньо Тенев като уточни, че тогава в ДВ ще бъде публикувано решението на местния общински съвет.  Както..

публикувано на 14.05.21 в 16:38

Определени са носителите на наградите на община Ямбол по повод 24 май

Специализираната комисия по присъждане на наградите на община Ямбол в област „Образование и наука, спорт“ по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, определи кои са..

публикувано на 14.05.21 в 16:35

Художествена галерия "Димитър Добрович" представя изложбата "Спасена въздушност"

Художествената галерия „Димитър Добротович“ в Сливен представя съвместната изложба „Спасена въздушност“ на Албена Щениовска – Еглофф и Илиян Урумов. Откриването е днес от 17:30 часа в „Узунова къща“. Пред Радио Стара Загора Илиян Урумов съобщи, че ще..

публикувано на 14.05.21 в 14:31

2 107 лева са събраните средства за ремонт на църквата в Розово

2 107 лв. са събрали  жителите на с. Розово за ремонта на църквата си „Св. Великомъченик Димитър“ от пролетния благотвоорителен базар в селото. Инициативата е подета от младия кмет Венцислав Колев, според който “в днешните трудни дни на пандемия,..

публикувано на 14.05.21 в 13:47