Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До края на юни ще са готови Станционната градина и Скейт парка в Стара Загора

Снимка: Община Стара Загора

Активни дейности се извършват по ремонта на Станционната градина в Стара Загора, която ще бъде изцяло обновена до края на следващите два месеца. Това обяви днес на пресконференция за изпълнението на проектите в Стара Загора, кметът на общината Живко Тодоров. Той добави, че в същия срок се очаква да приключи и изграждането на Скейт парка в парк „Артилерийски“.

Дейностите по изграждане на съоръжението бяха замразени през изминалата година, тъй като пандемията наложи пренасочването на част от средствата от бюджета на общината по други пера. Преди няколко седмици беше възобновена дейността по изграждане на атракциона и до края на месец юни трябва да бъда завършен“, категоричен беше Тодоров.

От думите му стана ясно още, че през лятото ще бъде отворен за посещения и изцяло обновения Зоопарк в Стара Загора. 

До началото на есента ще приключи изграждането на нова канализация и водоснабдяване по втория етап на проекта в кв. „Самара“ 1. След това ще започне работа по подновяване на инфраструктурата- тротоари, улици и междублокови пространства в района. 

Кметът припомни, че преди месец започнаха дейностите по цялостното обновление на емблематичния за старозагорци Летен театър.

Усилено се работи и по проекта за рекултивация на старото сметище на „Мандра баир“, който трябва да приключи през следващите четири месеца. Чрез този проект сметището няма да съществува и няма да замърсява почвата, водата и въздуха“, уточни още Тодоров. До лятото на 2022 година ще бъде завършен и проектът за цялостно обновяване на Руския пазар и ремонт и разширение на ул. „Капитан Петко Войвода“.

Кметът съобщи още, че се финализират обществените поръчки за избор на изпълнители за ремонт на училищата СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“, както и за изграждането на двата нови обекта- общежитие към новосъздадената гимназия за Компютърни науки и математически анализи „Минко Балкански“ и новата детска градина в кв. „Възраждане“. 

Предстои обявяване на обществени поръчки за цялостно обновяване на Драматичен театър „Гео Милев“,за ремонт на два пенсионерски клуба в Стара Загора, както и за изграждане на надземни градски тоалетни. 

Тодоров обобщи, че има избран изпълнител за доставка на 33 нови модерни електробуси и 18 зарядни станции, които да допълнят обновения автопарк на градския транспорт в града, но подадени жалби в КЗК забавят изпълнението на проекта. Кметът заяви, че „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора започва реализацията на голям проект за подмяна на водопроводи и канализация в централната градска част. Той уточни, че няма да се разкопават ремонтирани улици, а само такива, които до момента не са рехабилитирани.

Живко Тодоров обяви, че се очаква до дни да бъде подписан договор за финансиране от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изграждане на охранителни канали около Стара Загора. „Изграждайки тези канали ще бъде спряна възможността за наводняванията на града при проливни дъждове“, разясни още той. Градоначалникът съобщи още, че ще бъдат отпуснати 200 хил.лева за закупуване на Купол за планетариума на Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“ от Министерство на образованието.

От думите на кмета стана ясно още, че през втората половина на тази година, при добри финансови показатели на общинския бюджет, ще стартират ремонти по улиците „Промишлена“ и „Войвода Стойчо Черногорски“, както и изграждане на постоянно кръгово кръстовище в района на Новотехпром. Живко Тодоров информира, че в края на пролетта и началото на лятото ще започне активна работа по ремонти в селата от общината. Уточняват се с кметовете и кметските наместници кои са приоритетните обекти, пътища и улици.

По време на пресконференцията стана ясно още, че Община Стара Загора ще предостави на своите граждани нова социална услуга. „В никоя друга община няма толкова много социални услуги. Това е нашата политика към гражданите, защото има много хора, които се нуждаят от помощ“, представи Тодоров. Общият брой на предоставяните социални услуги към момента е 48, уточни ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова.

По време на срещата кметът Живко Тодоров и неговият екип представиха и част от проектите, за които ще се кандидатства през следващия програмен период.

Още от категорията

Прекратяват протестите и блокадата край Обручище, постигнато е споразумение с АПИ

Инициативен комитет "Обручище завинаги" прекратява протестните действия от понеделник, 21 юни. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят Тенчо Кайряков. След проведена среща с директора на Областно пътно управление Стара Загора Веселин Димитров са..

публикувано на 20.06.21 в 18:11

Ямбол чества празника на града Свети Дух

С празнична света литургия в най-старата църква“ Света Троица“  в град Ямбол започват проявите, посветени на 21 юни - Празника на града Свети Дух. В 10 часа пред сградата на общината с тържествен ритуал  ще бъде издигнато знамето на Ямбол. Час..

публикувано на 20.06.21 в 17:15

Завишено полицейско присъствие по основните пътни направление в Хасково

Увеличава се броят на тежките пътни инциденти на територията на област Хасково. Това разкри за Радио Стара Загора началникът на КАТ Хасково Димо Чобанов. 103 са общо ПТП-та от началото на годината в региона. При тях са загинали 9 души, а 131 са били..

публикувано на 20.06.21 в 17:08

Световен ден на бежанците

На 4 декември 2000 г. Общото събрание на ООН в Резолюция 55/76 реши, че от 2000 г. нататък 20 юни ще бъде отбелязван като Световен ден на бежанците. Световният ден на бежанците се посвещава на предизвикатествата, с които се сблъскват бежанците всяка..

публикувано на 20.06.21 в 12:26

Без случаи на коронавирус в Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол

41 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са 0,48 на сто от направените над 8400 теста. Няма открити нови случаи на Ковид-19 в Старозагорска, Хасковска, Сливенска и Ямболска област. 1746 са хоспитализираните, от..

публикувано на 20.06.21 в 10:21

В Сливен започва детският фестивал „Сцена под Сините камъни“

За четвърта поредна година бе открит Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен, организиран от Народно читалище „Зора - 1860“. В трите фестивални дни на сцената на най-старото сливенско читалище ще се изявят..

публикувано на 19.06.21 в 13:55

Днес Националната гвардейска част представя церемония-спектакъл "Искри" в Ямбол

Днес (19 юни), в 19:00 часа в Ямбол ще започне едно невероятно зрелище - церемония-спектакъл „Искри“ на Национална гвардейска част. Атрактивната програма е подготвена от българските гвардейци по повод 70-годишнината на Авиобаза „Безмер“ и Деня на Ямбол...

публикувано на 19.06.21 в 12:36

Отличените ученици в конкурса за рисунка, графика и макет, посветен на Деня на Ямбол, бяха наградени в Безистена

В зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ бяха наградени победителите в конкурса за рисунка, графика и макет „Ида от древността, отивам в бъдещето“, организиран от Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо..

публикувано на 19.06.21 в 10:57
Радио Стара Загора, архив

Възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора

Вече е възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора, след Стара Загора в посока Ракитница, съобщиха от АПИ. То бе спряно поради възникнало по-рано днес ПТП между два товарни автомобила, а трафикът бе пренасочен по обходни маршрути.    При..

публикувано на 18.06.21 в 16:50

Без проблеми и без анулирани работи премина НВО в Стара Загора

На проведеното днес национално външно оценяване (НВО) по математика в област Стара Загора се явиха 2751 ученици от седми клас и 2137 ученици в десети клас, съобщи за Радио Стара Загора Милена Йолдова, председател на Комисията за организиране и..

публикувано на 18.06.21 в 16:40