Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Язовирите в Сливенско се изпускат контролирано

5
Снимка: Стоян Радев, БНР

Няма опасност при приливане на двата най-големи  язовира  в област Сливен - „Жребчево" и „Асеновец" да бъдат засегнати земеделски площи или населени места. Това увериха управителите на „Напоителни системи" Сливен клон „Средна Тунджа" инж. Пламен Иванов и ВиК Сливен – инж. Севдалин Рашев. Язовир „Жребчево"  се изпуска контролирано, а язовир „Асеновец", който се ползва за водоснабдяването на Сливен вече е пълен и днес се очаква да започне постепенно да прелива. 

Няма опасност при преливане на двата най-големи язовира в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“да бъдат засегнати земеделски площи или населени места. Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен, клон „Средна Тунджа“ - инж. Пламен Иванов и на ВиК - Сливен - инж. Севдалин Рашев.

Язовир „Жребчево“ се изпуска контролирано, а язовир „Асеновец“, който се ползва за водоснабдяването на Сливен, вече е пълен и днес се очаква да започне постепенно да прелива.

Пламен Иванов

Язовир „Жребчево“ е достигнал 330 милиона кубични метра вода, водоподаването от язовир „Копринка“ е преустановено и язовирът се пълни единствено от притоците, реките Тунджа и Твърдишка и собствения водосбор, съобщи управителят на „Напоителни системи“ инж. Пламен Иванов. При достигане на контролния обем, започва изпускане от 20 до 40 кубика в секунда. 

Инж. Иванов обяви, че няма опасност от разливи по Тунджа в района на Сливен. 

„Нямаме, по наши наблюдения, никъде по коритото на река Тунджа, особено с тези количества, което се изпускат от язовира.“

Предвижда се през май контролният обем на язовира да бъде завишен, заради предстоящия поливен сезон.  

„Респективно след края на поливния сезон да има завидно количество вода, което да остане в язовира.“

Севдалин Рашев

Другият голям язовир в региона – „Асеновец“, само допреди няколко месеца бе достигнал критични нива и се наложи Сливен да се водоснабдява с помпажна вода от кладенците край река Тунджа. Днес язовирът е в пълния си обем от 28 милиона кубични метра. Управителят на ВиК - Сливен инж. Севдалин Рашев съобщи, че днес през деня ще започне преливане на язовира с минимално количество – кубик в секунда.

„И преливникът, и коритото на реката са за много повече.“

Инж. Рашев припомни, че от началото на експлоатацията на язовира през 1987 година до момента не е имало опасност от приливните води. Приливните води от „Асеновец“ преминават през централната част на Сливен, по река Асеновска, чието корито има капацитет да ги поеме. 

На 500 метра от язовирната стена коритото на реката е почистено, увери инж. Рашев.

Напълването на язовира е повлияло в положителна посока на качеството на водата, твърди още той. По думите му, с увеличаването на обема, мътността е намаляла и водата и с добри показатели, макар че все още няма пречиствателна станция. 

Управителят на ВиК прогнозира, че пълният язовир ще гарантира година без проблеми във водоснабдяването на Сливен.  

Снимки: Стоян Радев

Галерия

Още от категорията

Радио Стара Загора, архив

Възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора

Вече е възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора, след Стара Загора в посока Ракитница, съобщиха от АПИ. То бе спряно поради възникнало по-рано днес ПТП между два товарни автомобила, а трафикът бе пренасочен по обходни маршрути.    При..

публикувано на 18.06.21 в 16:50

Без проблеми и без анулирани работи премина НВО в Стара Загора

На проведеното днес национално външно оценяване (НВО) по математика в област Стара Загора се явиха 2751 ученици от седми клас и 2137 ученици в десети клас, съобщи за Радио Стара Загора Милена Йолдова, председател на Комисията за организиране и..

публикувано на 18.06.21 в 16:40

Пътна полиция започва акция насочена към детската безопасност в област Хасково

В цялата Хасковска област започва акция на Пътна полиция, която ще бъде насочена за запазване на децата на пътя. Контролът няма да е само около училищата, а и в малките населени места. На помощ на КАТ ще се включат и от Охранителна полиция, каза..

публикувано на 18.06.21 в 16:26

Трета юнска акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора

Трета акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора. Тя се проведе тази сутрин в сградата на сдружение „Самаряни“.  20 души дариха кръв в инициативата, която продължава до края на месеца под мотото „Сподели силата си, дари кръв“,..

публикувано на 18.06.21 в 15:43

154 са свободните места за първокласници в Стара Загора след второто класиране

Резултатите от второто класиране чрез електронната система за прием на заявления за постъпване в първи клас през учебната 2021/2022 година в Община Стара Загора бяха обявени днес. Бъдещите ученици могат да бъдат записани в съответното учебно заведение..

публикувано на 18.06.21 в 15:29

Продават болницата в Раднево за 200 хил. лева

Да бъде открита нова процедура за приватизация на общинската болница в Раднево "Д-р Димитър Чакмаков", като минималната продажна цена бъде намалена от 682 000 на 200 000 лева. Това решиха общинските съветници на проведената снощи извънредна общинска сесия...

публикувано на 18.06.21 в 13:45
Един от камионите, участвали в катастрофата.

Катастрофа ограничава движението по пътя Чирпан - Стара Загора

Временно движението при км 67 на път II-66 Чирпан - Стара Загора е ограничено поради пътно произшествие. Това съобщават на Агенция "Пътна инфраструктура".  От полицията информират, че около 12:10 часа на околовръстния път на Стара Загора са се..

публикувано на 18.06.21 в 13:44
Старият чинар, парк Бедечка, Стара Загора

Сдружение „Запазете Бедечка“ с отворено писмо до политиците за съдбата на парк "Бедечка"

Сдружение „Запазете Бедечка“ изпрати отворено писмо с въпроси към централите на основните партии в страната. „Целта беше в условията на предизборна кампания гражданите да могат да получат ясна информация за отношението на политическите сили по казуса..

публикувано на 18.06.21 в 13:29
Пощенски марки

Колекция от над 830 пощенски марки притежава РБ "Захари Княжески" в Стара Загора

Колекцията от пощенски марки, притежание на библиотеката, е получена след анонимно дарение. Марките са били скрити между страниците на една от дарените книги. Това разказа за Радио Стара Загора Дарина Кондратцева от отдел " Изкуства" на Регионалната..

публикувано на 18.06.21 в 12:23

Блокадите на пътя в Обручище ще продължат и следващата седмица

Блокадите на пътя Гълъбово- Мъдрец ще продължат и през следващата седмица до подписване на споразумение с пътната агенция за ремонт на отсечката. Това обявиха протестиращите от село Обручище, които трети ден блокират движението по пътя. Въпреки..

публикувано на 18.06.21 в 09:43